Voetbalmiljonair uit Oost (2015)

Recensie Voetbalmiljonair uit Oost

Vanavond zendt BNN om 22.15 uur op NPO3 de Teledoc Voetbalmiljonair uit Oost uit. Mbark Boussoufa werd voor de film twee en een half jaar gevolgd door regisseur Carin Goeijers (bekend van documentaires als De nieuwerwetse wereld, God is My DJ en Bahar). Al op jonge leeftijd toonde Mbark dat hij een talentvolle voetballer was. In de rust van een voetbalwedstrijd hield hij de bal 900 keer hoog en besloot toen te stoppen zodat er weer gewoon gevoetbald kon worden. Dat talent heeft hij om weten te zetten in een succesvolle carrière, waarbij hij diverse prijzen won. Ook op financieel gebied gaat het hem goed af. In deze documentaire zien we hoe hij in een grote villa in de buurt van Moskou woont, mooie auto’s en dure horloges heeft. Goeijers laat echter ook een kant zien van het leven van een voetballer dat minder belicht is.

Review Voetbalmiljonair uit Oost

De focus ligt vaak op Mbark’s familie, met name z’n vader. Hij woont nog steeds in hetzelfde huis als vroeger en heeft problemen met z’n gezondheid. Hij lijkt daar redelijk nuchter onder te zijn, maar wil nog graag de dag meemaken dat z’n zoon trouwt en kinderen krijgt. Hij vertelt over z’n oude dorp, z’n ervaringen in Nederland en natuurlijk over wat z’n zoon allemaal mogelijk maakt door ieder jaar een gedeelte van z’n geld in diverse projecten in Marokko te steken, zoals waterputten, zonnepanelen of een ziekenhuis. Mbarak zelf heeft in Rusland maar weinig mensen om zich heen en mist de gezelligheid van veel familie in huis. Z’n broer (die z’n assistent is) en z’n chauffeur houden hem vaak gezelschap, maar naast z’n religie vindt hij het vinden van een vrouw belangrijk. Dat is in zijn positie niet makkelijk, omdat hij niet weet of een vrouw in hem of z’n geld geïnteresseerd is.

Als je weinig van Mbark en z’n voetbalcarrière weet, dan wordt je niet heel veel wijzer van de beelden die getoond worden. De focus ligt met name op de dagelijkse gang van zaken en de mensen om hem heen. Alhoewel hij een moeilijke tijd doormaakt bij z’n club (degene die er geld in heeft gestopt, miljardair Kerimov besluit om er mee te stoppen), speelt dat voornamelijk op de achtergrond. Mbarak zelf komt relatief weinig aan het woord (volgens z’n broer denkt hij veel na maar laat maar weinig merken wat er in hem om gaat). Wil je een kijkje nemen in het dagelijks leven van een succesvolle voetballer dan is deze Teledoc zeker interessant, zolang je maar geen inzicht in de psyche van Mbark Boussoufa verwacht.

Leave a Reply

Your email address will not be published.