The Walk (2015) – Recensie

recensie The Walk

De Twin Towers zullen altijd in ons collectieve geheugen gegrift staan door wat er in 2001 gebeurde. De gebouwen maakten een iconisch deel uit van de New Yorkse skyline en het is nog steeds vreemd om ze niet te zien nadat je ze in zoveel films en series bent tegengekomen mist. Toch waren ze ook de plek waar in de jaren zeventig één man een droom wilde realiseren. Die man was Philippe Petit uit Frankrijk (hier gespeeld door Joseph Gordon-Levitt) en hij wilde als koordloper van het ene naar het andere gebouw wandelen.

Review the Walk

Om dat echter te realiseren was hij echter niet van plan een vergunning aan te vragen. Hij wilde het namelijk stiekem doen en dat betekende het opzetten van een grootse operatie om dat te kunnen realiseren, waarbij hij een betrouwbaar team moest zien samen te stellen om de torens te kunnen infiltreren en ook nog eens zelf een kabel te kunnen spannen.

The Walk wordt door Levitt verteld vanaf het Statue of Liberty, waarbij hij het niet alleen over de gebeurtenissen in New York heeft, maar ook hoe hij op dat punt gekomen is, hoe zijn droom ontstond. Het is een vorm waar ik in deze film totaal geen fan van was omdat het je steeds uit het verhaal trekt.

“weet The Walk op geen enkel vlak datzelfde nivo te bereiken…”


 Daarnaast had ik nog een veel groter probleem met deze film en dat is het feit dat ik een aantal jaar geleden de documentaire Man on Wire keek. In die documentaire vertelt de echte Petite over zijn ervaringen en worden die (net zoals in deze film) nagespeeld. De man is een uitstekende verteller en ik zat daarbij op het puntje van m’n stoel. Die documentaire voelde aan als een spannende thriller. Dat schept natuurlijk verwachtingen als je naar deze film gaat kijken omdat je al bekend bent met wat er staat te gebeuren. Helaas weet The Walk op geen enkel vlak datzelfde nivo te bereiken en deden de foto’s van de uiteindelijke uitvoering veel meer dan een met CGI gerealiseerde omgeving die er alles behalve realistisch uitziet. Wil je dit verhaal ervaren kijk dan gewoon Man on Wire en alleen deze als je wat meer “Hollywood saus” wilt hebben.

7 reacties op “The Walk (2015) – Recensie

  1. Jammer dat je hier niet van hebt kunnen genieten. De film haalt zeker niet het niveau van de documentaire niet en hoewel de raamvertelling wat ongelukkig is heb ik er veel plezier aan beleefd. Misschien dat dit ook voort komt uit het feit dat ik The Walk in de bios heb gezien? Dit was nl wel een film waarbij IMAX 3D werkelijk een toegevoegde waarde had.

    • Had dat probleem niet, maar kan het me voorstellen. Als je de documentaire niet gezien hebt dan raadt ik je aan die eens te kijken, de echte Petite heeft veel charisma.

  2. Ik stoorde me zelf enorm aan het personage zelf, maar vond de film zelf wel oké. Zelfs aan dat hoge CGI-gehalte kon ik me niet erg storen, omdat het wat mij betreft het hele ‘droomachtige’ van de film versterkte. Maar, ik snap je op zich wel haha. Moet zelf nog áltijd die docu een keer kijken.

  3. Pingback: Weekupdate 1: Black Mass vanaf 30 maart verkrijgbaar, bekende filmauto’s op Dutch Comic Con en de eerste trailer van The Conjuring 2 gelanceerd | Filmliefhebber.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.