Banksy Does New York (2014)

Banksy Does New York review

Als je door de straten van New York zou lopen en je zou de bovenstaande verkoper tegenkomen, zelfs als je bekend bent met het werk van Banksy, zou je er dan een schilderij kopen? De kans is groot dat je die vraag negatief zou beantwoorden. Zo’n “schilderij” is namelijk snel gemaakt met een stencil en een spuitbus. Is dat 60 dollar waard? Toch waren er een beperkt aantal mensen die besloten er wel enkele aan te schaffen. De prijs waarvoor je deze stukken zou kunnen verkopen? Meer dan 30.000 dollar (per stuk). Daarmee bewijst straatartiest Banksy weer eens dat kunst en de waarde er van te maken heeft met hoe bekend je ermee bent en eigenlijk bijna niet met het kunstwerk zelf. Het was één van de vele stunts die hij een maand lang tijdens zijn residentie in New York uithaalde. Deze documentaire laat ze allemaal zien, plus de reactie van de New Yorkers.

Banksy Does New York Recensie

Zijn verblijf en z’n dagelijkse kunstwerken, die via z’n website cryptisch werden beschreven leidden tot een hype waarbij er vele mensen op zoek gingen naar elk nieuw stuk voordat het vernietigd werd door eigenaren van een gebouw of andere graffiti artiesten. Deze “Banksy hunters” legden hun zoektocht en vonden vast en door gebruik te maken van wat ze delen via onder andere Instagram, Twitter en Youtube werd deze documentaire gemaakt, maar ook nieuwsberichten op de diverse nieuwszenders worden gebruikt. Het resulteert in een film die zich eigenlijk meer lijkt te richten op de reactie op de kunst dan de kunst zelf. Je kan je afvragen of dat misschien wel interessanter is, want het laat de psyche van de mens zien.

Banksy Does New York bespreking

Het is een fascinerend aspect, want het valt op dat wanneer een werk van Banksy wordt vernietigd of gestolen z’n fans het een schande vinden (want het is zoveel waard), maar vervolgens weinig van zich laten horen wanneer een gebied dat prachtig beschilderd is (niet door Banksy) op het punt staat te verdwijnen. Het is een dubbele maat waarmee gemeten wordt omdat hij populair is. Wanneer een andere graffiti spuit wordt het gezien als vandalisme, maar zijn werk wordt anders beoordeeld.

Banksy maakt met z’n werk weer veel discussie los, niet alleen over de kunstwereld, maar ook over kapitalisme en andere gebeurtenissen in de wereld, zoals de beruchte aanval van een Amerikaanse helikopter op journalisten dat door Wikileaks naar buiten werd gebracht. Dat is het geniale aan Banksy. Hij slaagt er telkens in om het publiek te laten nadenken en dat is wat mij betreft de toegevoegde waarde van een artiest als Banksy. De documentaire haalt misschien niet het nivo van Exit Through the Gift Shop, maar is zeker de moeite waard.

2 reacties op “Banksy Does New York (2014)

  1. Mooi figuur die Bansky. Altijd wel goed in het schoppen tegen heilige huisjes. Kunst gaat ook vaak aan mij voorbij maar ben er stellig van overtuigd dat de waarde tevens bepaald wordt door de naamsbekendheid van de kunstenaar.

    • Ja, vind hem ook wel interessant. Heb jaren geleden een boek met z’n werk gekocht en hij heeft veel slimme stukjes straatkunst gemaakt, zoals hij dat ook in deze documentaire laat zien. Hype werkt in de kunstwereld hetzelfde als op andere plekken 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.