Filmsite Spotlight: Screendependent

Filmsite-spotlight-screendependent

Mijn zoektocht naar andere Nederlandstalige filmbloggers bracht me een tijdje geleden op de Belgische blog Screendependent, die niet alleen recensies publiceert, maar ook filmnieuws en trailers. Tijd dus voor een interview met de man achter Screendependent, Xander.

screendependent
Wat is de onstaansgeschiedenis van de site, waarom ben je deze begonnen?
Al van jongs af aan zijn films en acteurs mijn passie. Wanneer ik amper vijf was, begon ik in mijn vrije tijd een toneelopleiding te volgen, die ik vorig jaar afsloot met hoge onderscheiding. Op mijn zesde zat ik als klein jongetje in de cinemazaal te kijken naar Peter Jackson’s The Lord Of The Rings, doordat ik op eigen risico van mijn ouders mee mocht. Deze film inspireerde me zo hard, waardoor ik voelde dat ik ooit iets in de filmwereld wilde doen. Wanneer ik dan vorig jaar mijn middelbare studies beëindigde kwam ik voor een moeilijke keuze te staan. Even twijfelde ik om filmstudies te gaan volgen, maar vanwege de schaarse werkgelegenheid én de weinige kansen die je in die branche krijgt, is het dan toch rechten geworden. Ik besloot dan maar deze blog op te richten, Screendependent, die zo veel mogelijk updates probeert te verzorgen over zowel series als films.

Wat is het onderscheidend karakter van de site?
Door de samenwerking met alle grote filmstudio’s en ook kleinere kan ik steeds lezers verrassen met exclusieve foto’s, trailers en nieuwtjes. Ik sta immers op de perslijst van al deze filmgiganten en bovendien mag ik daardoor naar bijna alle persvisies, waardoor je een recensie van een film zal vinden, nog voor hij echt uitkomt. Dat natuurlijk wanneer je een recensie meteen mag publiceren van de studio’s en distributeurs. Dat van die persvisies is trouwens nieuw, want sinds 7 juli ben ik ‘binnen’ bij elke filmstudio. Laat de films maar komen!

Wat is je favoriete artikel dat je hebt geschreven?
Bond
Het artikel waarin ik schrijf over het vermoedelijke vertrek van Daniel Craig als James Bond vind ik zelfs het leukste en haalde ook heel wat lezers naar mijn blog.

Waarvan geniet je het meest op je site en wat motiveert je om te blijven schrijven?
Het onderwerp ‘films en series’ is anders dan alle andere blogonderwerpen. Er is altijd wel een nieuwe trailer, nieuwe foto’s, cool castingnieuws en nog veel meer. Daardoor móet je gewoon steeds blijven schrijven. Er kruipt veel tijd in, maar als je het aantal lezers elke dag gestaag ziet groeien, dan maakt dat alles weer goed.

Op welke manier heeft het schrijven je manier van films kijken veranderd?
Doordat je probeert steeds in je artikels een kritische kijk op de film weer te geven, moet je ook met een kritische bril naar de films kijken. Dit neemt niet weg dat het nog steeds erg ontspannend is om een serie of film te kijken, hoewel je net iets anders kijkt dan de andere ‘zetelzitters’.

Kan je je vijf favoriete films noemen?
Het is best moeilijk om een top vijf samen te stellen als je zeker honderden films bekeken hebt. Ik probeer het dan maar, maar vast vergeet ik een film die hier thuis hoort.
Van 5 naar 1:

5. The Hobbit-trilogie
Hobbit
Hoewel deze prequels op The Lord of the Rings eigenlijk ondermaats waren, was het enorm leuk om na 10 jaar nog eens terug te keren naar de wereld van de elfen, dwergen en mensen. Ook is het super om te zien met hoeveel liefde deze films gemaakt werden. Je moet maar eens en productiefilmpje bekijken. Het geeft je vast kippenvel!

4. Pan’s Labyrinth
Pan's Labyrinth
Deze film uit 2006 van meesterlijke regisseur Guillermo del Toro is geweldig en het einde is geheel onvoorspelbaar. Een echte aanrader voor filmfreaks die houden van een spannende, mysterieuze en af en toe best enge film.

3. The Prestige
The Prestige
Het is een film waarin twee van ’s werelds topacteurs het tegen elkaar opnemen. Christian Bale en Hugh Jackman spelen in deze film hun rol voortreffelijk en bovendien is deze film van de beste regiseur ter wereld: Christopher Nolan. Als je deze niet zag… Schaam je dan maar!

2. Gone Girl (2014)
Recensie Gone Girl
Het was een film om van te verschieten. Het verhaal, het acteerwerk en de plotwendingen wisten de kijkers dermate met verstomming te slaan, dan sommigen er zelf zot van werden. Deze film is erg meeslepend en eindigt niet zoals een gewone ‘mainstream’ film.

1. The Lord of the Rings-trilogie
Lord of the Rings
Ze komen alledrie op de eerste plaats. Deze films waren baanbrekend. Alles is geweldig: de locaties, het landschap, de fenomenale muziek, de cast, de sfeer… Deze films zullen eeuwig mijn toppers blijven.

Hoeveel films kijk je gemiddeld per week?
Wel, dat valt eigenlijk bijzonder goed mee. Af en toe zijn er weken waarin ik geen film kijk. Dit komt omdat ik vaker series kijk. Meestal focus ik me ook op films die nog moeten uitkomen, en niet zozeer op films van een aantal jaren terug.

Heb je speciale filmgerelateerde objecten in huis waar je erg trots op bent?
Ooit kreeg ik van mijn broer een DVD-box van Jurassic Park. Ik heb heel wat boeken van The Lord of the Rings. Het zijn prachtige boeken die van het begin tot het einde uitleggen hoe de effecten tot stand kwamen, hoe de maquillage (makeup) gebeurde en hoe de kleding gemaakt werd. Dit is erg boeiend hoor.

Lees ook:

2 reacties op “Filmsite Spotlight: Screendependent

  1. Pingback: Screendependent-update – Screendependent gaat niet onopgemerkt voorbij | Screendependent

Leave a Reply

Your email address will not be published.