The Farewell Party (2014)

The Farewell Party recensie

Alhoewel ik nog lang niet bejaard ben, maar wel bijna bij de 40 ben ga ik me steeds meer realiseren hoe echt de dood is. Je ziet mensen in je omgeving die het leven laten of artiesten/acteurs die je al heel je leven volgt ons verlaten. We zijn sterfelijk en we hopen allemaal dat we op een vredige manier, het liefst in onze slaap, zullen sterven. De mogelijkheid bestaat echter ook dat je een ongeneeslijke ziekte krijgt, die het einde mogelijk slopend en pijnlijk maakt. Wat dan? Wil je dan wachten tot het einde op natuurlijke wijze komt of besluit je dan toch aan euthanasie te denken? Het is een mogelijkheid in ons land, maar niet overal zoals deze Israelische film laat zien.

The Farewell Party review

De film draait om een groep oudere mensen waarbij één van hen er een einde aan wil maken. Zijn vrouw wil hem een overdosis pillen geven, maar haar vrienden stoppen haar omdat ze daardoor voor moord in de gevangenis zou komen. Ze besluiten hulp te zoeken bij een dierenarts en samen komen ze tot het plan om een euthanasie machine te maken. Dat brengt echter wel morele dilemma’s met zich mee die de onderlinge vriendschap op de proef stellen, helemaal als anderen er ook lucht van krijgen en ook vragen om de machine te gebruiken.

The Farewell Party bespreking

Euthanasie is een onderwerp dat al eerder in beeld is gebracht, denk bijvoorbeeld aan You Don’t Know Jack met Al Pacino (die Dr.Kevorkian speelde), maar het blijft een interessant onderwerp. Moet je het toestaan dat iemand een einde aan zijn of haar leven wil maken? The Farewell Party doet dat duidelijk vanuit het pro-euthanasie standpunt, met hier en daar een kritische noot. De toon is voornamelijk somber, maar toch bevat de film een aantal grappige momenten die passen in de film. Er is zelfs een muzikaal nummer dat je, wanneer de aftiteling begint, bijblijft omdat het zeer surrealistisch geschoten is. De discussie over euthanasie is nog niet overal in de wereld voorbij en deze film biedt dan ook voldoende stof om die te blijven aanwakkeren en het zette ook mij weer aan het nadenken over de dood.

3 reacties op “The Farewell Party (2014)

  1. Interessant onderwerp. We hebben het op werk ook wel eens over euthanasie, omdat we soms patiënten krijgen die dat willen en dan moeten ze eerst langs een psycholoog om een depressie uit te sluiten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.