Project Almanac (2015)

Project Almanac recensie

Terwijl sommige vrouwen maar geen genoeg kunnen krijgen van romantische komedies, heb ik dat zelf met films over tijdreizen. Ik hou een lijstje bij met tijdreisfilms die ik nog moet zien en toen ik over deze film hoorde kon ik m’n nieuwsgierigheid niet bedwingen. Natuurlijk is niet elke tijdreisfilm goed, maar omdat ik zo’n fan ben van het concept in films kan ik altijd veel dingen door de vingers zien.

Project Almanac review

De 17-jarige David Raskin (Jonny Weston) heeft als droom om te studeren aan MIT. Hij is technisch goed onderlegd en hij maakt een flitsende film om te bewijzen hoe graag hij daar wil studeren. Tot grote blijdschap wordt hij toegelaten, maar dan realiseert hij zich dat hij z’n droom niet kan verwezenlijken omdat hij simpelweg de financiën niet heeft om het te bekostigen. Samen met z’n vrienden besluit hij door de oude spullen van z’n vader (die uitvinder was) te gaan, die overleed toen hij 7 jaar oud was. Daarbij vinden ze een oude camera en David doet een bizarre ontdekking: Op het filmpje van z’n verjaardag ziet hij in een aantal frames de huidige versie van zichzelf. Verder onderzoek van het huis resulteert in een grote ontdekking: Een machine waarmee je kan tijdreizen.

Project Almanac bespreking

De film is qua gevoel te vergelijken met films als +1 of Chronicle, waarin een stel tieners te maken krijgen met iets supernatuurlijks en alhoewel ze daar de potentie van zien het initieel vooral gebruiken om typische dingen te doen die bij hun leeftijd horen. Zo gebruiken ze de machine om de loterij te winnen, om goede resultaten op school te halen of om goedkoop naar een festival te gaan door van eBay wat “all access” pasjes voor een paar dollar te kopen nadat het festival al geweest is. Al die gebeurtenissen worden met veel energie in beeld gebracht en geven een avontuurlijk gevoel. Natuurlijk is het tijdreizen niet zonder problemen waardoor de onderlinge relaties onder druk komen te staan. Alhoewel deze film over het algemeen negatieve recensies kreeg heb ik me erg mee vermaakt. De groep jonge acteurs hebben een overtuigende band met elkaar, de situaties waar ze in terecht komen zijn af en toe spannend, maar ook regelmatig grappig en ik kon niet wachten om uit te vinden hoe David nu in die video terecht was gekomen. Spreekt de trailer je aan, dan raad ik je aan om deze film een kans te geven.

9 reacties op “Project Almanac (2015)

  1. Pingback: Power Rangers (2017) – Recensie | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.