Nashville (1975) – Recensie

Recensie Nashville

Alhoewel deze film deel uitmaakte van m’n blindspot serie van 2015, kwam ik er door omstandigheden niet aan toe om er m’n mening over te delen. De keuze was op deze film gevallen omdat een collega van me ‘m aanraadde en ook de recensies de film de hemel in prezen. Zelf was ik echter onbekend met deze film van regisseur Robert Altman, net zoals eigenlijk met de rest van z’n oeuvre.

Review Nashville

Nashville is een film die zich maar moeilijk laat omschrijven omdat het niet echt een verhaal heeft. Gedurende een aantal dagen wordt een grote groep personages gevolgd tijdens diverse optredens in Nashville, tegen de achtergrond van een presidentiële campagne. Het grootste gedeelte van die personages hebben iets te maken met de lokale “music scene” van countryzangers. Je ziet onder andere hoe een bekende zangeres gedwongen wordt om een aantal dagen te rusten, hoe een serveerster het als zangeres probeert te maken en hoe bepaalde geheimen bekend worden.

“een lange zit…”


 Nashville is duidelijk geen film voor mij. Ten eerste had ik helemaal niets met de muziek in deze film en wanneer dat een extreem groot gedeelte van de totale speelduur is, dan is het een lange zit. In het verlengde daarvan leefde ik daardoor minder mee met de karakters en de flarden die je als kijker te zien krijgt lijken maar weinig samenhang te hebben met de rest van de film. Tegen het einde zie je daadwerkelijk connecties en denk ik dat een tweede keer kijken meer zal opleveren, maar helaas laat ik het bij deze ene keer.

8 reacties op “Nashville (1975) – Recensie

  1. Jammer dat Nashville de verwachtingen niet waarmaakte. Was het je allereerste Altman? Ensemblefilms zijn z’n specialiteit. Acteurs en actrices waren dol op de regisseur en stonden voor hem in de rij. Paul Thomas Anderson is fan.

    Als je nog een Altman-poging gaat wagen kan ik je de Hollywoodsatire The Player aanraden. Daarna: Short Cuts (misschien wel mijn favoriet), California Split, McCabe & Mrs. Miller, The Long Goodbye, MASH en Gosford Park. A Prairie Home Companion is een mooie zwanenzang. Films die je maar beter niet kunt zien: Popeye en O.C. and Stiggs.

  2. Klinkt ook niet echt als een film voor mij. Ik weet dat mijn vriendin een serie genaamd ‘Nashville’ kijkt, misschien spreekt haar deze film wel aan!

  3. Ik heb van Altman alleen Dr. T and the Women gezien en de helft van Gosford Park. Beide films vind ik geen aanraders dus ik laat Nashville ook maar aan me voorbij gaan.

    • Toch interessant om te lezen dat meerdere mensen dat vinden van Altman…denk dat ik nog een paar andere films van hem ga bekijken om er een beetje een gevoel bij te krijgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.