Living on One Dollar (2013)

review Living on One Dollar review

Er zijn van die momenten in je leven waarop je de dingen die je hebt echt waardeert. Zoiets simpels als de plek waarop je geboren kan de rest van je leven bepalen. Een groot gedeelte van de wereldpopulatie leeft in armoede en moet overleven met een dollar per dag. Dat is zo weinig geld dat het maar moeilijk voor te stellen is hoe je in zo’n situatie kan overleven. Zelf geef je makkelijk een euro uit aan een chocoladereep of een andere snack zonder er verder aan te denken, terwijl er families zijn die zichzelf een hele dag moeten voeden met dat geld. Het is dan ook niet moeilijk om je voor te stellen dat aan andere behoeften zoals scholing of medicijnen niets wordt uitgegeven. Zach Ingrasci enChris Temple (samen met twee vrienden) besluiten twee maanden lang te leven in Guatemala met slecht 1 dollar per dag.

review Living on One Dollar review

Ze willen het leven van iemand in zo´n situatie zo goed mogelijk simuleren, inclusief de onzekerheden. Dit doen ze door nummer uit een hoed te halen. Dat nummer beslist hoeveel dollars ze die dag verdiend hebben. Sommige dagen betekent dat ze meer verdienen maar soms ook niets. Het is misschien niet helemaal realistisch, maar dat is eigenlijk niet zo belangrijk omdat hun boodschap duidelijk overkomt. Dat komt omdat je ziet dat het leven dat ze voor een maand kiezen effect op ze heeft: Het voedsel dat ze eten geeft hen te weinig energie, ze zijn genoodzaakt hulp te zoeken bij andere bewoners om er samen doorheen te komen.

De documentaire laat zien hoe ze overleven in de situatie waarin ze zich bevinden en hoe anderen voor hun families moeten zorgen. De gemeenschap is hechter en gezinnen helpen elkaar door bijvoorbeeld geld te geven om grotere aankopen te doen, zoals een oven of het repareren van een lekkend dak.

review Living on One Dollar review

Natuurlijk zijn er manier om zelf te kunnen helpen en dat is waar microkredieten een belangrijke rol spelen. Deze film laat zien hoe belangrijk ze zijn en de manier waarop ze het leven van de mensen die er gebruik van maken kunnen omgooien. Ze beginnen bijvoorbeeld een klein bedrijf en weten hun dromen te realiseren. Deze jonge filmmakers weten die boodschap duidelijk over te brengen. Het is overigens niet het enige wat ze gedaan hebben. Ze hebben een organisatie opgezet die helpt en toen ik een tijd geleden contact met ze opnam waren ze bezig te helpen in een vluchtelingenkamp.

Living on One Dollar is beschikbaar via Netflix

6 reacties op “Living on One Dollar (2013)

Leave a Reply

Your email address will not be published.