De vele gezichten van… Andy Serkis

Andy Serkis

Andy Serkis is een acteur die, sinds de Lord of the Rings films, het gezicht is van “motion capture performance”. Hij heeft diverse karakters gespeeld die, door een combinatie van zijn uitzonderlijke talent en dat van de animators, op overtuigende wijze op het scherm verschijnen (of dat nu Gollum, King Kong of Caesar is). Vaak wordt echter vergeten dat hij ook, gewoon met z’n eigen gezicht, ook in veel film gespeeld heeft. Tijd om een overzicht te maken van de rollen van Andy Serkis.

Hij werd geboren op 20 april 1964 in London. Hij ging naar Lancaster University waar hij koos om visuele kunsten te studeren. Daarnaast studeerde hij ook theater dat hij puur deed zodat hij posters kon ontwerpen. Hij maakte deel uit van een radio team en produceerde toneelstukken, waarvoor hij ook het ontwerp deed. Toen hij toestemde om een keer zelf op het toneel te verschijnen vond hij dat zo leuk dat hij besloot af te willen studeren in acteren. Nadat hij dat bereikt had bleef hij op het toneel spelen, maar nam ook af en toe TV rollen aan. Z’n grote doorbraak was echter zijn vertolking van Gollum in de Lord of the Rings films. Hij speelde ook in onder andere 24 Hour Party People, King Kong, The Prestige, Rise of the Planet of the Apes, The Adventures of Tin Tin, Godzilla en Avengers: Age of Ultron. Daarnaast heeft hij een rol in de nieuwe Star Wars film en zal hij Baloo vertolken in de nieuwe Jungle Book film.

Andy Serkis movies overview

Klik voor een grotere versie

Wat is jouw favoriete Andy Serkis rol?

Lees ook:

3 reacties op “De vele gezichten van… Andy Serkis

  1. Pingback: War for the Planet of the Apes (2017) – Recensie | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.