Mr. Hu en de Tempel (2015) – Recensie

Recensie Mr.Hu en de Tempel

Meneer Hu zou graag het pure boeddhisme een grotere plaats willen geven in ons land. Z’n droom is om een boeddhistische tempel neer te zetten, die ook gerund zal worden door monniken uit China. Om die droom te realiseren moeten diverse stappen worden genomen. Hij zoekt naar investeerders, een locatie en gaat een samenwerking aan met de Mount Putuo tempel. Het gebouw dat aangekocht wordt moet van een saaie lege hal omgetoverd gaan worden in een indrukwekkende plek om het geloof uit te dragen. Maar met zoveel betrokken partijen, die verschillende ideeën hebben over het geloof en hoe de tempel daar in past, lijkt de realisatie een ware uitdaging te zijn.

Review Mr.Hu en de Tempel

Regisseur Yan Ting Yuen (Het Geheim van de HEMA) maakt een mooi contrast tussen de indrukwekkende Mout Putuo tempel, waar toeristen in grote getale komen met de hoop dat hun wensen uit komen en het koude, koele Utrecht waar na een aantal maanden nog steeds geen begin is gemaakt aan de inrichting van het aangekochte gebouw. Kwesties over eigendom, aanleveren van beelden en meningsverschillen over wat boeddhisme nu daadwerkelijk zou moeten zijn leiden allemaal tot vertraging en de realisatie van de droom van meneer Hu. Interessant om te zien, maar waar je af en toe snakt naar meer achtergrond. Zo komt meneer Wu maar weinig aan het woord en eindigt de documentaire zonder dat je als kijker het eindresultaat ziet. Maar met een lengte van 55 minuten is daar de ruimte er ook niet helemaal naar.

Mr.Hu en de Tempel is 6 en 11 december te zien op NPO2

2 reacties op “Mr. Hu en de Tempel (2015) – Recensie

Leave a Reply

Your email address will not be published.