Vraag van de week: Wat is jouw proces en hoe hou je jezelf als blogger gemotiveerd?

Vraag van de week

Hoop dat jullie allemaal weer een heerlijk weekend achter de rug hebben. Deze week een vraag die niet zozeer met films te maken heeft, maar over het creatieve proces dat achter de schermen plaats vindt wanneer je er over schrijft:

Wat is jouw creatieve proces en hoe hou je jezelf als blogger gemotiveerd/geïnspireerd?

Zelf kijk ik elk jaar meer films dan het aantal waar ik daadwerkelijk over schrijf. De reden hiervoor is dat niet elke film me inspireert om er iets over te schrijven. Na bepaalde films weet ik al van te voren wat er in m’n recensie zal komen te staan en om dat daadwerkelijk in een blogpost te zetten is geen probleem, ik schrijf erg makkelijk. Voor het schrijven van andere artikelen raak ik vaak geïnspireerd door dingen die ik zie. Soms zijn dat artikelen van andere bloggers, maar het kan echt van alles zijn. Als ik m’n schrijfstijl zou moeten beschrijven dan is deze denk ik het beste te omschrijven als “fire and forget”. Ik weet dat ik m’n teksten nog beter zou kunnen maken, maar vaak vind ik m’n mening snel neerzetten belangrijker en daarnaast heb ik natuurlijk ook nog andere gezinsleden die aandacht nodig hebben.

Ik blog inmiddels al sinds 2010 (en schreef daarvoor op andere plekken korte stukjes) en sinds die tijd heb ik veel nieuwe blogs zien verschijnen, maar ook een heleboel bloggers gezien die het opgaven. Dat heeft naar mijn mening sterk te maken met het doel dat je hebt wanneer je gaat bloggen. Natuurlijk zijn grote bezoekersaantallen leuk, maar zelf is één van m’n belangrijkste drijfveren de interactie met anderen. Daarnaast probeer ik mezelf ook elke keer weer doelen te stellen zodat ik iets heb om na te streven. Op die manier maak je het ook wat uitdagender voor jezelf.

Wat is jouw creatieve proces en hoe hou je jezelf als blogger gemotiveerd/geïnspireerd?

16 reacties op “Vraag van de week: Wat is jouw proces en hoe hou je jezelf als blogger gemotiveerd?

 1. Het was een heerlijk weekend! 🙂
  Ja, een beetje hetzelfde hoor. Ik schrijf als ik iets te vertellen heb over een film of serie en ik werk vaak een maand vooruit. Dan heb ik ook niet het gevoel dat ik zes dagen in de week werk (hoewel dat soms wel het geval is :)).

  Bij mij gaat het ook meer om de inhoud dan de kwaliteit van de tekst hoewel ik met een paar tips & trucs wel het organisch verkeer heb weten te verhogen. Dat is een leuke beloning, maar ik vind de interactie met bezoekers en de complimenten die ik ontvang veel belangrijker. Ik heb veel liever 10 bezoekers die met veel plezier mijn blog lezen, dan 100 bezoekers die een paar seconde op de homepage hangen en weer uitklikken.

  • Mooi om te horen. Een maand vooruit! Wow, het lukte mij een tijdje om twee weken vooruit te werken, maar de laatste tijd is het meestal op zondagavond voor de hele week schrijven. Merk wel als ik meer vooruit werk ik daarnaast nog de tijd neem om extra dingen te schrijven.

   Wat zijn de tips & trucs die je gebruikt voor je organische verkeer? Ben wel benieuwd 🙂

 2. Dingen die in het dagelijkse leven gebeuren zorgen het meest voor inspiratie. Die dingen link ik dan met films die ik gezien heb. Daarnaast natuurlijk ook gewoon die films die ik zie of bepaalde acteurs/actrices.

  Eigenlijk schrijf ik voor niemand anders dan voor mijzelf. Schrijven is ook een soort van uitlaatklep, net als sporten. Overigens wel leuk hoor als veel mensen je blog volgen/lezen, maar zeker niet het belangrijkste.

  Ons doel is drie tot vier keer in de week iets te plaatsen. Vaak schrijf ik dat in het weekend al, maar soms ook pas de dag van tevoren. Net wanneer ik tijd heb.

  • Natuurlijk is schrijven een uitlaatklep, maar er is toch een reden dat je dit online doet in plaats van een schriftje thuis toch?

   Ik probeer echte een vast tijdstip te hebben zodat de rest van het gezin weet dat ik dan met m’n blog bezig ben.

