Harold and Maude (1971) – Recensie

Recensie Harold and Maude
2015 small blindspot Toen ik vorige week aan het kijken was naar de voortgang van m’n goede voornemens van afgelopen jaar was er één punt waar ik me realiseerde dat ik daar toch wel echt een grote achterstand had, namelijk de Blindspot serie die ik dit jaar doe. Van de 13 films had ik er nog maar 8 gezien en ik heb niet voor elk van de films een recensie geschreven. Nu denk ik niet dat ik dat laatste nog recht ga trekken (het doel van de Blindspot serie is toch voornamelijk dat ik eindelijk eens bepaalde films kijk), maar het betekende dat ik nog in deze laatste maand die vijf films moet gaan kijken. Iets wat natuurlijk niet onmogelijk is, dus ik besloot te beginnen met Harold and Maude.

Bespreking Harold and Maude

Harold (Bud Cort) is een jonge man die geobsedeerd is door de dood. Hij bezoekt met grote regelmaat begrafenissen van wildvreemde mensen en bereidt uitgebreide (nep)zelfmoordpogingen voor om z’n moeder te laten schrikken. Die kijkt er echter bijna niet meer van op en ziet het als haar taak om een vrouw voor hem te vinden zodat hij eindelijk eens “normaal” gaat doen. Harold lijkt daar echter maar weinig interesse in te hebben en ontmoet op een gegeven moment de 79-jarige Maude (Ruth Gordon) die ook regelmatig begrafenissen bezoekt. Maude staat nog met beide benen in het leven en staat nog altijd open voor nieuwe ervaringen. Ze neemt het niet zo nauw met de regels en “leent” constant auto’s om ergens naar toe te gaan. Harold en Maude weten het goed met elkaar te vinden en Maude leert door haar acties veel aan Harold over het leven.

“type film zoals je die nu eigenlijk niet meer ziet…”


 Het is even wennen aan de toon van deze donkere komedie, maar uiteindelijk heb ik er van kunnen genieten. Ruth Gordon speelt haar rol op een erg vermakelijke manier en het is heerlijk om te zien hoe ze met moeilijke situaties omgaat, zoals het moment dat ze wordt aangehouden door een politieagent en hem gewoon vertelt dat ze geen rijbewijs heeft omdat ze er niet in gelooft en dat de auto waarin ze rijdt niet van haar is. De band tussen Harold en Maude is een vreemde die zeker nog steeds in staat is tot discussies te leiden. Het is ook het type film zoals je die nu eigenlijk niet meer ziet en daarvoor zeker de moeite waard om een keer op te zoeken om te zien.

5 reacties op “Harold and Maude (1971) – Recensie

    • Probeer gewoon iedere maand tenminste één oudere film te kijken, dan werk je toch langzaam je “achterstand” aan oudere klassiekers een beetje weg 🙂

  1. Pingback: 2015 Blindspot series - De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.