Speed (1994) – Recensie

Recensie Speed

Het is deze week een beetje een themaweek bij De Filmkijker, namelijk over films waarin bommen voorkomen. Dus ik heb er recent een aantal weer eens bekeken (en ook een aantal voor de eerste keer) en daarvan verschijnen de recensies deze week. Op vrijdag sluit ik de week af met een top 10 met de best films met bommen.

Vandaag dus de eerste film en dat is er eentje met een Nederlands tintje. De regisseur is namelijk niemand anders dan Jan de Bont en dit was z’n Amerikaanse debutfilm, eentje impact had en hem in staat zou stellen films als Twister en Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life te regisseren.

Review Speed

“Pop quiz, hotshot. There’s a bomb on a bus. Once the bus goes 50 miles an hour, the bomb is armed. If it drops below 50, it blows up. What do you do? What do you do?”

Beter dan dat is deze spannende actiethriller niet samen te vatten. Howard Payne (Dennis Hopper) is degene die de bom geplaatst heeft en het is aan politieagent Jack Traven (Keanu Reeves) om er voor te zorgen dat deze niet ontploft. Hij heeft daarvoor contact met bomexpert Harry (Jeff Daniels).

“weet nog steeds erg te vermaken…


 De setup is zowel bizar als briljant, want je bent meteen verzekerd van spanning. Het script weet mooi de verschillende variabelen die beschikbaar zijn zo te manipuleren dat er geen sprake is van saaie momenten. Er gebeuren onverwachte dingen met de mensen in de bus, de bus zelf heeft zo z’n problemen en ook de weg is niet altijd begaanbaar. De Bont weet het allemaal prima in beeld te brengen, inclusief een flinke dosis humor. Keanu Reeves is misschien ok in z’n rol, maar het zijn Sandra Bullock en Hopper die uitblinken. In een film die ik al een tijd niet meer had gezien en die me nog steeds erg wist te vermaken.

11 reacties op “Speed (1994) – Recensie

  1. Uitstekende actiefilm. De plot vertoont overigens overeenkomsten met de Japanse film The Bullet Train uit 1975 met een trein in plaats van een bus. Die film is ook de moeite waard, zeker in de originele versie van 152 minuten.

    • Die film ken ik niet, maar wat ik op Youtube zag lijkt me die ook wel interessant. Enige probleem is hoe je aan deze film kan komen. Heb zitten googlen, maar zag niet zo snel plekken waar de DVD te koop is. Heb je enig idee?

      • Normaal gesproken zendt amazon bestellingen naar Nederland, maar in dit geval gaat om aan amazon gelieerde bedrijven en die sturen alleen naar Nederland als onder het kopje ‘Delivery’ melding wordt gemaakt van ‘International & domestic delivery rates’. Die van 10 pond valt daar helaas niet onder.

Leave a Reply

Your email address will not be published.