Vraag van de week: Hoe belangrijk is het voor je dat je het werk van een regisseur kent?

Vraag van de week

Als je veel films kijkt zie je op een gegeven moment bij bepaalde films de hand van een regisseur. Natuurlijk is dat bij een Spielberg of Tarantino makkelijk en dat zijn ook films die bezocht worden omdat hun naam er op staat. Toch zijn er ook genoeg films die ik kijk waarbij ik eigenlijk nooit kijk wie ‘m geregisseerd heeft, terwijl die informatie best interessant kan zijn (vooral als je van een film genoten hebt om er meer te vinden). Het deed me afvragen in hoeverre de naam van een regisseur bepalend is op de beleving van een film. Zelf zoek ik zeker films op van bepaalde regisseurs en kan het invloed hebben op hoe ik van een film geniet en beoordeel, maar over het algemeen is die invloed redelijk beperkt.

Hoe belangrijk is het voor jou dat je het werk van een regisseur kent en wat is de invloed in hoeverre je er extra van geniet?

10 reacties op “Vraag van de week: Hoe belangrijk is het voor je dat je het werk van een regisseur kent?

  1. Een grootte naam regisseur op de affiche klinkt vaak wel lekker en is vaak garantie voor succes of bevestiging om niet te gaan kijken. Bijv. bij de naam Johan Nijenhuis krijg bij voorbaat al schaamluis!!! Maar toch is er een grootte groep Nederlanders, die zijn naam al voldoende vinden om naar de bioscoop te gaan. Voor ieder wat wils!

  2. Ik kijk altijd wel wie een film gemaakt heeft maar het is natuurlijk geen garantie voor de kwaliteit van latere films. Als voorbeeld noem ik M. Night Shyamalan. The sixth sense vond ik geweldig en verwachtte eigenlijk dat zijn latere films ook goed zouden zijn maar dat was niet het geval. En nu heb ik zoiets dat ik zijn films oversla terwijl die best goed zouden kunnen zijn.

  3. Ik kijk graag films van Felix van Groeningen en Anders Thomas Jensen. Veel van hun films vind ik echt goed. Uiteraard betekent dat niet automatisch dat een nieuwe film van hen ook goed is. Daar kom je daarna pas achter. Voor de rest ga ik toch eigenlijk naar de bioscoop voor het verhaal en niet voor de regisseur.

  4. Ik heb dat eigenlijk alleen bij Nolan, Miyazaki (toen hij nog films maakte) en in mindere mate Fincher. Hun films kijk ik, spreekwoordelijk, met mijn ogen dicht en zonder na te denken of ik het wel of niet moet doen.

  5. Ik hou er toch echt wel rekening mee: als ik moet kiezen tussen een film van Michael Bay of David Fincher, dan is de keuze snel gemaakt. Maar even goed Scorsese, Eastwood, Woody Allen, Nolan, Erik Van Looy (voor de Vlamingen onder ons), enz. Ik vind een regisseur echt heel belangrijk omdat die echt wel zijn stempel kan drukken op een film. Laat bijvoorbeeld ‘Transformers’ regisseren door J.J. Abrams en je krijgt sowieso een betere film. En laat ‘Se7en’ regisseren door bijvoorbeeld David Lynch en het zal waarschijnlijk ook een hele andere film worden… 😉

  6. Ik check het ook altijd. Soms kijk ik een film die ik niet zo heel goed vind, en dan blijkt de regisseur oorspronkelijk uit een compleet ander genre te komen bijvoorbeeld. Dan krijg ik toch wel meer respect voor de film. Ook verklaart het soms bepaalde stijlkeuzes.

  7. Er zijn een aantal regisseurs wiens werk ik in de gaten houd, maar verder houd ik mij er eigenlijk niet zo mee bezig. Als ik al bekend ben met het werk van een regisseur schept dat bij mij wel bepaalde verwachtingen wat weer zijn invloed in hoeverre ik geniet van de film.

  8. Ik kijk toch altijd wie de regisseur is. Bij sommige regisseurs heb ik wel een verwachting omdat ze vaak dezelfde stijl gebruiken of in een bepaald genre zitten.

  9. Ik wil meestal wel graag weten wie de regisseur is en daarmee gaan wel de nodige verwachtingen gepaard. Omgekeerd kan het ook en dan laat ik films van David Lynch links liggen

Leave a Reply

Your email address will not be published.