Levende Rivier (2015) – Recensie

Review Levende Rivier Bron: Ruben Smit/ Levende Rivier

Dat Nederland hele mooi plekken heeft staan we misschien, zeker als je in de grote steden woont, te weinig bij stil. De Nieuwe Wildernis, die over de Oostvaardersplassen in Flevoland ging liet die schoonheid al zien en vond een groot publiek. Met 600.000 bezoekers bereikte de documentaire de platina status. Eén van de regisseurs van die film, Ruben Smit, heeft de serie Levende Rivier gemaakt, waarin hij in een kano van Lobith naar de Noordzee vaart en de natuur die hij onderweg tegen komt laat zien.

Recensie Levende rivier Bron: Ruben Smit/ Levende Rivier

Het feit dat Smit zelf in deze natuurdocumentaire voorkomt is een stijlkeus. M’n grote held op natuurdocumentaire gebied, David Attenborough, doet dat met grote regelmaat als hij ergens over vertelt. Hier is dat niet altijd het geval, waardoor je niet altijd het gevoel hebt dat het iets toevoegt. Het is mooi om een focuspunt te hebben voor de diverse droneshots waarbij de camera vanuit achter z’n kano de hoogte in gaat, maar verhaaltechnisch had het er niet in hoeven te zitten. Het idee is dat hij vanuit het oosten naar de Noordzee vaart, maar al bij de tweede aflevering zit hij in de Biesbosch waardoor je het gevoel krijgt dat je een heel stuk van de reis gemist hebt.

Wanneer je dat kritiekpuntje echter kan negeren dan biedt Levende Rivier een scala aan prachtige beelden, die zowel aan land, op en onder water geschoten zijn. Zo zie je bijvoorbeeld de worsteling van een stel padden die door andere mannetjes belaagd worden en moeite hebben te overleven, diverse jonge vogels die moeten overleven of wordt er in detail gekeken naar de manier waarop eendagsvliegen zich voortplanten. Het resultaat is een fascinerende serie over ons kleine kikkerlandje waarbij er heel wat moois te vinden is.

2 reacties op “Levende Rivier (2015) – Recensie

Leave a Reply

Your email address will not be published.