Narcos – “Descenso” – serie recensie

Narcos Descenso recensie

Netflix blijft z’n abonnees maand na maand nieuwe originele shows aanbieden, waardoor je als kijker eigenlijk steeds minder reden krijgt om nog gewone TV te kijken. Eerder dit jaar kwamen bijvoorbeeld het nieuwe seizoen van Orange is the New Black en Sense8 uit en nu is er dus Narcos. De titel schept verwachtingen en de samenvatting van de serie belooft een blik in het leven van de Columbiaanse drugdealer Pablo Escobar. Weet Netflix met Narcos weer een topserie af te leveren? Een recensie/recap van de eerste aflevering. Deze recensie bevat spoilers

Narcos Descenso bespreking

Deze eerste aflevering zet in een paar minuten de tijd neer waarin de gebeurtenissen zich afspelen, 1979, een periode voor internet en mobiele telefoons, waarbij opsporing van criminele activiteiten in Colombia een stuk moeilijker was. Een voiceover van Steven Murphy, een Amerikaanse DEA-agent introduceert de kijker tot de wereld, die opent met een aanval van de politie waarin een huurmoordenaar niet opgepakt wordt, maar simpelweg wordt doodgeschoten. Die voiceover doet denken aan die van Goodfellas, de wereld van Narcos is niet altijd zwart-wit, de good guys volgen misschien niet altijd de regels strikt (zoals de vergelijking met Nixon laat zien). Na introductie van diverse personages, wordt de Pablo Escobar geïntroduceerd en het is meteen duidelijk wat voor macht hij heeft als hij laat zien dat hij iedereen kent, inclusief hun familie en in z’n eigen woorden “goed is in onderhandelen”, waardoor z’n smokkelwaar op simpele wijze wordt doorgelaten.

Een drugsproducent met de naam Kakkerlak introduceert cocaïne aan hem en hij ziet, met een prijs van 10 dollar voor een gram, een grote afzetmarkt in Miami. Wat begint met het smokkelen van vijf kilo in een jasje, groeit al snel naar meer waardoor ook andere manieren verzonnen moeten worden om alles richting Amerika te krijgen. Aangezien de focus daar op wiet ligt is het smokkelen makkelijk. Maar omdat de vraag exponentieel groeit is het steeds moeilijker om genoeg aan te kunnen leveren en begint Escobar met het inzetten van vliegtuigen en andere slimme methoden. Dat gaat binnen Colombia niet ongemerkt en andere “handelaren” kloppen bij Escobar aan omdat ze ook willen investeren.

Narcos Descenso review

De narcotica brigade in Amerika onderschept regelmatig een kleine hoeveelheid drugs, maar niet genoeg om een verschil te maken. Cocaïne neemt de stad over en daarmee begint ook het geweld toe te nemen. In een paar jaar vallen er duizenden doden in Miami. Volgens de voiceover is dat echter niet de reden dat de regering besluit er iets tegen te doen, maar de miljarden dollars die het land verlaten en richting Colombia gaan. Pablo’s macht wordt steeds groter en Steven Murphy besluit naar z’n land te gaan om daar de strijd aan te gaan. Een gevaarlijke stap, want Escobar heeft een half miljoen dollar uitgeloofd voor degene die ‘m pakt.

Een eerste aflevering van een serie moet je prikkelen, je het gevoel geven dat je meer wilt kijken en daar slaagt Descenso voortreffelijk in. Escobar’s invloed, macht en geld groeit snel door de cocaïne handel en aan de andere kant van de wet begrijp je ook waarom Murphy het besluit neemt om richting Colombia te gaan. Hij heeft de gevolgen van de drugs aan den lijve ondervonden wanneer z’n partner doodgeschoten wordt en de dader op borgtocht het land ontsnapt om nooit te worden veroordeeld. Hij is er op gezet om de drugshandel vanuit de bron kapot te maken.

Narcos Descenso recensie

Visueel ziet de serie er goed uit, waarbij de jaren tachtig mooi neergezet worden. Dat zie je in de sets terug, maar ook door gebruik te maken van archiefbeelden van bijvoorbeeld Ronald Reagan. De hoofdpersonen leer je net voldoende kennen om te begrijpen wat hun motivatie is en ik hoop dat in volgende afleveringen ze meer diepgang krijgen. De eerste tekenen van de gevolgen van de grote hoeveelheden geld binnen Escobar’s organisatie worden ook al getoond als blijkt dat Kakkerlak niet te vertrouwen is en die dynamiek zal waarschijnlijk een terugkerend thema zijn. De toon is in ieder geval gezet en na het zien van deze eerste aflevering heb zijn m’n verwachtingen hoog over de rest van deze serie.

Wat vind jij van de eerste aflevering van Narcos – Descenso?

7 reacties op “Narcos – “Descenso” – serie recensie

    • Descenso is de eerste aflevering, dus heb nog niet alles er doorheen gejaagd hoor. Ben van plan deze serie per aflevering te doen 🙂

    • Ja, volgens mij heb ik die ook langs zien komen. De komende tijd zullen er meer recensies/recaps van deze show verschijnen. Je kan dan in ieder geval aan de cijfers zien of het beter of slechter wordt 😉

  1. Pingback: Narcos – “The Sword of Simón Bolívar” – Serie recensie

    • Ik race er niet doorheen (ben nu pas bij de derde aflevering) omdat ik ook rekening moet houden met de vrouwelijke filmkijker in huis, maar het is nog steeds een ijzersterke serie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.