Russian Ark (2002) – Recensie

Recensie Russian Ark2016 Blindspot Films

Na het zien van het fantastische Victoria, een twee uur durende film die in één take opgenomen is, was ik erg benieuwd naar deze film die ook op dezelfde manier geschoten is. Volgens IMDB: “2000 cast members, 3 orchestras, 33 rooms, 300 years, all in one take”. De film heb ik jaren geleden aangeschaft na lovende recensies, maar het plastic heeft er al die tijd opgezeten en ik haalde de film nooit van m’n “to watch” stapel af. Maar dat is het idee van de blindspot serie en aangezien ik ‘m in die lijst gezet had, was ik verplicht ‘m te kijken.

Review Russian Ark

De film is opgenomen in het Russische Hermitage museum, dat voor het maken van deze film gesloten moest worden. De crew had dan ook maar één dag om het geheel vast te leggen. In 99 minuten volgen we een geest die door het museum ronddwaalt en af en toe geleid wordt door Marquis de Custine, een Franse reiziger, waarbij wordt geprobeerd 300 jaar geschiedenis te laten zien.

“geen plot, geen karakterontwikkeling…”


 Helaas levert dat een film op die me geen enkel moment wist te boeien. Alhoewel de lokatie en de kostuums prachtig zijn en het knap is dat het allemaal in één take opgenomen is, was dat voor mij onvoldoende om ook maar iets voor het geheel te voelen. Er is geen plot, geen karakterontwikkeling en niets om je echt te kunnen boeien. De acteurs zijn over het algemeen niet overtuigend en de camera dwaalt door het gebrek aan focus doelloos rond. Helaas is dit zo’n film die ik simpelweg niet kan waarderen en ik weet niet meer hoever ik was, maar ergens tijdens de film heb ik toch maar stukken op dubbele snelheid bekeken omdat het een echte uitdaging was om te blijven kijken. Alhoewel Russian Ark veel lovende kritieken kreeg is deze film simpelweg niet voor mij.

5 reacties op “Russian Ark (2002) – Recensie

  • Natuurlijk, als ik er tijd voor kan maken 😉

   Ik denk dat deze film, zeker met je interesse voor toneel jou veel meer zal aanspreken. Russian Ark bood me niet datgene wat ik in een film zoek.

 1. Als je in Russian Ark plot en karakterontwikkeling verwacht dan kan ik me voorstellen dat je teleurgesteld bent. De film is een reis door ruimte en tijd en voert langs de roerige geschiedenis van een land zoals die in de getoonde schilderijen is vastgelegd. Het museum is het hoofdpersonage.

  Hopelijk heb je de dvd met de uitgebreide ‘making of’. Daarin is te zien hoe het vanwege de extreme omstandigheden bijna misging tijdens de opnamen. De apparatuur had halverwege kunnen bevriezen en de cameraman kreeg in de slotfase last van het gewicht van de camera.

  • Het concept van de film was me duidelijk, maar het is een concept wat me persoonlijk niets doet.

   Heb na het zien niet meer gekeken welke extra’s er op stonden, had er simpelweg geen behoefte aan om er nog meer van te zien. Technisch is het echter zeer goed gedaan.

 2. Pingback: Francofonia (2015) – Recensie | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.