Carol (2015)

Recensie Carol

Afgelopen weekend was het 13e PAC festival in de Pathé bioscopen. Het festival wordt twee keer per jaar gehouden en ik ben al een tijdje een trouwe bezoeker. Tijdens elk festival worden er vijf kwaliteitsfilms getoond die nog niet in de bioscoop draaien, waardoor een bezoek altijd de moeite waard is. De sfeer is ook altijd leuk, omdat je met een zaal van ‘s ochtends half elf tot laat in de avond een ervaring deelt. Deze keer opende het festival met de film Carol, een film met in de hoofdrollen Rooney Mara en Cate Blanchett dat gebaseerd is op het boek The Price of Salt.

Review Carol

De jonge Therese Belivet (Rooney Mara) werkt in New York op de speelgoedafdeling van een warenhuis, waar ze constant in de gaten gehouden wordt. Ze leidt een grijs bestaan en droomt er van om ooit iets met haar passie fotografie te doen. Rond de kerstperiode komt ze tijdens haar werk in contact met Carol Aird (Cate Blanchett), die een treinset bij haar koopt. Wanneer Therese merkt dat Carol haar handschoenen vergeten is, neemt ze contact met haar op. Carol besluit haar uit te nodigen. Haar invloed op Therese is groot, die langzaam meer voor haar gaat voelen. Carol is echter getrouwd en staat op het punt te scheiden en in het Amerika van de jaren 50 is een relatie tussen twee vrouwen schandalig.

“heerlijke cinema…”


 Meteen vanaf de opening straalt deze film sfeer uit in elk aspect, de subtiele filmgrain, de tot in details verzorgde sets (met ramen die bijvoorbeeld niet altijd helder zijn) en prachtige aankleding van karakters. In die wereld zijn kloppen karakters als Therese en Carol gewoon. Kate Blanchett is natuurlijk al een klassieke verschijning, maar als rijke huisvrouw die er altijd perfect uitziet betovert ze zowel Therese als de kijker. Rooney Mara houdt echter goed stand tegen het acteergeweld van Blanchett en dat levert heerlijke cinema op. Het verhaal wordt op smaakvolle wijze in beeld gebracht, waarbij naarmate de film vordert meer duidelijk wordt over wat er nu precies aan de hand is met zowel Therese als Carol. Het maakt van Carol een romantisch drama dat door regisseur Todd Haynes op voortreffelijke wijze verteld wordt.

8 reacties op “Carol (2015)

  1. Cate Blanchett is sowieso mijn favo-actrice. Terecht dat zij een over-all-award kreeg bij het laatste Londen-filmfestival. Ga hem zeker zien, staat op de What-to-see-lijst. Thanks voor de tip !!

  2. Ik heb met belangstelling je Twitter berichten gelezen over PAC. Ben ook benieuwd naar de volgende recensies.

    Deze had ik sowieso op mijn watchlist staan maar helaas had ik verplichtingen waardoor ik zondag helaas verstek moest laten gaan. Morgen in ieder geval wel naar de Back to the Future marathon als een pleister op de wond zeg maar.

    • Ik doe deze week eerst maar de PAC festival films (behalve de laatste, die heb helaas moeten missen) en de geplande komende daarna 🙂

      Jammer dat je het PAC festival hebt moeten missen, hopelijk lukt het de volgende keer wel. Leuk hoor die Back to the Future marathon, daar kan ik helaas niet naar toe…

  3. De laatste PAC waar ik naar toe ben gegaan was die waar Drive en We Need to Talk About Kevin vertoond werden. Had toen ook nog een Unlimited kaart, dus dat maakte het wel makkelijker. Dit lijkt mij ook een interessante film. Deze onthoud ik.

Leave a Reply

Your email address will not be published.