Films over film

Films over film

Zoals je waarschijnlijk wel gemerkt heb ben ik een groot liefhebber van documentaires. Het is een genre waar in het algemeen minder over geschreven wordt in vergelijking met de films met bekende sterren en dat is erg jammer. Het mooie aan documentaires is dat er over bijna elk onderwerp een boeiende documentaire te vinden is. Zo ook op het gebied van films. Ik heb er de afgelopen jaren heel veel gezien die over allerlei aspecten van films en de filmindustrie gaan. Wil je meer weten over wat er allemaal achter de schermen gebeurt, dan is deze lange lijst een mooi startpunt om op ontdekking te gaan

Acteren

Strictly Background (2007)

strictly Background
Het is iets waar je misschien niet zo snel bij zult stilstaan, maar in elke film en serie heeft extra’s die op de achtergrond er voor zorgen dat de wereld waarin het verhaal zich afspeelt tot leven komt. Zelf verwachtte ik het niet, maar om zo’n rol te krijgen is niet zo makkelijk als het lijkt. Deze documentaire kijkt naar een aantal acteurs en actrices die in allerlei films in de achtergrond gespeeld hebben. Door middel van interviews en er een aantal van hen te volgen krijg je een goed idee van deze subcultuur. Het is een hard leven met veel afwijzingen, waarbij af en toe ook dromen vervliegen.

Searching for Debra Winger (2002)

Recensie Searching for Debra Winger
De titel geeft maar weinig weg over het onderwerp van deze documentaire, maar in deze film gaat Rosanna Arquette op zoek naar (je raadt het al) Debra Winger, een actrice die ze nog maar weinig in films zag. Het onderwerp is echter breder, want het draait hier voornamelijk om de rol van vrouwen in Hollywood. Arquette interviewt een groot aantal bekende actrices (waaronder Sharon Stone, Jane Fonda, Salma Hayek, Whoopie Goldberg, Melanie Griffith, Daryl Hannah, Holly Hunter, Frances McDormand, Gwyneth Paltrow, Robin Wright en Meg Ryan) om te horen wat hun ervaringen zijn over het werk en de negatieve kanten die dat met zich meebrengt. [Mijn recensie]

I Know That Voice (2013)


Er zijn van die acteurs die het grote publiek nooit zal herkennen simpelweg omdat ze nooit in beeld komen: stemacteurs. In deze documentaire worden de “groten” binnen het vak aan het woord en hebben ze het over de voor- en nadelen van het vak en laten ze allemaal de stemmetjes horen waar ze bekend mee zijn geworden. [Mijn recensie]

That Guy… Who Was in That Thing (2012) / That Gal… Who Was in That Thing: That Guy 2 (2015)

That Guy
Je kent het vast wel, dat je een acteur of actrice ziet en tegen iemand om je heen zegt: Oh ja, dat is een bekende acteur. In deze twee documentaires (het eerste deel over mannen, het tweede over vrouwen) worden acteurs geïnterviewd die veel grote ondersteunende rollen in diverse films en series hebben gehad en ook vaak worden herkend, maar waarvan bijna niemand de namen kent. Ze vertellen hoe ze in het vak gerold zijn, wat er van ze wordt verwacht en hoe ze omgaan met bekendheid.

Cinematografie

Visions of Light (1992)

Visions of light
Wat doet een cinematograaf eigenlijk? Visions of Light geeft daar uitgebreid antwoord op. Niet alleen door interviews met onder andere Michael Chapman (Raging Bull, Taxi Driver), Allen Daviau (E.T., Empire of the Sun) en Vilmos Zsigmond (The Deer Hunter, Close Encounter of the Third Kind) maar ook door te laten zien, met behulp van een hoop fragmenten uit diverse films, hoe hun werk tot z’n recht komt in het eindproduct.

Financiën

Hollywood Banker (2014)

Hollywood Banker
Wil je meer weten over de kant van financiering van films dan is deze film over de Nederlandse bankier Frans Afman zeker de moeite waard. Het laat zien hoe hij de manier waarop het geld voor films bij elkaar gebracht werd door hem radicaal veranderd werd. Een zeer boeiende, maar ook emotionele documentaire. [Mijn recensie]

Filmstudio’s

The Brothers Warner (2008)


Warner Bros is misschien wel één van de bekendste filmstudio’s. Deze documentaire vertelt het verhaal over de broers (die eigenlijk geen Warner heten) en hoe ze hun studio zijn begonnen. [Mijn recensie]

Electric Boogaloo: The Wild, Untold Story of Cannon Films (2014)

Electric boogaloo
Cannon Films was een uniek bedrijf dat in de jaren zeventig en tachtig z’n hoogtijdagen vierde. De studio stond bekend om z’n low- en medium budget films. Kwaliteit was daarbij iets wat niet hoog op de lijst stond. Het maakte de films die Cannon produceerde uniek en deze documentaire vertelt dat verhaal.

