De verdwenen bioscopen van Rotterdam: Metro

Metro Bioscoop op Rotterdam Zuid

Na de vorige keer in Rotterdam-Zuid naar de Colosseum bioscoop te hebben gekeken, is deze keer een andere verdwenen bioscoop in dezelfde omgeving het onderwerp, namelijk Metro.

Metro Bioscoop Rotterdam

Deze bioscoop was gevestigd aan de Wolphaertsbocht 196 en opende de deuren op 3 november 1955, met als eerste film Love is a Many Splendored Thing. Het was een moderne bioscoop met een groot scherm en er was plaats voor 800 bezoekers.

Eigenaar Metro
Metro foto
De bioscoop werd geëxploiteerd door Cornelis van ‘t Hoft (zie bovenstaande foto’s) en later overgenomen door zijn zoon. De bioscoop doet het initieel goed en er wordt besloten een tweede bioscoopzaal toe te voegen.
Metro publiek
Langzaam beginnen echter de bezoekersaantallen minder te worden. Dat heeft een aantal redenen: Als eerste liepen er een aantal buslijnen langs de bioscoop (naar onder andere Hoogvliet en Spijkenisse) die werden opgeheven. De opening van Zuidplein (dat redelijk in de buurt zat), betekende daarnaast dat het winkelend publiek uit de wijk verdween waardoor de bezoekersaantallen ook afnamen. Uiteindelijk valt het doek voor deze bioscoop aan het begin van de jaren tachtig.

Bronnen:
“Fantasie, illusie en betovering, herinneringen aan Rotterdamse bioscopen” van Herman Romer
“Over stalles, Rotterdam en het witte doek en parket” van Henk Berg
Gemeentearchief Rotterdam
Het vrije volk (17-04-1976,23-10-1978 en 20-04-1982)

Bekijk ook:

7 reacties op “De verdwenen bioscopen van Rotterdam: Metro

  1. Metro was een van de eerste bioscopen waar ik naar toe ging
    verschillende rangen waren er ..ik zat meestal zaal rij 4 in het midden

  2. Ik ging er vroeger op mijn brommertje naar toe en zag er bijvoorbeeld “De tien geboden” en “Jesus Christ Superstar”. Jammer dat deze bios niet meer bestaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.