Vraag van de week: Zijn films voor jou kunst of entertainment?

Vraag van de week

Niet al te lang geleden heb ik voor mezelf een top 100 gemaakt van favoriete films. In discussies daarover komt het vaak neer op de beste films en je persoonlijke favorieten. Vaak wordt er dan gezegd dat de beste films gezien kunnen worden als kunst. Het zette me aan het denken en ik vroeg me af wat films voor mij persoonlijk zijn en waarom ik ze kijk. Ik kan genieten van iets wat er visueel prachtig uitziet, maar ik wilde antwoord geven op de volgende vraag:

Als je zou moeten kiezen om films te bestempelen als kunst of entertainment, welke zou je kiezen?

Natuurlijk kunnen films beide zijn, maar als ik zou moeten kiezen dan valt mijn keuze duidelijk op entertainment. Reden voor mij keuze is dat er vaak films op de toplijsten staan waar ik persoonlijk totaal niet van kan genieten. Ik kan soms begrijpen waarom ze zo geliefd zijn, maar ik kan in sommige gevallen eerlijk zeggen dat ik niets gemist zou hebben als ik ze niet zou hebben gezien. Eén van de redenen waarom ik films kijk is om van alles om me heen te ontsnappen en vermaakt te worden. Het helpt natuurlijk als iets er prachtig uit ziet, maar ik kijk liever een low budget film met een prachtig verhaal dan een artfilm met een hoog budget met bijna geen verhaal. Vandaar m’n keuze voor entertainment.

Als je zou moeten kiezen om films te bestempelen als kunst of entertainment, welke zou je kiezen?

9 reacties op “Vraag van de week: Zijn films voor jou kunst of entertainment?

  1. Oh goeie. Ik neig naar kunst. Ik kijk films omdat ik ze leuk vind, maar daarentegen kan ik écht blij worden van een film die goed gemaakt is. Kunst doet iets met je, als het goed is, en dat wat een goede film óók doet. Of dit nou is omdat je een prachtige sequentie shots ziet, of omdat het verhaal gewoon indrukwekkend mooi is. Een goede film maken is al een kunst op zich, vind ik 🙂

    • Natuurlijk zal het nooit helemaal het één of het ander zijn. Ook ik kan wel genieten als iets goed gemaakt is, maar het is niet het belangrijkste voor mij. Net zoals jij kan ik echter ook genieten van mooie shots 🙂

  2. Entertainment is zo af en toe best lekker, maar net als patat met mayonaise is het niet bepaald voedzaam en houd ik er na afloop zelden een goed gevoel aan over. Entertainment is vaak formulewerk en daardoor op den duur voorspelbaar. Kunst daagt uit en houdt de kijker scherp. Entertainment en kunst kunnen natuurlijk ook samen, denk maar aan films van Hitchcock en Kubrick.

    • Heel mooi verwoord en kan me daar ook wel in vinden. Natuurlijk eet je niet elke dag fastfood en ik probeer het zeker te mixen en hou er van als een film me uitdaagt….maar toch, hij moet me weten te vermaken. Dus bij mij moet het echt samen gaan, want anders is het niet aan mij besteed.

Leave a Reply

Your email address will not be published.