Ageless Friends (2016) – Recensie

Ageless Friends review

Alhoewel ons lichaam het eens zal opgeven zijn we pas echt verdwenen van deze aarde als niemand ons meer herinnert. Het aantal soldaten dat in de tweede wereldoorlog is omgekomen is immens groot, zoals ook de rijen van kruizen op de Amerikaanse militaire begraafplaats Margraten laten zien, 8301 totaal. Alhoewel er op de kruizen namen staan, zijn een groot aantal van deze mannen en vrouwen vergeten, simpelweg omdat ze geen levende nabestaanden meer hebben. Dat was ook het geval voor Private First Class James E. Wickline.

Dat veranderde door Maarten Vossen, die na het zien van Saving Private Ryan veel interesse had in de tweede wereldoorlog en besloot een graf te adopteren. Op 13-jarige leeftijd kreeg hij het graf van Wickline toegewezen. Het zou het begin zijn van een lange zoektocht naar het verhaal achter dat graf. In Ageless Friends wordt hij in het laaste gedeelte van die zoektocht gevolgd.

Ageless Friends Recensie

Het was Vossen al eerder gelukt om wat informatie over Wickline te vinden en op basis daarvan is hij een keer naar Amerika gegaan om mensen daar te spreken. Toch had hij het gevoel niet genoeg te weten over deze man. Hij wilde weten hoe zijn leven er uitzag voordat hij het leger inging, wat zijn gevechtshistorie was en ook de manier waarop hij uiteindelijk omgekomen is. Daarvoor bezoekt hij een oorlogscentrum, waarbij elk nieuw feit door Vossen wordt gewaardeerd. Het lukt hem stukje bij beetje om de informatie die hij zo graag boven water wil krijgen te vinden. Uiteindelijk besluit hij met die informatie weer richting Amerika te gaan om er voor te zorgen dat deze gevallen soldaat als een held wordt geëerd.

“een intiem portret van een man met een obsessie…”


 Regisseur Marijn Poels, die eerder deze week nog een audience award ontving in Warschau voor een andere documentaire, maakt in Ageless Friends een intiem portret van een man met een obsessie met de geschiedenis vanwege zijn sterke connectie met de naam op een graf. De shots die hij maakt met behulp van een drone boven de begraafplaats Margraten zijn indrukwekkend, maar ook een shot waarbij er een camera aan Vossen wordt vastgemaakt terwijl hij rent valt op.

De documentaire roept vragen op over wat het betekent om een held te zijn en dat in de harten van anderen gaat leven. Het is iets waar je na het zien van de documentaire over kan discussiëren. Het is inspirerend om te zien hoe Vossen door zijn onderzoek en samenwerking met Poels Private First Class James E. Wickline als het ware weer tot leven brengt. Zijn naam is niet langer een onbekende persoon, maar een jonge soldaat die een heel leven had voordat hij in Nederland sneuvelde.

7 reacties op “Ageless Friends (2016) – Recensie

    • Het is een interessant verhaal dat goed verteld wordt. Duurt nog even voordat deze beschikbaar is, hij wordt eerst nog op festivals vertoond.

  1. Deze lijkt me mooi! Ik woon redelijk dicht bij Margraten en mijn vader nam me vroeger wel eens mee naar deze plek – het is écht heel indrukwekkend om die enorme rijen witte kruizen te zien. Heel onwerkelijk ook. Ik ga deze documentaire zeker eens opzoeken!

    • Ik ben er nooit geweest, maar het lijkt me echt interessant. Meer details over de film en waar hij gezien kan worden is te vinden op de site van Marijn Poels.

  2. Pingback: Be Cool, Sodapop: overzicht van november 2015 | BE COOL, SODAPOP

Leave a Reply

Your email address will not be published.