Bijzondere bioscopen in Londen

Bijzondere bioscopen Londen

Het afgelopen weekend had ik een weekendje naar Londen geboekt om daar wat vrienden te bezoeken. Het is een stad waar ik al jaren naar toe ga en waar ik dus de toeristische plekken eigenlijk zoveel mogelijk probeer te vermijden, want ik ben geen fan van al die drukte. Het resulteerde in een ontspannen weekend waarbij een bezoekje aan de bioscoop natuurlijk niet mocht ontbreken, helemaal niet omdat er titels draaiden waar we in Nederland helaas nog op moeten wachten. Uiteindelijk leidde dat tot een bezoek aan twee bioscopen, die beide anders zijn dan de standaard multiplexen die hier het bioscooplandschap domineren.

Westfield

Westfield

Als ik ga winkelen in Londen ga ik het liefst naar winkelcentrum Westfield. Alle grote winkels in het centrum zitten hier ook, het is overdekt, heeft een groot foodcourt en is makkelijk te bereiken (metrohalte Shepard’s Bush). De Vue bioscoop op deze locatie had ik in het verleden echter nog niet bezocht. Het schijnt de bioscoop met de meeste schermen in de UK te zijn, 17 om precies te zijn en is qua setup redelijk hetzelfde als wat een keten als Pathé hier biedt. Er is echter een verschil, want de bioscoop heeft drie zalen die anders zijn. Het zijn de “Scene” zalen waarvoor je VIP tickets koopt. De prijs is een stuk hoger, bijna 17 pond, maar de ervaring is net iets anders. Zo is er bij de toegang van dit gedeelte een bar waarbij je allerlei cocktails kan bestellen en is er meer geld besteed aan de aankleding, van het wachtgedeelte en de toiletten tot aan de zaal.

Vue Westfield Scene

De stoelen in deze bioscoop zijn van leer gemaakt en hebben, net zoals in een vliegtuig, een knop waarmee je de rugleuning naar achteren kan doen, zodat je net wat relaxter zit. Voor de versnaperingen is er naast de stoel een glazen tafel met een zachte lichtblauwe gloed. Het projectiescherm zelf loopt van muur tot muur. Hier zag ik de film Southpaw en ondanks het feit dat deze film teleurstelde was de ervaring voor een keer wel leuk.

Electric Cinema

Electric cinema

De andere bioscoop waar ik naar toe ben geweest is er eentje waar ik het liefst elke film zou willen zien, namelijk Electric Cinema aan de Portobello Road. Het is dan ook erg jammer dat een bioscoop als deze in Nederland (zover ik weet) niet bestaat. Ik bezocht deze bioscoop voor het eerst in 2013 en zorgde er voor dat ik bij deze trip er ook weer naar toe ging. Reserveren van tevoren is nodig (dat kan gelukkig online), maar er is geen andere bioscoop die aan de ervaring kan tippen. Eén blik binnenin en je begrijpt al snel waarom dat zo is.

Electric cinema zaal

De bioscoop heeft 65 leren fauteuils, inclusief een voetenbankje waarin je een dekentje kan vinden, drie 2-zitsbanken achterin de bioscoop en ten slotte nog zes dubbele bedden vooraan (ja, je kan er liggend naar een film kijken). Daarnaast heeft de bioscoop bij de ingang een ouderwets uitziend snoepwinkeltje en binnen een menukaart die elke keer weer anders is. Dat kunnen hamburgers zijn, maar ook ijs of pittige nootjes. Voor mij is het de ultieme bioscoop en hier zag ik de nieuwe Mission Impossible film (waarvan morgen een recensie). Eentje waar je een keertje moet zijn geweest.

Ben je zelf naar deze bioscopen geweest of ken je nog andere? Laat het weten in de reacties!

6 reacties op “Bijzondere bioscopen in Londen

  1. Gaaf artikel zeg! Erg leuk om te lezen en wat zou ik graag naar die Electric Cinema willen! Zelf heb ik weinig bioscopen in andere landen bezocht. Ja. België dan maar dan houdt het wel op.

    • Thanks. Als ik in Londen ben zorg ik er voor dat Electric Cinema vast op het programma staat. Ik probeer meestal wel een bioscoop op te zoeken als ik in het buitenland ben (tenzij de films nagesynchroniseerd zijn).

    • Thanks. Odeon ben ik ook geweest toen The Phantom Menace net uit was (en hier in NL nog niet), die bioscoop had volgens mij toen stoelen met een paarse panterprint…

    • Het zou niet goed voor m’n portemonnee zijn denk ik, want alleen al voor de stoelen zou ik graag meer willen betalen. Voeg daarnaast nog eens echt lekkere snacks toe en ik was er vaste klant.

Leave a Reply

Your email address will not be published.