Vraag van de week: Als je thuis een film kijkt, doe je dan de lichten uit?

Vraag van de week

Wanneer we de bioscoop bezoeken kijken we uit naar alles wat daar bij hoort: In een grote zaal zitten met een heleboel mensen die allemaal kijken naar het licht van beelden die “bigger than life” zijn, het delen van die ervaring. Wanneer de lichten uitgaan weet je dat je iets gaat zien waar je nieuwsgierig naar bent, naar uitkijkt. Naar de bioscoop gaan iets nog steeds iets dat bijzonder is. Maar wat als je nu thuis een film kijkt? Ik denk dat je het met me eens zal zijn dat die ervaring heel erg anders is en het zette me aan het denken:

Als je thuis een film kijkt, doe je dan de lichten uit?

Het is misschien een beetje vreemde vraag, maar het iets waar ik meer over na ben gaan denken sinds ik een beamer heb staan. Je wilt de kamer dan zo donker mogelijk maken zodat het beeld zo helder mogelijk is. Maar ook wanneer ik een film gewoon op TV kijk geef ik toch de voorkeur aan een kamer waar het liefst geen lamp aanstaat. Hierdoor ligt je focus totaal op hetgeen op het doek of het scherm verschijnt en is er maar weinig dat je kan afleiden, de ervaring lijkt hierdoor meer op die in een bioscoop.

Als je thuis een film kijkt, doe je dan de lichten uit?

18 reacties op “Vraag van de week: Als je thuis een film kijkt, doe je dan de lichten uit?

    • Af en toe doe ik ook wel kaarsjes, maar dat is meestal meer in de winter….dan heb je die sfeer ook wel nodig als het buiten zo koud is.

  1. Ja, de lampen gaan meestal uit hoewel dat ook een beetje ligt aan het genre wat ik kijk. Bij een horrorfilm of een spannende thriller moet het donker zijn, maar als ik aan animatiefilm of een komedie kijk, dan mag er wel een sfeerlampje (of een kaarsje) aan.

    • Daar heb ik niet eens aan gedacht, maar kan me voorstellen dat het genre dat kan beïnvloeden en de beleving nog intenser kan maken 🙂

  2. Nee, absoluut niet, dan lig ik vijf minuten daarna te slapen. Echt, als ik lekker op een bank ga liggen en de lichten uit doe, zie ik weinig van de film haha.

    • Ja, dat klinkt bekend. Misschien moet dat m’n één van m’n volgende vragen zijn, hoe vaak wordt je thuis tijdens het film kijken afgeleid? 😉

    • Zelf kijk ik zelden in de slaapkamer films, kans is namelijk dan te groot dat ik heel snel in slaap val 🙂 Het idee is wel lekker hoor, maar de praktische invulling 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.