Corman’s World: Exploits of a Hollywood Rebel (2011)

Corman
Als je denkt aan B-films dan kan Roger Corman niet ontbreken. Hij was onder andere verantwoordelijk voor de ontdekking van Jack Nicholson en regisseurs als Martin Scorcese, James Cameron, John Landis, Francis Ford Coppola (en vele anderen) en vele low budget films die echter wel succesvol waren.

Recensies

Life Itself (2014)

Recensie Life Itself
Roger Ebert was misschien wel de bekendste filmrecensent die ooit geleefd heeft. Hij werd door z’n show At the Movies in Amerika bekend, maar ook hier had hij een trouwe schare volgelingen die elke week z’n recensies lazen. De laatste jaren vocht hij tegen kanker, wat hem uiteindelijk z’n stem kostte. Documentairemaker Steve James begon net voor z’n dood met het maken van Life Itself (gebaseerd op het Ebert boek met dezelfde titel). Het levert een film op die naast z’n liefde voor film ook de minder mooie kanten van z’n leven laat zien, maar die zeker de moeite waard is. [Mijn recensie]

Editen

The Cutting Edge: The Magic of Movie Editing (2004)

The Cutting Edge
Alhoewel iedereen bij het maken van een film vooral zal denken aan het filmen krijgt het uiteindelijke product pas vorm wanneer deze ge-edit wordt. Als dat goed wordt gedaan is dat een proces dat onzichtbaar is in de uiteindelijke film en The Cutting Edge laat zien waar allemaal op gelet wordt als het allemaal in elkaar wordt gezet. Een kleine wijziging in hoe je iets knipt kan grote impact hebben (op zowel positieve als negatieve zin) op de manier waarop een kijker de film meemaakt.

Filmformaten

Side by Side (2012)

Side by Side
De ontwikkelingen op filmgebied gaan snel en één van de grootste veranderingen in de industrie is de introductie van digitaal filmen geweest. Niet langer gaat er een fysieke film langs de lenzen, maar wordt het licht opgevangen door een kleine chip. In Side by Side praat Keanu Reeves met bekende regisseurs die ieder hun eigen voorkeuren hebben wat betreft film of digitaal schieten. De film laat het aan de kijker over om een oordeel te vellen over welke van de twee beter is. [Mijn recensie]

Rewind This (2013)


We denken tegenwoordig niet meer na over het formaat waarin we een film bekijken of dat nu een bestandje op je computer is of in de cloud of dat het nog op een schijfje staat. Toch heeft het een tijdje geduurd voordat de filmmaatschappijen de potentie van de consumentenmarkt zagen. Rewind This gaat over de introductie van VHS en hoe dat niet alleen de eerste toegang tot bekende films was buiten de kabelnetwerken, maar ook hoe dat de deuren opende voor veel goedkope “straight to video” films. [Mijn recensie]

These Amazing Shadows (2011)

These Amazing Shadows
Dat we nog steeds in staat zijn om oudere films te kijken, komt omdat er instellingen zijn die er zorg voor dragen dat ze niet verloren gaan. Fysieke film vergaat namelijk en als er niets gedaan wordt zou dat betekenen dat sommige klassieke films voor altijd verloren zouden gaan. Deze documentaire richt zich specifiek op de National Film Registry en het werk dat ze doen. Met beelden van diverse klassiekers en gesprekken met medewerkers, maar ook bekende regisseurs is dit verplicht kijkvoer voor de filmliefhebber. [Mijn recensie]

Scripts

Tales from the Script (2009)

Tales from the script
Voordat een film wordt opgenomen moet er eerst nog een script zijn. Tales from the Script bestaat uit interviews met diverse scriptschrijvers, zoals Frank Darabont (o.a.The Green Mile, The Mist, Shawshenk Redemption) en Paul Schrader (o.a. Raging Bull, Taxi Driver) die over hun ervaringen vertellen. [Mijn recensie]

Special effects

Starz Inside: Fantastic Flesh (2008)

Fantastic Flesh
Ik vind het nog altijd jammer dat films sinds de invoering van CGI steeds minder gebruik maken van praktische effecten. Fantastic Flesh gaat over een periode dat dit nog niet het geval is en er wordt met enthousiasme vertelt over hoe praktische effecten tot stand zijn gekomen door experts en regisseurs. Helaas is dit een relatief korte documentaire, maar toch de moeite waard. [Mijn recensie]

Ray Harryhausen: Special Effects Titan (2011)

Harryhausen
Voordat CGI z’n intrede deden werden grote monsters en vreemde wezens met behulp van stop-motion animatie tot leven gebracht. Dat hebben een aantal klassieke momenten opgeleverd, zoals een gevecht tussen een man en zeven skeletten in Jason and the Argonauts. Deze en vele andere bijzondere momenten uit z’n lange carriere passeren de revue.

