That Sugar Film (2014)

Bespreking That Sugar Film

Dat suiker niet goed voor je is dat zullen de meeste mensen wel weten, maar hoeveel suiker denk je dat je per week binnenkrijgt? Het zit in veel meer producten (en in grotere hoeveelheden) dan je denkt en volgens deze documentaire eten we allemaal per week een kilopak suiker. Kan je je voorstellen, zoals That Sugar Film laat zien, dat je met het hele gezin allemaal met zo’n pak voor je neus en een lepel dat op gaat eten? Toch doen we dat bijna allemaal. Damon Gameau, die de film gemaakt heeft, probeert de effecten van suiker te laten zien. Hij heeft de afgelopen jaren geen suiker meer gegeten en besluit, een beetje zoals Morgan Spurlock in Supersize Me, weer producten met suiker te eten. En dan specifiek de zogenaamde “gezonde” producten, dus geen ijsjes of frisdranken.

Review That Sugar Film

Met een team van medische experts besluit hij aan zijn onderzoek te beginnen. Eerst laat hij meten hoe gezond hij is en vervolgens probeert hij op een dag ongeveer evenveel calorieën binnen te krijgen als normaal, maar dan met producten waar suiker in zit. De resultaten spreken daarbij voor zich. Hij begint zich slechter te voelen, heeft last van stemmingswisselingen en ook uit zijn onderzoeken komen een aantal zorgelijke constateringen naar voren.

Hij kijkt echter niet alleen naar zichzelf en reist naar een klein dorpje om te zien wat het effect is geweest van suiker op een gemeenschap van Aboriginals. Deze leefden tientallen jaren geleden nog alleen van de natuur, maar de introductie van kleine supermarkten met veel suikerrijke producten heeft z’n effect gehad op de mensen. Plotseling was er veel meer sprake van hart en vaatziekten, iets wat daarvoor niet voor kwam.

Recensie That Sugar Film

Als je al eerder de film Fed Up gezien hebt zal een groot aantal feiten niet nieuw zijn, maar de manier waarop Gameau het in beeld brengt is anders. Visueel kiest hij regelmatig voor een originele presentatie, zoals wanneer hij zichzelf laat “opeten” om te laten zien wat er in je lichaam gebeurt als je suiker eet of maakt hij een rapvideo waarin hij suiker zelf speelt. Het is een documentaire die je zeker niet mag missen, al is het maar om je weer even wakker te schudden over wat je dagelijks binnenkrijgt.

Trailer:

6 reacties op “That Sugar Film (2014)

    • Als je Super Size Me kon waarderen dan denk ik inderdaad dat je hier ook wel van kan genieten. Informatief, maar wel op een grappige, vermakelijk manier gebracht.

  1. Hmm… ik heb hem inmiddels gezien en moet zeggen dat ik nu wel even goed ben wakker geschud. Bedankt voor de tip en zal deze film ook zeker meenemen in mijn strijd tegen de kilo’s!

Leave a Reply

Your email address will not be published.