Empire – Seizoen 1 – Serie recensie

Recensie Empire seizoen 1

Met een grote releaseparty in de Melkweg werd de release van seizoen één van Empire seizoen 1 op DVD en Bluray afgelopen weekend gevierd met een preview van de eerste aflevering en een gezellig feest met natuurlijk veel muziek. Seizoen 2 wordt vanaf volgende week uitgezonden door Fox, maar voor wie nog niet “up to speed” is (waaronder ikzelf), is er dus de mogelijkheid om de twaalf afleveringen nog snel te kijken voordat je het nieuwe seizoen in duikt.

Review Empire Seizoen 1

De serie draait om Lucious Lyon (Terrence Howard) en zijn mediabedrijf Empire Entertainment. Ooit begon hij het bedrijf samen met z’n ex-vrouw Cookie (Taraji P. Henson) en heeft het tot een groot succes weten te maken. Naast muziek brengt Empire kleding en drank uit en managed het ook diverse atleten. De volgende stap die Lucious wil nemen is om met Empire naar de beurs te gaan om zijn onderneming, zodat zijn merk onsterfelijk wordt. Het lijkt niet beter te kunnen gaan, totdat hij hoort dat hij de ongeneeslijke ziekte ALS heeft. Iets wat een bedreiging is voor de beursgang, maar ook voor de continuïteit. Daarom roept hij z´n drie zonen bijeen om ze te informeren dat hij één van hen als opvolger zal uitkiezen. Andre (Trai Byers), Jamal (Jussie Smollett) en Hakeem (Bryshere Y. Gray) hebben elk hun sterke en zwakke kanten, maar willen allemaal baas worden van Empire.

Bespreking Empire seizoen 1

Empire was een grote hit in Amerika en het is begrijpelijk waarom: De serie ziet er zeer goed uit, met indrukwekkende sets, acteurs en actrices die rondlopen in prachtige kleding en een grote lijst cameo’s van bekende artiesten/personen (onder andere Naomi Campbell, Estelle, Gladys Knight, Snoop en Anthony Hamilton) en een focus op muziek. Bijna elke aflevering heeft twee a drie nieuwe nummers (die overigens in z’n geheel als extra op de DVD/Blu Ray staan) en gedurende de aflevering zie je vaak hoe die nummers tot stand komen. Soms is dat puur in de studio, maar vaak doordat bepaalde personages worstelen met hun gevoelens en dat uiten in hun muziek.

Empire seizoen 1

Zo worstelt Jamal met het bekend maken van z’n seksualiteit aan het grote publiek. Z’n vader Lucious accepteert hem namelijk niet voor wie hij is, omdat hij het als bedreiging ziet voor Empire. Hij is van mening dat homoseksualiteit niet geaccepteerd wordt binnen hip hop en R&B. Lucious z’n oudste zoon Andre lijkt met z’n bedrijfskunde studie de meest logische keuze als opvolger, maar ook hij speelt achter z’n vaders rug diverse spellen om er voor te zorgen dat z’n broers minder kans maken.

Cookie

En dan is er Cookie, voor velen het meest vermakelijk personage in de show. De ex-vrouw van Lucious is namelijk net vrijgelaten uit de gevangenis, waar ze zeventien jaar heeft uitgezeten. Ze zorgde ervoor dat Lucious succes had en nu ze ziet dat hij miljoenen verdiend heeft wil ze weer een vinger in de pap hebben. Taraji P. Henson zet een heerlijk karakter neer dat nooit een blad voor de mond neemt, een oor heeft voor talent en muziek en er alles voor wil doen om te krijgen wat ze wil. Dat resulteert constant in scenes waarbij de energie bijna van het scherm afspringt.

“Subtiliteit komt niet in het woordenboek van Empire voor…”


 De serie heeft vaart en die snelheid gaat af en toe ten koste van de uitwerking. Bepaalde verhaallijnen worden soms zo snel opgebouwd dat je van tevoren al weet hoe ze zullen eindigen. Subtiliteit komt niet in het woordenboek van Empire voor, maar omdat het geheel zoveel energie uitstraalt, de muziek goed is en je je geen moment verveelt, weet het te entertainen en dat is duidelijk het doel van de show. Dit is de ultieme soap die over muziek gaat en alhoewel ik zelf eigenlijk geen soaps kijk, ben ik toch heel benieuwd naar het tweede seizoen.

6 reacties op “Empire – Seizoen 1 – Serie recensie

 1. De serie spreekt me niet erg aan, maar ik ga de serie nog wel een kans geven. Ben wel nieuwsgierig geworden door de hype al verwacht ik er niet veel van.

  • Wat ik ook in m’n recensie zeg, de serie mist subtiliteit en is in principe een soap, maar wel een erg goed uitziende en vermakelijke 🙂

 2. Empire is precies gemaakt voor mijn doelgroep, dus ik heb mij er uitstekend mee vermaakt. Subtiliteit is idd ver te zoeken. Het is luid, over de top en soapachtig van aard. Daar moet je van houden, idd.

  Toch naast The Walking Dead, The Big Bang Theory en NCIS een van de grootste Amerikaanse series op dit moment. Vrij indrukwekkend aangezien de business toch altijd het idee had dat series die gecentreerd zijn rond Afro-Amerikaanse personages niet zouden aanslaan bij een groot publiek. Deze serie is toch gericht op de zwarte kijker in Amerika, maar een veel groter publiek heeft de serie omarmd. Empire bewijst dus dat als je iets maakt waar mensen graag naar willen kijken, de kleur/etniciteit op het scherm niet veel uitmaakt. Een waardevolle les voor veel series op dit moment.

  • Ik kan er ook prima van genieten en volg het tweede seizoen ook, maar het moet je inderdaad wel liggen 🙂

   Je ziet die diversificatie gelukkig wel steeds meer plaatsvinden. En het maakt inderdaad niet uit, als de serie als geheel maar goed is.

Leave a Reply

Your email address will not be published.