Southpaw (2015)

Recensie Southpaw

Jake Gyllenhaal is één van die acteurs waarvoor ik inmiddels blindelings z’n films bezoek. Zo schitterde hij vorig jaar bijvoorbeeld in het Nightcrawler, waarvoor hij vele kilo’s verloor. Nu speelt hij in Southpaw een bokser, waarvoor hij flink getraind heeft en dat resulteert in een indrukwekkende verschijning. De film was oorspronkelijk bedoeld als tweede grote film voor rapper Eminem. Het verhaal was namelijk gebaseerd op de problemen waar hij de afgelopen jaren mee worstelde, gegoten in de metafoor van een bokser. Toen Eminem besloot om zich op z’n muziek te richten werd hij vervangen door Gyllenhaal (Eminem staat echter wel op de soundtrack).

Review Southpaw

Billy Hope (Gyllenhaal) is een bokser die aan de top staat. Hij is na meer dan 20 wedstrijden nog altijd ongeslagen, bezit de titel en verdient miljoenen per wedstrijd. Samen met zijn vrouw Maureen (Rachel McAdams) en dochter Leila (Oona Laurence) woont hij in een immense villa. Het leven kan niet beter en Maureen stelt voor dat Billy minder gaat vechten omdat hij in z’n laatste wedstrijd minder overtuigend vocht. Bokser Miguel “Magic” Escobar (Miguel Gomez) blijft hem echter uitdagen en tijdens een benefietgala gaat het mis. Hij verliest z’n vrouw, mag een jaar niet vechten waardoor hij alles kwijtraakt en de rechter bepaalt dat Billy niet meer voor z’n dochter mag zorgen. Hij moet zichzelf weer bewijzen om z’n dochter terug te krijgen en besluit een nieuwe trainer (Forest Whitaker) te nemen om hem te helpen beter te worden.

Bespreking Southpaw

Toevallig keek ik de dag voordat ik naar Southpaw ging de Uwe Boll film (ja, af en toe moet je even uit je “comfort zone”) Attack on Wall Street, waarin de hoofdpersoon bijna letterlijk dezelfde dingen meemaakt. Daar ergerde ik me al heel erg aan en helaas was dat ook het geval bij Southpaw. De film is tot aan de nok toe gevuld met cliché’s waardoor je als kijker eigenlijk niet verrast wordt door de diverse ontwikkelingen. Aangezien het een boksfilm is zitten er bijvoorbeeld de trainingsmontages in, promoters die niet te vertrouwen zijn en een moeilijke relatie met de trainer.

Dat is erg jammer, want Gyllenhaal en Whitaker zetten beide solide rollen neer, maar het materiaal waarmee ze werken stelt teleur. Regisseur Antoine Fuqua (Training Day, Olympus Has Fallen, The Equalizer) slaagt er niet in het materiaal naar een hoger nivo te tillen. De bokswedstrijden worden voornamelijk, een paar “point of view” shots van de bokser daargelaten, in beeld gebracht zoals dit op TV gebeurd. Het boksen ziet er realistisch uit, maar de spanning is door de manier van presenteren onvoldoende aanwezig. Het maakt van Southpaw een boksfilm die helaas geen kans maakt op de wereldtitel.

16 reacties op “Southpaw (2015)

  • Ja, ik had er ook hoge verwachtingen van, maar het feit dat alles zo voorspelbaar is en vol zit met cliché’s zorgen voor een teleurstellende film.

  • Ik ben wel benieuwd naar je motivatie. Is Kurt Sutter in jouw ogen dan echt een slechte schrijver? Het miljoenenpubliek van The Shield en Sons of Anarchy denkt daar duidelijk anders over.

 1. Ik had al het een en ander gelezen over deze film en was benieuwd naar jouw recensie. Ik wacht dan maar tot hij uit is op dvd (kan ik hem af en toe op pauze zetten om mij eens lekker te verlustigen aan Jake zijn spierbundels:-))

  • Het kan nog even duren voordat hij uit is op DVD aangezien hij pas 10 september in de bioscopen hier gaat draaien. Maar ik begrijp het helemaal, want Gyllenhaal heeft hard gewerkt om er zo uit te zien.

 2. Pingback: Bijzondere bioscopen in Londen - De Filmkijker

 3. Dit is erg, erg spijtig om te lezen. Ik ben ook het type wat naar iedere film kijkt waar Gyllenhaal in mee speelt. Jammer maar ik wil hem binnenkort nog wel graag zien.

 4. Ik ben al heel lang fan van het werk van Gyllenhaal, dus ik ga hem sowieso in de bios zien en reviewen ;). Ga er nu alleen wel in zonder verwachtingen, misschien valt de film dan nog mee.

 5. Ik vond de film toch nog best meevallen. Ben als voormalig bokser dan wel een grote fan van boksfilms. Veel clichés, maar toch leefde ik mee met de personages. Gyllenhaal’s personage is niet de typisch brave Rocky. Hij heeft donkere kanten en dat maakt hem interessant. Er zit ook veel emotie in de film.

Leave a Reply

Your email address will not be published.