Rebels (2015) – Recensie

Recensie Rebels

Er zijn zoveel factoren die bepalen wie we als persoon worden. Natuurlijk is de plek waar we geboren van invloed, maar ook factoren als je opvoeding, de vrienden die je maakt en de tegenslagen die je te verduren hebt dragen allemaal bij tot je persoonlijkheid en waar je terecht komt. Soms gaat dat mis en in deze documentaire zien we hoe een groep probleemjongeren een cursus volgt om hen te helpen een baan te vinden.

Review Rebels

Ze bevinden zich allemaal op een punt in hun leven dat ze bijvoorbeeld door hun gedrag of bepaalde situaties (zoals het krijgen van een kind of een alcoholprobleem) maar weinig kans maken om aan te worden genomen voor een baan. Ze hebben geen werkervaring, weten soms niet wat de juiste manier is om zichzelf te presenteren of om te gaan met anderen en het doel van de cursus is om ze dit bij te brengen. Het zijn jongeren die hun gevoel van eigenwaarde soms verloren hebben en geleerd hebben van zich af te slaan (soms letterlijk). Regisseur Kari Anne Moe legt hun voortgang vast.

“Jan Olav die de documentaire z’n hart geeft…”

Daarbij springt er één persoon uit, Jan Olav. Hij komt net uit de gevangenis, droomt er van om een wereldberoemd rapper te zijn (alhoewel hij weet dat dit niet realistisch is), heeft moeite met lezen en kan ook maar moeilijk z’n woede beheersen. Een jonge man die echt z’n leven wil verbeteren, maar door z’n onvoorspelbaarheid de begeleiders constant bezig houdt en ze dwingt om moeilijke beslissingen te nemen.

Het is Jan Olav die de documentaire z’n hart geeft omdat hij een uiterst boeiend en kleurrijk persoon is. Het betekent wel dat een aantal andere cursisten minder schermtijd krijgen, waardoor je met hen niet zo’n sterke band voelt of compleet begrijpt welke issues zij mee te maken hebben en dat is erg jammer. Rebels is daardoor een registratie van wat er tijdens zo’n cursus gebeurt met de focus op één persoon, terwijl er tegelijkertijd flarden worden getoond van andere verhalen. Daardoor mist er balans en vraag je je af of de overige verhalen misschien nog kleiner gemaakt hadden moeten worden en Jan Olav het enige onderwerp had moeten zijn. Dat had de documentaire als geheel sterker kunnen maken.

Rebels is te zien op het IDFA.

4 reacties op “Rebels (2015) – Recensie

Leave a Reply

Your email address will not be published.