Vraag van de week: Welke filmtrailers zijn volgens jou misleidend?

Vraag van de week

Eén van de meest effectieve manieren om het filmgaand publiek geïnteresseerd te krijgen in een nieuwe film is natuurlijk de trailer. Het is een reclame die je de meest opwindende/spannende of grappigste delen van een film laat zien in de hoop dat je naar aanleiding daarvan bereid zal zijn je geld over te dragen. Omdat het een reclame is zal het marketing team er alles aan willen doen om er voor te zorgen dat je plaats zal nemen in de bioscoopstoelen. Vaak is daarvan het resultaat een trailer die veel te veel weggeeft van een film of een verkeerd beeld geeft. Voor mij is het de belangrijkste reden dat ik al jaren geen trailers meer kijk. Wat ik wel af en toe doe is de trailer bekijken nadat ik een film al gezien heb, puur uit nieuwsgierigheid. De vraag deze week:

Welke filmtrailers zijn volgens jou misleidend?

De voorbeelden die ik zo snel kan verzinnen zijn van een aantal oudere films. De eerste is de film The Grey. De trailer verkoopt de film als een actiefilm waarin Liam Neeson met wolven vecht. Als je de film zelf echter bekijkt realiseer je je dat het totaal geen actiefilm is en dat het vechten eigenlijk maar een korte scene aan het einde is.

Een andere film die ik kan noemen is Cosmopolis, een film waar ik me doorheen heb moeten worstelen en ik me echt afvroeg hoe ze die film verkochten. Dit was de trailer:

De realiteit is dat het een zeer lange film is waarin er zoveel gepraat wordt op een manier die niet altijd stimuleert dat ik me afvraag of de mensen die film gingen zien op basis van de trailer wel hebben kunnen genieten.

Meer recent was er natuurlijk ook nog deze trailer:

Een trailer die er zeker niet verkeerd uit zag maar op mij overkomt als eentje die snel laat zien dat de hoofdpersonen verandert zijn in superhelden en het op zullen moeten nemen tegen een gevaarlijke vijand. Nu klopt dat strikt genomen wel natuurlijk, maar verder wist de film totaal niets anders toe te voegen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen van trailers die totaal niet op de daadwerkelijke film leken:
Welke filmtrailers zijn volgens jou misleidend?

6 reacties op “Vraag van de week: Welke filmtrailers zijn volgens jou misleidend?

 1. ‘In Bruges’ zonder twijfel. Mooie, diepe rustige film met bittere humor en goed spel. Toegegeven, dat is een ingewikkelde boodschap om in een paar samenvattende seconden over te brengen. Maar de trailer die het over laat komen als een trashy actiefilm, zit er volledig naast. Zonde.

 2. Ik vond The Lazarus Effect trailer misleidend, want eigenlijk heb je de hele film al gezien als je de trailer hebt gezien. De film zelf voegt weinig meer toe.

  Verder kan ik niet zo snel een trailer bedenken die echt misleidend was.

 3. Ik kan me nog wel herinneren dat Drive nogal gepromoot werd als een bikkelharde actiefilm en voor diegenen die onbekend zijn met het werk van Winding Refn kan weleens bedrogen uit komen.

  Recente misleidende filmtrailer vond ik toch ook wel American Ultra maar kijk verder maar eens naar de trailers van The Cabin in the Woods en Hercules.

  • Ja, dat was Drive zeker niet!

   Wat vond je misleidend aan American Ultra? Denk wel dat ik weet wat je bedoelt maar ben benieuwd…

Leave a Reply

Your email address will not be published.