Cartel Land (2015)

Recensie Cartel Land

Dat de drugshandel op sommige plaatsen in Mexico een stevige grip op verschillende dorpen heeft liet de documentaire Narco Cultura vorig jaar al zien. Cartel Land maakt dit ook duidelijk tijdens de opening waarbij familieleden vertellen hoe een groot aantal familieleden, inclusief kinderen en een baby vermoord zijn door een kartel terwijl ze aan het werk waren op een citrus boerderij. De reden was dat de eigenaar van de boerderij onvoldoende had betaald voor “bescherming”. Het zit meteen de toon voor deze documentaire en je begrijpt dan ook dat bewoners, zowel in Mexico zelf als in Amerika, het heft in eigen handen nemen en de directe confrontatie met de cartels aangaan. Dat levert een harde, maar indrukwekkende documentaire op.

Review Cartel Land

In het stadje Michoacán organiseren de bewoners zich onder de naam Autodefensas. Het Knights Templar kartel is namelijk verantwoordelijk voor het kidnappen, verkrachten en vermoorden van inwoners. Onder leiding van dokter José Manuel Mireles Valverde besluiten ze zich te bewapenen en op jacht te gaan naar leden van de criminele organisatie. Deze organisatie krijgt dan ook snel de steun van de bevolking, wat in deze film duidelijk wordt wanneer het Mexicaanse leger de groep ontwapend ze omsingeld worden door de lokale bewoners bewapend met stokken en de militairen door hun grote aantal dwingen om weer te vertrekken.

Aan de andere kant van de grens in Amerika vind Tim “Nailer” Foley, een man waaraan je duidelijk ziet dat hij veel heeft meegemaakt, het zijn roeping om zich te bewapenen en samen met anderen (onder de naam Arizona Border Recon) op jacht te gaan naar illegale Mexicanen en mogelijke drugstransporten. Vanuit de politiek wordt de groep als extreem gezien, maar Foley legt uit dat wanneer hij problemen heeft met Mexicanen het uren kan duren voordat er politie bij z’n woning is en hij daar niet op wacht.

“blijkt de wereld niet zo zwart-wit te zijn…”


 Waarom zowel Valverde als Foley besluiten het op te nemen tegen de Mexicaanse kartels is duidelijk. Het is voor hen en hun omgeving een groot gevaar. Ze voelen zich niet langer veilig en zien vanuit politie en justitie te weinig gebeuren om de situatie te veranderen. Hun doel is mooi, het stoppen van de kartels maar naarmate de documentaire vordert blijkt de wereld niet zo zwart-wit te zijn. Zo hoor je af en toe Valverde ook opmerkingen maken (zoals het “onder de grond stoppen” van een vermeend lid van een kartel) en doet Autodefensas af en toe zaken die ook niet kunnen, wat weer weerstand oproept bij de bevolking tijdens één van de bijeenkomsten.

De drugskartels zijn een groot probleem en of een “opstand” van het volk de beste oplossing is blijft een grote vraag. Het maakt van Cartel Land een boeiende, maar ook schokkende documentaire die er overigens cinematografisch prachtig uitziet.

2 reacties op “Cartel Land (2015)

Leave a Reply

Your email address will not be published.