Capital C (2014)

Recensie Capital C

Onze maatschappij is constant onderhevig aan verandering. De industriële revolutie zorgde voor een verschuiving in het werk dat mensen deden en de ontwikkelingen op het gebied van computers heeft de afgelopen 30 jaar ook gezorgd voor de nodige verandering op vele gebieden. Iets wat tijdens die twee veranderingen echter hetzelfde was, was dat wanneer je een idee had en daarvoor een bedrijf wilde starten je afhankelijk was van een kapitaalkrachtige persoon of bank. Wanneer deze niet in je idee geloofde dan was dat het einde van je droom.

De computerrevolutie en het ontstaan van het internet heeft, vooral de laatste paar jaar ook op dat gebied verandering betekent. Crowdfunding stelt iemand met een idee in staat om dat idee direct aan de klant te laten zien. Wanneer er genoeg mensen in geloven en daarvoor van te voren toezeggen geld te investeren kan je van start gaan. Kickstarter is op dat gebied wel één van de bekendste sites. Deze documentaire duikt in de wereld van crowdfunding en vertelt het verhaal van drie ondernemers die met behulp van Kickstarter proberen iets te realiseren wat ze anders niet voor elkaar zouden kunnen krijgen.

Review Capital C

Zach Crain ziet er met z’n lange en verwarde baard niet meteen uit als iemand aan wie je geld zou lenen. Hij groeide op in een kleine gemeenschap en bleef toen hij er op uit trok in een klein stadje hangen. Hij ontmoette daar wat mensen en besloot samen met ze het bedrijf Freaker USA op te zetten. Het product dat ze willen verkopen is een vreemde: een soort sokken voor je flesjes drank om ze zo langer koud te houden.

Brian Fargo werkt al lang in de gamesindustrie en bracht in 1988 het spel Wasteland uit. Deze post apocalyptische game was populair en Fargo wilde toen al een vervolg maken. Hij probeerde bij allerlei partijen over de hele wereld financiering voor de productie te krijgen, maar overal werd de hand op de knip gehouden. Crowdfunding was z’n laatste mogelijkheid.

Jackson Robinson is de derde persoon, een grafisch ontwerper die er van droomt om een zelf getekend kaartspel te maken. Een enorme klus, die hij in de avonden (naast z’n gewone baan en een gezin met twee dochters) wil realiseren.

“laten facetten zien waar je als beginnend ondernemer niet aan denkt…”


 

Alle drie de mannen weten hun financiering rond te krijgen, maar zoals dat ook bijvoorbeeld bij de documentaire Print the Legend het geval was (waar crowdfunding ook een rol speelde) realiseren ze zich dat wanneer je eenmaal het geld hebt er verwachtingen zijn, een datum die je hebt afgesproken om te leveren en dus ook druk om alles op tijd af te krijgen. Vooral bij Jackson Robinson is dat het geval. Hij heeft zich als doel gesteld elke avond een kaart te maken en dat gaat ten koste van z’n gezin. Z’n vrouw voelt alsof ze alles alleen moet doen en op een gegeven moment moet hij een besluit nemen om te stoppen met z’n normale baan en een groot risico te nemen door een onzekere toekomst temoet te gaan of zo door blijven gaan en z’n familie mogelijk kwijtraken. Zijn verhaal is van de drie degene die je als kijker het meest zal doen, maar ook de andere verhalen laten facetten zien waar je als beginnend ondernemer niet aan denkt. Een voorbeeld daarvan is wanneer een ander bedrijf het product van Freaker USA namaakt.

Als er iets mist aan deze documentaire dan is het wel de negatieve kant van crowdfunding. Het wordt wel eventjes genoemd, maar de verhalen in Capital C zijn allemaal van geslaagde projecten. Het zou interessant zijn om ook de andere kant van het verhaal te belichten, zoals projecten die hun doel niet hebben gehaald of deze wel gehaald hebben maar vervolgens er niet in slagen een product aan hun backers te leveren. Toch weet deze documentaire, die overigens zelf ook door crowdfunding tot stand gekomen is, te laten zien wat er met deze nieuwe vorm van financiering te bereiken is. Iets dat misschien nog in de kinderschoenen staat, maar ook weer een (kleine) revolutie voor de maatschappij kan betekenen.

Capital C is te bekijken op Netflix

2 reacties op “Capital C (2014)

Leave a Reply

Your email address will not be published.