Vraag van de week: Zouden films overal tegelijkertijd moeten worden uitgebracht?

Vraag van de week

Als een liefhebber van films is het heel vaak frustrerend om te zien dat een hoop films niet overal op hetzelfde moment uitgebracht worden. Het gebeurt dan ook zeer regelmatig dat m’n mailbox volloopt met lovende recensies van bepaalde films, waar we hier dan soms nog enkele maanden op moeten wachten. Zo draaide bijvoorbeeld Me, Earl and the Dying Girl in juni en juli al in de Amerikaanse bioscopen en is deze vorige week vrijdag al op de Amerikaanse VOD platforms verschenen, terwijl de film (afgezien van het PAC festival) pas op 10 december(!) hier in de bioscoop te zien is. Nu komt andersom ook wel eens voor (zo kwamen de Avengers films hier één of twee weken eerder uit dan in Amerika), maar het blijft een frustrerend concept, dat veroorzaakt wordt doordat films (vaak) niet globaal door één distributiebedrijf worden uitgebracht.

In een ideale situatie zou ik graag zien dat films overal tegelijkertijd worden uitgebracht. Niet alleen in de bioscopen, maar ook op VOD platforms zoals Netflix en iTunes. Natuurlijk zouden de grote bioscopen daar niet erg blij mee zijn, maar waarom ben je als consument gedwongen om naar de bioscoop te gaan? Als je meerdere kinderen hebt is het niet altijd makkelijk om daarvoor tijd vrij te maken (en als ze mee willen is zo’n bezoekje al snel erg duur). Daarnaast zijn er genoeg films die ik niet eens op een groot scherm zou hoeven zien. Als bijvoorbeeld een Netflix of een Pathé een premium service zouden hebben waarbij je 20 euro per maand extra betaald om access te hebben, dan zou ik geen moment twijfelen. Gemak voor de consument staat namelijk bij mij bovenaan m’n lijstje.

Ik ben benieuwd naar jouw gedachten hierover:
Zouden films overal tegelijkertijd en op alle platformen moeten worden uitgebracht?

11 reacties op “Vraag van de week: Zouden films overal tegelijkertijd moeten worden uitgebracht?

 1. Helemaal eens met jouw denkwijze. Je hoort veel geklaag uit de branche dat er inkomsten mis worden gelopen door piraterij maar dat ban je hier vrijwel volledig mee uit. Maak het beschikbaar voor thuisgebruik en het illegaal downloaden wordt een grote slag toegebracht. Vergelijk het maar met de introductie met Netflix. Daar staan geen spiksplinternieuwe films op maar ik ben toch geneigd te denken dat met zoveel content het aantal illegale downloads drastisch is afgenomen.

  In deze constructie zijn het alleen de bioscopen (videotheken zijn nagenoeg allemaal verdwenen) die er op achteruit gaan maar voor hen liggen er weer kansen door bijvoorbeeld oude classics opnieuw uit te brengen. Hoe magisch zou het bijvoorbeeld zijn om films als E.T., Lawrence of Arabia etc (weer) te zien op het grote scherm?

  € 20 extra per maand for full access is een constructie waar ook ik geen seconde over na hoef te denken.

  • Klopt, de introductie van Netflix heeft denk ik ook heel veel impact gehad op de behoefte om te downloaden. Alles is meteen af te spelen en je weet dat de kwaliteit goed is.

   De bioscopen moeten inderdaad meegaan met hun tijd. Ik zie Pathé in dat opzicht best een hoop doen met speciale voorstelling, Ladies Night etc. Als ze van hun Pathé thuis een platform kunnen maken waarop de films in hun bioscopen ook thuis te zien zijn dan maken ze een grote slag. Natuurlijk verdienen ze het meest aan de snacks dus om dat te ondervangen zullen ze iets nieuws moeten verzinnen.

 2. Films worden gefinancierd uit deals met distributeurs en uiteindelijk bepalen die wat waar wanneer uitkomt. Een scenario waar een partij alle films van de wereld uitbrengt is niet echt denkbaar gezien de lokale kennis die nodig is om in te kunnen schatten wat een film waard is. En mocht er ooit zo’n super bedrijf komen dan komen er denk ik alleen nog maar Michael Bay blockbusters uit en moet de rest het maar met Kickstarter proberen.

