Twinsters (2015) – Recensie

Recensie Twinsters

Als je de film Enemy van vorig jaar nog kan herinneren, dan weet je dat in die film het karakter dat Jake Gyllenhaal speelde op een gegeven moment in een film iemand zag die sprekend op hem leek. Dat gegeven is misschien vreemd, maar wat Twinsters laat zien, kan dat ook in het echte leven gebeuren. Actrice Samantha Futerman krijgt op een gegeven moment via Facebook een berichtje. Iemand in Frankrijk heeft haar in een Youtube filmpje gezien en dat naar een vriendin gestuurd, Anais Bordier. Ze zijn beide van mening dat Anais wel heel erg lijkt op Samantha en wil in contact komen. Samantha besluit dat gegeven meteen te filmen en dankzij een Kickstarter heeft ze dat materiaal omgezet in deze fascinerende documentaire.

review twinsters

Het eerste contact verloopt via text berichten en bij het eerste Skype gesprek klikt het meteen tussen de twee vrouwen. Ze komen beide uit Zuid Korea, zijn allebei rond dezelfde tijd geadopteerd en zien er hetzelfde uit. Ze praten voor uren en nemen beide aan dat de gelijkenissen zo groot zijn dat het bijna niet anders kan dat ze tweelingzussen zijn. Toch weten ze dit niet zeker en schakelen ze een expert in op het gebied van tweelingen. Die raadt hen aan een DNA test te doen, maar vermeld wel dat Sam er rekening mee moet houden dat daar uit kan voortkomen dat ze geen familie zijn. Ondanks dat risico nemen de dames die stap en besluiten ze elkaar, voordat ze de uitslag hebben, te ontmoeten in Londen waar Anais studeert.

“een echte “feel good” documentaire…”

Twinsters is echt een documentaire van z’n tijd en het gebruik van diverse manieren van communicatie via Messenger en Skype komen regelmatig in beeld en geven daardoor een bepaalde intimiteit. De dames ontwikkelen al snel hun eigen taaltje waarin het woord “pop” hun herkenningskreet wordt. Alhoewel de eerste ontmoeting nog iets onwennig is, wordt de band snel sterker. Omdat zowel Sam als Anais geadopteerd zijn, besluiten ze ook naar hun vaderland te gaan om meer informatie te verkrijgen over waar ze vandaan komen. Er wordt veel gelachen en er is een hoop enthousiasme, waardoor de film een echte “feel good” documentaire is. Ondanks het feit dat er af en toe serieuze momenten zijn slaagt de film er in luchtig te blijven. Wat mij betreft een echte aanrader.

Twinsters is beschikbaar via Netflix

8 reacties op “Twinsters (2015) – Recensie

Leave a Reply

Your email address will not be published.