Documentaires/series als Making a Murderer

Series als Making a Murderer

Zelf kijk ik graag documentaires, maar het is een genre waar niet altijd genoeg over geschreven wordt. Het is dan ook fijn om te zien dat de Netflix-serie Making a Murderer zoveel aandacht gekregen heeft. De zaak over Steven Avery heeft de emoties beroerd en terecht. Het is bizar om te zien hoe de rechtszaak tegen deze man uiteindelijk geresulteerd heeft in een schuldig oordeel (los van het feit of hij het wel of niet gedaan heeft). Maar wat als je op zoek bent naar andere series/documentaires als Making A Murderer, welke zijn dan de moeite waard? Bij deze een lijstje van films die je wat mij betreft ook niet mag missen.

The Staircase

The Staircase
Als je bij Making Murderer constant de volgende aflevering bleef kijken en er ineens achterkwam dat het midden in de nacht was, dan is The Staircase een documentaire serie waarbij je datzelfde zal doen. Schrijver Michael Peterson wordt verdacht van het vermoorden van z’n vrouw, die hij onder aan de trap in hun huis onder het bloed claimt te hebben gevonden. Bij deze serie wordt ook het advocatenteam en de familie gevolgd tijdens de rechtszaak. Elke aflevering laat nieuwe aspecten over de zaak en Peterson zelf zien die je zullen verbazen en waarbij je constant twijfelt of hij het nu wel of niet gedaan heeft.
[Volledige recensie]

West of Memphis/Paradise Lost

Paradise Lost/West of Memphis
Wanneer drie kinderen vermist worden en niet veel later vermoord terug worden gevonden, arresteert de politie drie tieners. Met een verhaal over satanische rituelen springt de media op het verhaal. De jongens zelf zeggen onschuldig te zijn, maar de staat weet hun zaak goed te presenteren. Een documentaire die niet voor iedereen is (er worden bijvoorbeeld gruwelijke beelden van de vermoorde jongens getoond), maar die wel op een fascinerende manier deze rechtszaak presenteert. Als je interesse hebt in deze zaak, dan kan je het beste als eerste West of Memphis kijken. Wil je daarna nog meer de diepte in, dan is de Paradise Lost trilogie het bekijken waard.
[Recensie Paradise Lost]/[Recensie West of Memphis].

The Jinx

Recensie The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst
De hierboven genoemde documentaires gaan over rechtszaken waarbij het gaat om de onschuld van de hoofdpersoon. The Jinx kan je eigenlijk zien als het spiegelbeeld. Robert Durst is het onderwerp van deze serie, een man die deel uitmaakt van een rijke familie en wiens vrouw onder verdachte omstandigheden verdwenen is. Het is echter niet z’n eerste aanvaring met de wet en over een aantal afleveringen kom je meer te weten over z’n verleden. Om z’n onschuld te bewijzen stemt Durst toe mee te werken aan deze serie, maar je leert al snel kanten van hem kennen die je doen afvragen of dat nu een goede keus is geweest.
[Volledige recensie]

The Thin Blue Line

Thin Blue Line
Deze documentaire van Errol Morris uit 1988 kijkt naar de zaak van Randall Adams, die veroordeeld werd voor een schietpartij, maar volhield onschuldig te zijn. Morris slaagt er op overtuigende wijze in om te bewijzen dat de getuigenissen die uiteindelijk tot de veroordeling leidden niet juist waren.

Murder on a Sunday Morning

Murder on a Sunday Morning
Na de moord op de vrouw van een ouder echtpaar dat op vakantie is in Florida wordt binnen negentig minuten de 15-jarige Brenton Butler gearresteerd en herkend door de man van de vermoorde vrouw. Hij tekent een verklaring en de zaak lijkt snel afgerond te worden. De rechtszaak brengt echter andere feiten naar boven.
[Volledige recensie]

A Murder in the Park

Murder in the Park
Anthony Porter zat ooit te wachten op de doodstraf, maar werd dankzij onderzoekswerk van een groep studenten vrijgelaten. Een andere man werd na een aantal getuigenissen opgepakt en veroordeeld. Enige probleem is echter dat Anthony Porter daadwerkelijk schuldig was. Een documentaire die laat zien hoe er ook op andere vlakken, buiten de rechtszaal gedwaald kan worden en dat kan resulteren in het veroordelen van een onschuldig persoon.

