Top 10 films met bommen

Top 10 Bommenfilms

Het zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn, maar de recensies deze week gingen allemaal over films waarin bommen een belangrijke rol speelden. Bij het maken van een film is een bom natuurlijk een perfect middel om bepaalde emoties teweeg te brengen zoals spanning en schrik. De aftellende tijdsklok is natuurlijk een geliefd middel en de volgende tien film gaan over bommen of bevatten bommen. Wat zijn de beste?

10. The Dark Knight

The Dark Knight
The Dark Knight heeft diverse momenten waarbij de Joker gebruik maakt van bommen. Zo blaast hij bijvoorbeeld een ziekenhuis op, maar daarnaast is het spannendste moment wel de scene waarin twee boten Gotham uitvaren. Eentje zit vol criminelen, de andere gewone burgers. De Joker vertelt echter dat op beide schepen een bom zit en dat de trigger van die bom op de andere boot zit. Wanneer geen van beide boten de andere opblaast zal hij ze beide opblazen. Het is een uitermate spannend stuk in de film waarin je als kijker op het puntje van je stoel zit.

9. Blown Away

Blown Away
In dit rijtje kan Blown Away niet ontbreken. Jimmy Dove (Jeff Bridges) is lid van de explosieve opruimingsdienst en moet het opnemen tegen Ryan Gaerity (Tommy Lee Jones). Gaerity heeft specifieke doelen uitgekozen en maakt bommen die moeilijk onklaar te maken zijn. Het is aan Dove om hem te stoppen voordat z’n familie betrokken raakt.

8. Lethal Weapon 2

Lethal Weapon 2
Als het gaat om plekken waar je zeker geen bom tegen wil komen, dan staat het toilet waarschijnlijk wel ergens bovenaan. Wanneer Murtaugh erachter komt is hij gedwongen om met z’n broek naar beneden te blijven zitten totdat een heel team kan kijken of ze de situatie kunnen oplossen.

7. The Rock

The rock
Het is één van de weinige Michael Bay films waar ik echt van kan genieten. Wanneer een voormalig generaal op Alcatraz bezoekers gevangen houdt en dreigt een zenuwgas op San Francisco te laten vallen is het aan Stanley Goodspeed (Nicolas Cage) en John Patrick Mason (Sean Connery) om op het eiland te komen en de bom onschadelijk te maken. De scene waarin Stanley de groene ballen verwijderd is zenuwslopend.

6. The Terror Live

bommenfilms
Dat je met een bom aandacht kan krijgen en eisen kan stellen laat The Terror Live zien, waarbij de presentator van een radioprogramma een beller krijgt die laat zien z’n bedreigingen te kunnen waarmaken. Niet alleen door het opblazen van een brug, maar ook door te vertellen dat het oortje wat een gast in de show draagt ook tot ontploffing kan worden gebracht als de presentator niet doet wat hij zegt.

5. Die Hard with a Vengeance

Top 10 bommenfilms
Het spel “Simon says” staat centraal in deze derde Die Hard film, waarbij John McClane (Bruce Willis) samen moet werken met Zeus Carver (Samuel L. Jackson) om te voorkomen dat een bom afgaat in een lagere school. De film bevat diverse scenes met bommen en het proberen deze onschadelijk te maken.

4. Juggernaut

bommen in films
Zeven tonnen met explosief materiaal, een schip op een zware zee en een bomexpert zijn de ingrediënten voor Juggernaut. Een zenuwslopende film waarin de enige optie om te overleven het onschadelijk maken is van bommen die door een expert in elkaar gezet zijn, vol met middelen om degene die er aan werkt op het verkeerde been te zetten.

3. Speed

Recensie Speed
Het concept is vrij simpel: Er zit een bom aan een bus vast en wanneer deze onder 50 mph rijdt, dan zal de bom ontploffen. Een concept dat echter perfect is uitgevoerd in deze spannende thriller gemaakt door onze “eigen” Jan de Bont.

2. Arlington Road

arlington road
Een film die naar mijn mening door te weinig mensen gezien is, maar zeker gezien moet worden. Het gaat over een professor (Jeff Bridges) die z’n buren (gespeeld door Tim Robbins en Joan Cusack) er van verdenkt dat ze terroristen zijn. Een spannende dramafilm met veel mysterie die resulteert in een verwoestend einde.

1. The Hurt Locker

The Hurt Locker
Het leven van de leden van de explosieve opruimingsdienst wordt in films vaak flitsend in beeld gebracht, het zijn de grote helden die elke situatie de baas zijn. The Hurt Locker doet dit niet en laat de realiteit zien, in dit geval van een team dat bommen moet opruimen tijdens de oorlog in Irak, waarbij niet alleen de bommen maar ook de mensen om hen heen mogelijk gevaarlijk kunnen zijn. Het toont op harde wijze hoe destructief bommen zijn en wat dat met mensen doet.

Wat vindt je van deze lijst? Zijn er films die ontbreken?

10 reacties op “Top 10 films met bommen

  1. Dark Star van John Carpenter. De enige film denk ik waar een bom een belangrijk personage is. Sunshine is ook wel een bijzondere waar de bom de mensheid moet redden.

    • Dark Star heb ik nooit gezien, dus die ga ik meteen aan m’n “to watch” lijst toevoegen. Sunshine is inderdaad ook een aanrader!

  2. Ook in ‘Armageddon’ moet een bom de wereld redden, maar ik vind het op zich een hele mooie lijst met een aantal leuke films. Arlington Road schiet er wel bovenuit qua kwaliteit, vind ik. Een onderschatte, maar wel hele knappe film met twee fantastische hoofdrolspelers…

    • Ja, aan Armageddon heb ik ook gedacht en die zou in een top 20 waarschijnlijk wel een plekje hebben 🙂

      Arlington Road is inderdaad onderschat en eentje die destijds veel indruk op me maakte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.