  Het probleem is eerder het gemak waarmee je informatie opdoet over materiaal dat pas veel later of misschien wel nooit in Nederland uitkomt.

  • Natuurlijk en dat model begrijp ik ook. Maar als je ziet dat distributeur A-Film waarschijnlijk failliet gaat is het de vraag in hoeverre het huidige model van distributie nog stand zal kunnen houden. Daarnaast zijn er elk jaar toch een aantal titels (toegegeven, vaak de grote titels) die wereldwijd op hetzelfde moment uitgebracht worden, dus het is wel degelijk mogelijk.

   Natuurlijk speelt het gemak waarmee je over nieuwe titels hoort mee, maar het betekent dat er daardoor een instant vraag ontstaat naar iets en als die vraag niet snel genoeg kan worden beantwoord zal dat onvermijdelijk tot inkomstenderving leiden aangezien de consument gewend is om tot alles toegang te hebben…en snel.

 3. Ik zou het wel heel fijn vinden als alle films overal tegelijkertijd zouden worden uitgebracht. Ik merk dat ik na het lezen van recensies vanuit het buitenland vaak toch, als de film een tijd later hier uitkomt, met een vooroordeel de bioscoop in ga.

  En of alles ook meteen via VOD moet verschijnen? Ik denk dat dat een goed idee is, want dan hebben films een groter bereik. Een bioscoopkaartje is duur en heel veel mensen hebben geen geld om alle films die er draaien te gaan zien. Als je ze online beschikbaar maakt levert het de industrie misschien juist wel meer geld op, omdat je nu ook de mensen bereikt die toch geen kaartje zouden kopen.

  • Ja, het is frustrerend om op sommige films eindeloos te moeten wachten…

   Ik denk ook dat het online verschijnen van de nieuwste titels voor genoeg mensen een alternatief is dat ze zeker zouden overwegen. De industrie zelf lijkt er echter nog niet klaar voor te zijn.

 4. Dat ze ergens anders in de wereld eerder uitkomen, maakt mij eigenlijk niets uit. Ik wacht wel lekker totdat de film hier dan draait. Er draaien ook altijd zoveel films tegelijkertijd, dat ik echt wel een andere film de moeite waard vind. Hetzelfde geldt ook voor VOD.

  Daarnaast wacht ik ook vaak met naar de bioscoop gaan als ik het idee heb dat het een populaire film is. Dan is het op het begin vaak heel druk in de bios. Doe mij maar een rustigere zaal.

  Wat ik dan wel raar vind is dat zelfs in Nederland de films niet tegelijkertijd draaien. Rotterdam is bijvoorbeeld vaak eerder dan mijn hometown Breda.

  • Natuurlijk is er genoeg aanbod en jij hebt het geduld…maar voor sommige films vind ik het soms erg vervelend dat ik er niet over kan meepraten met bloggers uit het buitenland en soms maanden moet wachten.

   Zelf probeer ik als er een nieuwe film uitkomt die ik graag wil zien er zo snel mogelijk heen te gaan. Geeft toch een bepaalde voldoening.

   Interessant om te lezen dat zelfs in Nederland sommige films op verschillende momenten worden uitgebracht in andere steden.

 5. Pingback: 5 Leuke blogs met filmrecensies • Reviews & Roses

 6. Ik vind dat films overal tegelijkertijd uitgebracht moeten worden. Soms zit ik zo lang op een film te wachten die in Amerika al in de bios is geweest en op VOD beschikbaar is en dan is er voor NL nog geen enkele release date bekend. Vinden ze het gek dat mensen dan gaan downloaden?

  Voor mij hoeven de films niet tegelijkertijd op alle platforms een release te krijgen als de film maar wordt uitgebracht.

  • Ja, bizar is dat en aangezien iedereen tegenwoordig met gemak films weet te vinden (zie dat zelfs bij mensen om me heen die maar weinig van PC’s weten en zoiets als Popcorn Time gevonden hebben) verlies je daar snel heel veel klanten mee. Het aanleveren zou geen probleem moeten zijn, maar waarschijnlijk ligt dit op administratief/rechten gebied een stuk ingewikkelder.

   Natuurlijk moet er ergens begonnen worden en ik zou ook blij zijn als alle films op het zelfde moment overal gereleased worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.