American Ultra (2015)

Recensie American Ultra

Je neemt een voormalig CIA agent die zijn verleden niet kan herinneren (de Bourne films), laat hem als een stoner in een kleine supermarkt werken (Clerks), stuurt er vervolgens een aantal personen op af om hem te elimineren (Terminator) en vervolgens weet die agent precies wat hij moet doen om het te overleven (The Equalizer). Voeg daar nog een klein beetje romantiek aan toe en het resultaat is American Ultra, met Jesse Eisenberg en Kristen Stewart in de hoofdrollen.

Review American Ultra

De film lijkt een mengelmoes te zijn van ideeën uit andere films en de vraag is of dat een geslaagde film oplevert. Het antwoord is dat dat slechts gedeeltelijk gelukt is. Eisenberg en Stewart, die al eerder samenwerkten in Adventureland, hebben een overtuigende chemie als aan drugs verslaafd stel waarbij Stewart als Phoebe Larson degene is die zorgt dat alles onder controle blijft en Eisenberg als Mike Howell de nerveuze vriend is die moet overgeven zodra hij z’n stad verlaat. Die initiële setup is goed gedaan en de dynamiek tussen de twee wordt goed opgezet. Dat geldt ook voor de diverse gevechten waar Mike in de film in betrokken raakt. Deze zijn erg dynamisch, maar ook erg grafisch waarbij hij vaak gebruik maakt van alledaagse objecten om iemand te doden (zoals bijvoorbeeld een lepel).

Bespreking American Ultra

Op basis van de trailer en de posters zou je verwachten dat de film een stoner actiekomedie is in de trant van bijvoorbeeld een Pineapple Express, maar dat is niet het geval. Het stoner element zit er eigenlijk alleen maar aan het begin er in en wordt maar weinig gebruikt voor grappen. Zodra Mike er achter komt dat hij dingen kan die hij niet eerder wist valt dat element weg en verandert de film meer in een Bourne achtige film waarbij hij bijna elke situatie onder controle lijkt te hebben. Een ander gedeelte van de film draait om de politieke dynamiek binnen de CIA tussen degene die Mike wil uitschakelen en degene die hem wil redden, maar die momenten voegen maar weinig toe. Aan het einde van de film had ik het gevoel dat ik een vermakelijk film gezien had, maar wel eentje die ik weer heel snel vergeten zal zijn. De film bevatte minder humor dan ik verwachtte en het verhaal had ik liever iets complexer gezien.

8 reacties op “American Ultra (2015)

    • Hij was wel vermakelijk, maar totaal niet bijzonder. Die aanval op dat politieburo leek wel bijna direct gekopieerd van The Terminator…

Leave a Reply

Your email address will not be published.