The Central Park Five

The-Central-Park-Five
Na het zien van al dit soort documentaires kan je maar tot een enkele conclusie komen, namelijk dat er toch vaak zaken mis gaan in rechtszaken. Nu is dit ook mensenwerk en worden er fouten gemaakt, maar die fouten kunnen grote gevolgen hebben voor de betrokkenen. Dat was ook het geval voor “The Central Park Five”, vijf tieners die verdacht werden van het verkrachten van een blanke vrouw in Central Park. Nu waren dit beslist geen lieverdjes, maar ze werden onterecht veroordeeld en het kostte hen heel veel moeite om dit aan te vechten.

Give Up Tomorrow

Recensie Give Up Tomorrow
Deze documentaire speelt zich niet af in Amerika, maar op de Filipijnen. Op één van de eilanden verdwijnen twee meisjes en op een ander eiland, honderden kilometers daarvandaan wordt Paco Larrañaga opgepakt. Hij maakt zich initieel geen zorgen, want hij heeft een hele groep vrienden die hem allemaal een alibi kunnen geven, inclusief foto’s. Toch wordt hij desondanks niet vrijgelaten en begint de rechtszaak die z’n leven voorgoed zal veranderen.
[Volledige recensie]

Serial podcast

Serial
Mocht je geen tijd hebben om al deze documentaires te bekijken, maar toch onderweg wat willen horen over een andere zaak, dan is de podcast van Serial interessant. In het eerste seizoen wordt er gekeken naar de moord op een studente en degene die er voor veroordeeld is. De presentatrice kijkt in detail naar de zaak en dat is fascinerend om te horen. Inmiddels heeft dat eerste seizoen recent tot wat updates geleid en is het tweede seizoen, met een andere zaak van start gegaan. Deze is hier te vinden.

Zijn er nog documentaires die je mist?

9 reacties op “Documentaires/series als Making a Murderer

 1. Mooie titels, Nostra. Ik ga de overige titels die ik nog niet gezien heb nog even kijken. Dit genre weet mij altijd wel te boeien. Killing Fields van Discovery Channel is ook onlangs begonnen. Niet van het niveau van Making a Murderer of The Jinx, maar wel aardig.

  • Thanks, ik had een gedeelte al genoemd bij de recensie van Making a Murderer, maar dacht dat dit het allemaal net wat meer tot leven zou brengen en mensen aan zou kunnen sporen deze documentaires ook op te zoeken. Killing Fields ken ik niet, maar ik geef eerlijk toe dat de hoeveelheid TV die ik nog kijk extreem laag is.

 2. Ik heb niet veel met documentaires terwijl ik toch een aantal mooie docu’s heb gezien. Toch zoek ik het meestal in onderwerpen waar ik ook echt geïnteresseerd in ben. Zo was ik enorm onder de indruk van Senna dat over het leven en de carrière van de autocoureur gaat. Maar ook docu’s die iets vertellen over een artiest of acteur vind ik enorm interessant. Ik heb nu ook de docu over Herman Brood liggen en daar ben ik ook wel heel nieuwsgierig naar.

  • Als een documentaire echt goed is dan moet het eigenlijk niet uitmaken of je interesse hebt in het onderwerp. Ik weet niet wat je bijvoorbeeld van Werner Herzog hebt gezien, maar kijk eens Encounters at the End of the World of Grizzly Man. Weet niet of jij veel interesse hebt in Antartica of beren, maar Herzog weet dat uitermate fascinerend te maken.

 3. Jezus zeg, als zelfverklaard filmfanaat schiet ik hierin toch echt ruim tekort. Heb alleen vorige week The Jinx gekeken (recensie volgt nog) maar die vond ik dan ook weer van een uitzonderlijke klasse. Making a Murderer moet ik nog steeds verder kijken. Vreemd genoeg pakt die reeks mij nog niet.

  Maar goed, watchlist is wederom uitgebreid! Misschien moet ik maar ontslag gaan nemen om de schade in te halen ofzo. Ik weet anders ook niet hoe ik die immense watchlist moet weg werken.

  • Misschien maar eens een vraag van de week over hoe de watchlists van iedereen er uit zien 🙂 Die van mij op IMDB is ook erg lang, 273 titels! En dan tel ik nog niet eens die de DVD’s die ik nog heb liggen die ik nog moet zien en m’n lijst op Netflix. Dus dat is een “probleem” die elke filmliefhebber wel zal hebben 😉

 4. Pingback: My Friend Rockefeller (2015) | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.