Regisseren

The Director’s Chair (2014)

Directors chair
Een titel in deze lijst die ik nog niet gezien heb, maar die me wel interessant lijkt. Regisseur Robert Rodriguez interviewt voor z’n eigen TV kanaal bekende regisseurs die vertellen over hun films. Quentin Tarantino en John Carpenter zijn daar voorbeelden van. Deze interviews zijn op Youtube te vinden.

Capturing Reality


Een documentaire waarin regisseurs van documentaires aan het woord komen en vertellen over hun ervaringen bij het maken ervan. Een must see als je van het genre houdt.
[Mijn recensie]

The Chair (2014)

The Chair
Wat gebeurt er als je twee verschillende regisseurs hetzelfde script geeft en ze hiervan een film laten maken? Dat is het concept achter deze serie. Alhoewel ik deze nog niet gekeken heb, heb ik er wel het één en ander over gehoord. Het laat namelijk tot in detail zien wat een regisseur allemaal moet doen om een film te maken. Het nemen van moeilijke beslissingen, aanpassingen in het script maken, kiezen van acteurs/locaties etc.

Nederlandse film

Allemaal Film (2007)

Allemaal Film
Wanneer het gaat om Nederlandse films moet ik bekennen dat m’n kennis erg beperkt is. Ik heb een tijdje geleden deze negen uur durende documentaire reeks aangeschaft die kijkt naar de Nederlandse filmgeschiedenis van 1945 tot 2007. Het is me echter nog niet gelukt ‘m te kijken.

Filmgeschiedenis

The Story of Film: An Odyssey (2011)

The Story of film
Als je ergens wilt beginnen, dan is dit naar mijn mening het beste startpunt. Deze 15-delige miniserie kijkt naar de ontwikkeling van de filmindustrie vanaf het begin tot nu. Het laat zien wat belangrijke momenten zijn geweest en kijkt niet alleen naar de Amerikaanse industrie, maar ook naar de rest van de wereld. Een zeer goede leerschool om jezelf snel veel concepten en kennis eigen te maken.

A Personal Journey with Martin Scorcese Through American Movies (1995)

A Personal Journey
Als je me vraagt om de namen van echte “filmnuts” op te noemen dan is Martin Scorcese waarschijnlijk de tweede naam die ik zou noemen na Tarantino. Zoals de titel al doet vermoeden vertelt Scorcese bijna vier uur met passie over de films die belangrijk voor hem zijn, waarbij je ontzettend veel te weten komt over Amerikaanse films, maar ook over Scorcese zelf. [Mijn recensie]

Lumiere and company

Recensie Lumiere and company
Interessante documentaire waarin regisseurs van nu de originele camera die door de broers Lumiere gebruikt werd, mogen gebruiken om hun eigen films te maken. Een stukje filmhistorie dat in verband met nu wordt gebracht.
[Mijn recensie]

Ken jij nog andere filmgerelateerde documentaire die de moeite waard zijn?

12 reacties op “Films over film

  1. Oeh, tof! Ik ga eens beginnen met The Story of Film. Ik heb in mijn studie al vrij veel meegekregen over filmgeschiedenis, maar het is nooit weg om het nog een keer op beeld te zien. Ik ga dit lijstje bewaren!

    • Leuk om te horen. Denk dat ik dit artikel af en toe nog wel zal updaten, want er is zo veel beschikbaar, maar heb me in dit artikel vooral gehouden aan de documentaires die ik gezien heb (met hier en daar een uitzondering). Zo wil ik bijvoorbeeld ook nog heel graag de documentaire Casting By zien, om dat ik daar ook wel heel benieuwd naar ben. The Story of Film ben ik van plan twee keer weg te geven, dus als je bij m’n 1000 recensies artikel een reactie achterlaat maak je daar kans op.

    • Bedankt Patricia! Ze zijn niet allemaal even makkelijk te vinden en ik weet dat ik er een aantal op Youtube heb gekeken. Blij om te horen dat je op deze manier weer een hele lijst hebt met nieuwe titels.

  2. Leuk artikel! Er zitten zeker een aantal docu’s bij die ik wil zien, zoals I Know That Voice, Visions of Light en Tales from the Script. Thanks voor de suggesties! 🙂

  3. Als zelfverklaard filmfanaat vind ik het bespottelijk dat ik tot nu toe alleen maar Life Itself en Personal Journey… heb gezien! Shame on me en daar moet maar eens verandering in gaan komen.

  4. Pingback: Be Cool, Sodapop: overzicht van oktober 2015 | BE COOL, SODAPOP

  5. Pingback: Spielberg (2017) – Recensie | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.