Everest (2015) – Recensie

Recensie Everest

We zoeken allemaal op onze eigen manier bepaalde grenzen op. Natuurlijk doen we dat als kind al door af en toe voorbij de grens te gaan die door onze ouders wordt gesteld, maar we proberen ook later in het leven nieuwe dingen om onszelf te testen. Om te zien wat we wel en niet durven te doen, om de uitdaging uit te gaan. Hoe extreem dat is verschilt per individu. Zelf heb ik bijvoorbeeld nooit de behoefte gehad om met een groot elastiekje aan m’n voeten van een brug af te springen, maar er zijn zat mensen die de adrenaline daarvan regelmatig nodig hebben en sommigen die de grenzen nog verder verleggen. Dat ze daarbij hun leven op het spel zetten lijken ze onvoldoende te realiseren, want zelf snap ik de motivatie niet. Dat is ook het geval met de hoofdpersonages in Everest.

Review Everest

Als er een film gemaakt wordt over bergbeklimmers dan kan je al raden dat het geen simpel tochtje zal zijn waarbij ze vrolijk naar de top gaan en op hun gemak weer naar beneden wandelen. Dat zou namelijk een film zijn die maar weinig mensen zouden gaan kijken. Nee, deze film is gebaseerd op een expeditie in 1995, die niet zoals gepland ging en waarbij diverse klimmers het niet overleefden. Met een sterrencast met Jake Gyllenhaal, Jason Clarke, Josh Brolin, John Hawkes, Robin Wright, Emily Watson, Keira Knightley en Sam Worthington levert dat een visueel prachtige film op, die er echter bij mij niet in slaagde om de gevoelige snaar te raken.

“dit had je kunnen weten…”


 De oorzaak daarvan is, zoals ik dat al in de opening schreef, dat ik niet kan meeleven met een stel mensen die van tevoren weten dat er al tientallen mensen om zijn gekomen bij het beklimmen van de Everest. Met die kennis in je achterhoofd besluit je nog steeds zo’n klim te doen, puur om te kunnen zeggen dat je het gedaan hebt. Ze zijn geen astronaut die onderzoek doet in de ruimte waar de mensheid mogelijk iets aan heeft en deze daarom z’n leven waagt door in een raket te gaan zitten. Als de groep dan op een gegeven moment dan ook in moeilijkheden komt had ik eerder een gevoel van “dit had je kunnen weten”.

Kan je daar echter aan voorbij gaan dan levert Everest echter wel mooie beelden op. Een gedeelte van de film is ook daadwerkelijk in de buurt van Everest opgenomen (de rest in Zuid Europa op een berg) en daardoor heeft het een realistisch gevoel. De acteurs zijn goed, alhoewel het soms moeilijk te zien is door de dikke pakken wie wie is (iets wat geprobeerd wordt op te lossen doordat de acteurs als ze moeten praten steeds even hun bescherming van hun mond afhalen). Ik had graag meer gezien van wat er na deze expeditie met de overlevenden gebeurd is en hoe ze omgaan met het gevoel dat ze andere klimmers achter hebben moeten laten. Een documentaire als Touching the Void deed dat op fantastische wijze en dat had een emotionele lading kunnen toevoegen die op het moment min of meer mist.

6 reacties op “Everest (2015) – Recensie

  1. Ik ben het wel met je eens dat het onvoorstelbaar is dat die klimmers er toch voor hebben gekozen om de berg op te gaan terwijl ze toch hadden kunnen voorspellen dat het gruwelijk mis zou gaan. Maar ik vind het wel een mooie film ๐Ÿ™‚

  2. Ik kan ook niet echt bevatten waarom mensen zo graag Everest willen beklimmen. Ik heb dit tijdens het kijken van de film wel wat meer los kunnen laten, waardoor ik wat meer van de film heb kunnen genieten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.