City of Gold (2015) – Recensie

Recensie City of Gold

Jonathan Gold is een fascinerend persoon. Hij groeide op in Los Angeles, luisterde veel naar klassieke muziek, opera en had een obsessie voor de chello. Hij maakte in z’n jeugd de rellen mee, waarbij tanks door de straten van L.A. reden. Nu is hij bekend als dé “foodcritic” van de stad waar hij opgroeide, maar hij zat ook samen met hip hop artiesten Dr.Dre en Snoop Doggy Dogg in de studio toen ze de klassieker Doggystyle aan het maken waren. Hij won een Pulitzer voor z’n recensies van restaurants en is daarmee een beetje de Roger Ebert van de culinaire wereld, een man die in staat is om de ideeën, motivatie en het gevoel achter maaltijden bloot te leggen door het simpelweg te eten en deze ervaring op bijna poëtische wijze te beschrijven. En hij is het onderwerp van deze documentaire, City of Gold.

Review City of Gold

Wat ook opvalt aan Gold, naast z’n achtergrond, is de restaurants waar hij over schrijft. Als “food critic” gaat hij juist niet naar de bekende restaurants die al sterren heeft, maar juist naar de lokale eetgelegenheden. Dat kunnen simpele familiebedrijfjes zijn die gespecialiseerd zijn in één bepaalde keuken. Na een aantal bezoeken schrijft hij z’n recensie en dat kan door de invloed die hij heeft veel impact hebben op het succes. Tijdens deze film komt er een Mexicaanse restaurant eigenaar aan het woord die vertelt dat ze dankzij Gold ineens zoveel klanten kreeg dat ze uit heeft kunnen breiden.

“heerlijke documentaire over een indrukwekkende recensent…”


 De kennis die hij heeft over eten, heeft hij opgedaan toen hij zichzelf de uitdaging stelde om in alle restaurants in een kilometerslange straat te gaan eten. Daardoor leerde hij niet alleen het voedsel kennen, maar ook de mensen en belandde hij een aantal keer in gevaarlijke situaties. Maar dat Gould houdt van eten én van Los Angeles straalt hij uit. Tijdens een rit in de auto kan hij van alles vertellen over de mensen en de diverse restaurants, inclusief de beste gerechten. Als je van plan bent Los Angeles te bezoeken dan is het lezen van z’n recensies een must, want dan weet je zeker dat je niet alleen een goed restaurant hebt, maar ook kennis over de cultuur die schuilgaat achter die heerlijke maaltijd. Een heerlijke documentaire over een indrukwekkende recensent.

2 reacties op “City of Gold (2015) – Recensie

Leave a Reply

Your email address will not be published.