Sons of Ben (2015)

Review Sons of Ben

We hebben allemaal onze dromen, waarvan we van sommige weten dat we ze nooit zullen kunnen realiseren. Dan kan een groter huis zijn of een mooie auto, maar het kan ook iets in onze omgeving zijn dat we graag zouden willen veranderen. Sons of Ben is een documentaire die het verhaal vertelt van een aantal mannen die een schijnbaar onmogelijke droom hadden: Om er voor te zorgen dat hun stad een voetbalploeg had die meedeed op nationaal nivo. Er was alleen één probleem, die stad had niet eens een team dat speelde en de mannen waren niet van plan om zelf te spelen.

Sons of Ben review

Toen MLS (Major League Soccer) van start ging was er geen team van Philadelphia en de mensen uit die stad waren niet van plan een team uit New York of DC te supporten. Over een paar biertjes begonnen er een aantal te brainstormen en ze bedachten de naam Sons of Ben (wat volgens hun leider als afkorting meteen beschrijft hoe anderen over Philadelphia fans denken) en maakten een logo. Ze doopten zichzelf fans van een team dat nog niet bestond. Hun eerste doel was om het aantal fans te laten groeien, maar hoe doe je dat als dat team er nog niet is?

Ze bleven echter volhouden en begonnen langzaam maar zeker bekendheid te krijgen door interviews voor bekende TV-stations en magazines, waardoor hun aantallen toenamen. Zou het ze daarmee lukken hun droom te realiseren?

“verhaal, waarin diepgewortelde passie en drive de boventoon voeren…”


 Aangezien ik zelf helemaal niets heb met voetbal kende ik ook het verhaal van Sons of Ben niet. Toch geeft deze documentaire een compleet overzicht over wat de groep voor elkaar heeft weten te krijgen. Het is een boeiend verhaal, waarin diepgewortelde passie en drive de boventoon voeren, maar die ook de nodige momenten van drama en persoonlijke verhalen bevat. Het is duidelijk uit de interviews dat deze mannen gepassioneerd zijn door voetbal en willen schreeuwen voor een team dat van hen is.

De film is goed in elkaar gezet en neemt de tijd de diverse gebeurtenissen bloot te leggen. Het heeft een verhaallijn die je daardoor geboeid houdt, je laat meeleven met de groep en hun teleurstelling voelt wanneer hun droom uit elkaar lijkt te spatten. Je hoeft geen fan van de sport te zijn om vermaakt te worden en geraakt te worden door de moeite die ze hebben om hun droom te realiseren. Een goede documentaire slaagt er in je te boeien, zelfs als je geen interesse in het onderwerp hebt. In dat opzicht gaat Sons of Ben for zijn doel en weet te scoren.

2 reacties op “Sons of Ben (2015)

    • Ik had ook niet van deze documentaire gehoord, maar kreeg een mailtje van de makers of ik interesse had om ‘m te zien en ik was positief verrast.

Leave a Reply

Your email address will not be published.