 3. Ik ben als eerste ook wel erg benieuwd naar hoe Paul het voor elkaar krijgt om een maand vooruit te werken :).

  Als beginnend blogger nog een beetje op zoek naar mijn eigen geluid. Ik heb al wel recensies voor andere mensen geschreven, maar dat is toch anders. Ik probeer in ieder geval over mensen en films te schrijven die ik zelf heel boeiend vind of juist het tegenovergestelde. Door het zien en recenseren van mindere films geniet ik juist weer extra van de goede films. Net als De Protagonisten heb ik ook dat het schrijven voor mij een uitlaatklep is, ik wordt er rustig van in mijn koppie.

  En qua planning, ik schrijf soms iets een paar dagen eerder, maar dan betrap ik mezelf erop dat ik steeds weer kleine dingetjes toevoeg wat heel veel extra tijd kost. Ik weet dus niet of ver vooruit werken voor mij in de toekomst gaat werken 🙂

  • Ik zou het wel kunnen, maar dan moet ik er eventjes voor gaan zitten, helemaal omdat ik ook nog een Engelstalige versie van de site beheer.

   Het is inderdaad gewoon een kwestie van schrijven, waardoor je uiteindelijk echt wel je eigen geluid perfectioneert. Hoorde van de week wel een mooie tip als je wilt opvallen: Be first, be different or be the best.

   Zelf doe ik dat niet vaak, zaken toevoegen. Ik weet dat ik wel moet proberen een dag na het schrijven m’n stuk nog wat vaker te herlezen om er kleine foutjes uit te halen.

 4. Goed onderwerp! Ik schrijf eigenlijk alleen over dingen die ik leuk vind en dat zijn vaak dingen die niet erg populair zijn en dus niet zoveel bezoekers trekken. Dat laatste is jammer, maar het moet wel leuk voor mezelf blijven.

  Ik schrijf ook niet over alle films die ik kijk recensies. Soms heb ik werkelijk niets over een film te zeggen. Ik raak geïnspireerd door bepaalde films, series, blogs. Ik probeer vooruit te werken zodat ik wat te posten heb op de dagen dat ik moet werken, maar het kost me veel moeite. Toch krijg ik iedere keer weer een positief gevoel als ik iets nieuws gepost heb en als ik zie dat mensen een reactie of like achterlaten. Dat motiveert mij om nog meer te posten!

  • Natuurlijk, het belangrijkste is dat je er zelf plezier in hebt, dat heb ik ook hoor en dat is ook de reden dat ik af en toe bepaalde films niet kijk, ook zijn ze populair.

   Af en toe is het moeilijk om bij te houden, heb ik ook hoor. En uiteindelijk geven reacties inderdaad een positief gevoel!

 5. Een paar tips & tricks m.b.t. het vooruit werken… Het is even investeren, maar ik probeer mijn postfrequentie op om de dag te houden. Dus dan zit ik op 3 tot 4 posts per week. Dus als ik in 2 weken tijd 12 tot 16 recensies schrijf lukt het aardig om om een buffer op te bouwen. En dan heb ik ook meer vrijheid om een keer te zeggen dat ik even niets schrijf 🙂 Echter is het een uitdaging om die buffer op peil te houden.

  Wat betreft SEO. Er zijn heel veel tricks. Het belangrijkste is eigenlijk om een klein keyword onderzoekje te doen, synoniemen te gebruiken en het keyword waar je op gevonden wilt worden een aantal keren herhalen in de post. That should do the trick. Ook je recensies laten indexeren door websites zoals IMDb.com en BlogSociety helpt de ranking in Google.

  Overigens ligt het bij mij ook behoorlijk uiteen wat betreft de pagina’s die bezocht worden. Ik merk wel dat recensies van nieuwere films in de regel beter scoren dan die van oudere films. Ook t.t.v. een DVD of BD release zie ik vaak een piekje 😉

  Vragen? Opmerkingen? Gil! 🙂

 6. Pingback: Be Cool, Sodapop: overzicht van augustus 2015 | BE COOL, SODAPOP

 7. Ik probeer net als zovelen vooruit te werken maar bij vrijwel iedere recensie merk ik gewoon dat ik zoooo lang van stof ben 🙂

  Hierdoor kost het me toch weer meer tijd dan ik aanvankelijk heb gedacht dus vaker dan een dag of 4 vooruit werken kom ik niet echt.

  • Hahaha, ik probeer het meestal relatief kort te houden, maar kan het me voorstellen.

   Dag of 4 is nice, probeer ik ook alhoewel dat niet elke week lukt 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.