Give Up Tomorrow (2011)

Recensie Give Up Tomorrow

Stel je voor dat je goed bezig bent met je studie. Je hebt daar veel vrienden gemaakt en gaat regelmatig met ze uit. Op een avond ga je weer stappen, iedereen maakt foto’s van je en je gaat weer naar huis. Kort daarna wordt je opgepakt waarbij de politie je vertelt dat je verdachte bent in een moordzaak die aan de andere kant van het land gepleegd is. Alhoewel je initieel zou schrikken zou je je waarschijnlijk geen zorgen maken aangezien er tientallen mensen zijn die je alibi kunnen bevestigen. Dat is precies wat Paco Larrañaga in de Filipijnen overkwam. En aan het begin van deze documentaire zit hij te wachten op de dag van zijn executie, waarbij hij geen enkel wettelijk middel meer heeft om deze beslissing aan te vechten.

Review Give up tomorrow

Helaas komen gerechtelijke dwalingen overal ter wereld voor en deze zaak in Azië hield het land maandenlang bezig. Paco, die samen met nog een aantal jonge mannen (die hij niet kende), zou twee zussen hebben verkracht en in een ravijn hebben gegooid. De nieuwsberichten waren alles behalve genuanceerd en Paco werd als een beest afgeschilderd. Het volk wilde bloed zien en de druk was hoog om de daders te berechten. Regisseur Michael Collins probeert een beeld te schetsen van de zaak, de verschillende belangen die een rol speelden en hoe die uiteindelijk bij hebben gedragen aan de veroordeling van Paco (en de anderen). Daarbij wordt al snel duidelijk dat er heel veel feiten waren die verdacht zijn, zoals de rol van de ouders van de vermoorde meisjes en hun banden met zowel criminaliteit als mensen binnen de regering, maar ook de manier waarop de rechter de zaak behandelde.

Bespreking Give Up Tomorrow

Give Up Tomorrow is een goed opgebouwde documentaire die de kijker langzaam de feiten van de zaak uitlegt en regelmatig onverwachte gebeurtenissen laat zien. Zowel Paco als de zus en ouders van Paco komen aan het woord over hun ervaringen en de hoop die regelmatig de grond ingeboord werd. Het is een documentaire die je van de ene verbazing in de andere laat vallen en je ook boos maakt. Het is onvoorstelbaar wat Paco allemaal mee heeft moeten maken, ondanks z’n duidelijk onschuld. Het laat zien dat zoiets iedereen zou kunnen overkomen en dat is een beangstigende gedachte.
Giving Up Tomorrow is te zien op Netflix

6 reacties op “Give Up Tomorrow (2011)

    • Dat is het zeker. Ik hoor van veel filmliefhebbers dat ze over het algemeen weinig documentaires kijken. In dat genre zijn er echter ook zoveel films die de moeite waard zijn, dus zeker proberen er meer te kijken. Als je tips wilt laat het maar weten 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.