99 Homes (2014) – Recensie

Recensie 99 Homes

Soms komen er bijna gelijktijdig films uit die qua onderwerp veel overeenkomsten vertonen. Soms is dat storend omdat er meestal eentje beter is en het dus impact heeft op de beleving van de ander. Het kan ook echter voorkomen dat een film een andere film mooi completeert. Op het moment draaien zowel The Big Short als 99 Homes in de bioscopen, die beide (op een andere manier) te maken hebben met de financiële crisis die onstond door de huizencrisis en “adjustable rate mortgages”. The Big Short laat zien hoe een aantal zakenmensen de crisis aan zagen komen er daardoor uiteindelijk rijk zijn geworden. 99 Homes laat de andere kant van het verhaal zien, namelijk de gevolgen voor gezinnen die opeens niet meer in staat zijn om hun hypotheken te betalen en op straat worden gezet.

Review 99 Homes

Dat is ook wat Dennis Nash (Andrew Garfield) ondervind, wanneer Rick Carver (Michael Shannon) onverwacht aan z’n deur staat. Dennis is nog bezig met de beslissing bij de rechtbank aan te vechten, maar Carver (en de politie die hij meebrengt) zijn genadeloos en Dennis moet samen met z’n zoontje en moeder uit het ouderlijk huis vertrekken. Aangezien hij laag geschoold is en meerdere gezinnen dit meemaken is het bijna onmogelijk om werk te vinden. Wanneer hij er achterkomt dat er wat van z’n eigendommen verdwenen lijken te zijn besluit hij verhaal te halen bij Carver, die hem uiteindelijk besluit een baan te geven. Het is nu Dennis die aan de andere kant staat en moet beslissen wat hij bereid is om te doen om voor zichzelf en z’n familie te zorgen.

“een film waarin het drama met de juiste toon gebracht wordt…”


 De wereld van Carver is er eentje van overdaad en Michael Shannon zet z’n karakter neer als een ijskoude zakenman, die er niet voor terugdeinst om over de grenzen van de wet te stappen als dat betekent dat hij meer geld kan verdienen. In dat opzicht doet hij wel een beetje denken aan Gordon Gekko in Wall Street, een man “you’ll love to hate”. Naast Shannon is ook Garfield erg solide in z’n rol en geeft hij het verhaal de emotionele injectie om je als kijker mee te laten leven met z’n worstelingen. Het resultaat is een film waarin het drama met de juiste toon gebracht wordt en je als kijker deel wordt van de keuzes die gemaakt moeten worden en politieke spelletjes die gespeeld worden. Een solide geheel dat naast het eerder genoemde The Big Short een andere kant van de crisis belicht en ook meer dan de moeite waard is.

12 reacties op “99 Homes (2014) – Recensie

    • The Big Short heb ik geen recensie van geschreven, maar die is ook de moeite waard. Het is in die film bijzonder dat de acteurs regelmatig rechtstreeks tegen het publiek praten en er af en toe onverwachte stukken inzitten. Plus het maakt de financiële crisis erg begrijpelijk.

    • Ja, dat is voor mij ook een acteur die ik moet zien als ik weet dat hij in een bepaalde film speelt, echt iemand met heel veel “screen presence” 🙂

      • Michael Shannon is idd een fantastische acteur. Zijn kleine rol in Revolutionary Road was een van de hoogtepunten in die film. In Take Shelter was hij werkelijk subliem en ook in Boardwalk Empire was hij uitstekend. Ik ben zeker benieuwd naar hem in deze film.

  1. Pingback: Winactie: 99 Homes kijken | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.