Advantageous (2015)

Recensie-Advantageous

Technologie verandert in rap tempo de maatschappij, waardoor bepaalde banen die de vorige eeuw nog bestonden, er niet langer meer zijn (zoals letterzetter of pompbediende). Het is dan ook niet zo moeilijk voor te stellen dat er met het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie, maar ook door invoering van simpele technische systemen de mens op veel vlakken niet langer relevant meer zal zijn. Advantageous speelt zich af in zo’n toekomst, waardoor het steeds moeilijker is geworden om banen te vinden, in het bijzonder voor vrouwen.

Review Advantageous

Dat wordt al snel duidelijk bij de opening van de film waarbij Gwen Koh (Jacqueline Kim) samen met haar dochter Jules (Samantha Kim) luistert hoe de vrouwen in de apartementen boven en onder ze aan het huilen zijn. Op straat zijn er dakloze vrouwen en volgens de nieuwsberichten neemt de hoeveelheid jonge prostituees toe. Gwen zelf werkt al jaren als het gezicht voor het Center for Advanced Health and Living, een bedrijf dat middelen aanprijst om langer gezond te blijven en er jong uit te zien. Ze wil er voor zorgen dat haar dochter het ook zal redden en daarvoor heeft ze de beste school voor haar uitgekozen zodat Jules een voorsprong zal hebben op de arbeidsmarkt.

Onverwachts krijgt ze echter van haar bedrijf te horen dat ze overwegen iemand anders aan te nemen als het gezicht van het bedrijf. Gwen is niet meer zo jong als toen ze er begon te werken en dat zou klanten kunnen afschrikken. Ze doet er alles aan om toch de baan te kunnen houden, maar de strijd lijkt niet te winnen te zijn. Totdat ze hoort van een nieuwe, uiterst risicovolle procedure die het bedrijf ontwikkeld heeft en haar mogelijk in staat zou stellen haar baan te behouden. Die procedure heeft echter ook een donkere kant die gevolgen zou kunnen hebben op de relatie met haar dochter.

“toch werkt de film niet helemaal…”


 Alhoewel Advantegeous geen film is met een groot budget weet het toch met de beperkte middelen een futuristische wereld neer te zetten (inclusief shots met hoge gebouwen en vliegende auto’s). Met z’n Instagram-filter look voelt deze wereld echter warm aan en de relatie tussen moeder en dochter geeft de film z’n hart. De concepten die aan bod komen zijn boeiend, maar toch werkt de film niet helemaal. Dit komt ten eerste door de dialogen die regelmatig erg gekunsteld aanvoelen, daarnaast weet het tweede deel van de film de emotionele impact van de start niet te evenaren, waardoor je als kijker iets vervreemd van het verhaal en dat is jammer. Toch ben ik erg benieuwd om te zien waar regisseur Jennifer Phang in de toekomst mee zal komen, want Advantageous laat potentie zien, die hopelijk in een volgende film beter uit de verf komt. Advantageous is beschikbaar via Netflix

4 reacties op “Advantageous (2015)

    • Het is niet zo moeilijk voor te stellen. Op het moment is dat natuurlijk al zo voor werknemers die vijftiger of zestiger zijn. Die komen al vaak moeilijk aan de bak. Als AI echt zo ontwikkelt als men denkt zal dit toekomstbeeld mogelijk voor anderen ook gelden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.