Emotionele reacties blogathon: Mijn associaties

Emotionele reacties blogathon
Het is al weer een tijdje geleden dat ik mee heb gedaan aan een blogathon, dus het is leuk om te zien Paul van Filmliefhebber.com een nieuwe heeft gestart: de emotionele reacties blogathon. Wat is het idee? In de woorden van Paul: “Zoals je weet roept het kijken van films emoties op en het leek mij leuk om bij een aantal emoties (Verdriet, Angst, Woede, Afkeer en Plezier) een associatie met films, series, films kijken of kopen te beschrijven.”

Verdriet

Fruitvale Station
Over het algemeen komt het niet vaak voor dat een film me zo diep weet te raken dat er tranen uit m’n ogen komen, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Het eerste waar ik meteen aan moest denken was E.T. omdat de band die Elliott met het buitenaardse wezen zo geloofwaardig was dat wanneer het niet goed gaat met E.T. je de pijn van Elliott ook voelde. Zelf nu nog weet die film me te raken. Een andere film waarbij dat gevoel ook zeer sterk was is de laaste scene in Fruitvale Station. Deze film is gebaseerd op ware gebeurtenissen, waarbij een jonge man wordt gedood door een politieagent terwijl hij geen bedreiging was. In die scene zie je zijn vriendin en dochtertje, waarbij het dochtertje vraagt waar haar vader is. Een moment dat me diep raakt, omdat ik me dat goed kan voorstellen.

Angst

Drag me to hell
Als ik aan angst denk dan is m’n eerste associatie meteen horror. Dat is geen genre waar ik een fan van ben, maar desondanks heb ik er toch een aantal gezien. Als ik er eentje heb aangezet kijk ik ze ook uit, maar er was één film waar ik me zo ongemakkelijk bij voelde dat ik ‘m uit heb gezet. Die film was Drag Me to Hell. Daarin speelt een oude zigeunervrouw die ik zo angstaanjagend vond dat ik geen behoefte meer had om verder te kijken. Ik moest daarna even iets luchtigs kijken om me weer op m’n gemak te voelen.

Woede

Dear Zachary
Natuurlijk maak ik me regelmatig boos bij films wanneer een hoofdpersoon onlogische keuzes maakt of onvoorzichtig is, maar toch is daar niet m’n keuze op gevallen bij deze emotie. Ik heb gekozen voor de documentaire Dear Zachary: A Letter to a Son About His Father. Als je deze niet gezien hebt, dan moet je er zo weinig mogelijk over lezen. Als je ‘m wel gezien hebt dan snap je dat dit een film is waardoor je boos wordt dat deze situatie zich heeft voorgedaan en natuurlijk ook het verdriet dat er bij hoort.

Afkeer

Human Centipede
Van alle emotionele reacties had ik de meeste moeite om bij afkeer iets te verzinnen. Er zijn geen films die ik gezien heb die me te binnen schieten. Daarom kies ik voor films die ik vanwege het idee simpelweg weiger om te zien, zoals Human Centipede of Cannibal Holocaust.

Plezier

Recensie Kung Fury
Het kijken van films brengt me heel erg veel plezier, maar ik denk dat ik daarmee de vraag iets te makkelijk beantwoord. Ik heb besloten te kiezen voor één van de films die me dit jaar het meest heeft weten te vermaken en dat is Kung Fury. Een film die zo “over the top” is dat ik niets anders kon doen dan het geheel met een grote grijns op m’n gezicht te kijken…meerdere malen.

Wat zijn jouw associaties? Bekijk de reactie van anderen via Filmliefhebber.com

16 reacties op “Emotionele reacties blogathon: Mijn associaties

 1. Pingback: Emotionele reacties blogathon: Mijn deelname | Filmliefhebber.com

 2. “Tank you!” …. Dat blijft toch epic 🙂
  Leuk bericht en mooie keuzes. Ik snap wat je zegt over Drag Me To Hell, want die dame was echt scary as hell! Desalniettemin was het voor mij meer een komedie dan een horrorfilm. Ik ben wel erger gewend 🙂
  Human Centipede is nasty! Deel II doet daar nog eens (met gemak) een schepje bovenop. Dat zijn films waar ik dan ook weinig plezier aan beleef. Logisch dat je hiervoor hebt gekozen bij afkeer. Helemaal mee eens.

  • Ja, dat is een mooie uitspraak 🙂

   Als je bijna geen horror kijkt dan is de reactie misschien iets heftiger, het was voor mij in ieder geval zeker geen komedie.

 3. Interesse keuzes hier maar we hebben in ieder geval beiden Dear Zachary benoemd 🙂

  E.T. bracht me ooit ook aan het huilen maar de impact van Fruitvale Station heb ik gemist.

  Drag Me to Hell vond ik goed maar werd er niet echt angstig van.

  Over de Human Centipede hoor ik zoveel beroerde dingen dat ik die eerdaags maar moet gaan kijken. Cannibal Holocaust vond ik storm in een glas water. Is me ook weinig van bijgebleven. Faces of Death is dan nog 10 x erger

  Kung Fury is inderdaad epic!

 4. Drag Me to Hell is een goede keuze bij angst! Die vrouw was zeer creepy! Wel jammer dat je de film niet helemaal hebt gezien. Ik vond het één van de betere horrorfilms van die periode. Ik heb helaas wel Human Centipede gezien en het is goed dat je weigert om die film te kijken. Dat is echt troep.

  Dear Zachary heb ik nog steeds niet gezien en Fruitvale Station staat nog op mijn lijstje om te kijken.

 5. Drag Me To Hell viel bij mij niet zo goed. The old lady was idd zeer creepy, maar ik kwam totaal niet in de film.

  Kung Fury zag ik laatst op Netflix US. Heel creatief en erg tof om te zien. Die dinosaurus als partner, hoe verzin je het?

  Fruitvale Station had ik laatst opgezet, maar op een of andere manier liep de ondertiteling niet synchroon op Netflix. Jammer, want ben sinds Friday Night Lights wel fan van Michael B. Jordan en het verhaal is natuurlijk verschrikkelijk. En als papa van een kleine mini Meneer kan ik mij de laatste scène heel goed voorstellen. Moet er niet aan denken dat mijn kleintje zonder mij opgroeit. No way, José.

 6. Pingback: Weekupdate 47: Bioscooptopper Everest vanaf eind januari verkrijgbaar, komedies Trainwreck en Vacation verschijnen in januari op DVD en Blu-ray Disc en meer dan 1 miljoen Nederlandse bezoekers voor de 25ste James Bond-film Spectre | Filmliefhebber.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.