Fabergé – A Life of Its Own (2014)

Recensie Faberge A Life of its own

Als de naam Fabergé ergens onlosmakelijk mee verbonden is, dan zijn het wel de Fabergé eieren. Ze werden door Peter Carl Fabergé en zijn vele sieradenmakers van 1885 tot 1917 gemaakt. Naar schatting werden er 50 gemaakt, waarvan er nog 43 zijn en een aantal mogelijk nog ontdekt moeten worden. Wat deze objecten zo bijzonder maakt is niet alleen het feit dat ze bestaan uit dure metalen en edelstenen, maar zoals één van de verzamelaars in deze documentaire zegt “het dichtste bij menselijke perfectie lijken te komen”. Ze zijn extreem gedetailleerd gemaakt en sommige van ze bevatten verrassingen, zoals een lopende pauw of een miniatuur van een schip. Fabergé is echter meer dan de eieren en deze film laat niet alleen meer van zijn werk zien, maar ook in welke omstandigheden het bedrijf groot werd.

Bespreking  Faberge A Life of its own

Fabergé had een nauwe band met de tsarenfamilie die Rusland regeerden. Ze leefden in luxe en daarbij hoorde ook sieraden. Elk jaar met Pasen maakte Fabergé een bijzonder ei die als kado werd gegeven. Daarnaast zette de juwelier echter ook een winkel op waar hij andere sieraden maakte. Z’n bedrijf maakte duizenden bijzondere sieraden, miniaturen van dieren of prachtig gerealiseerde planten, gemaakt van juwelen. Omdat z’n naam echter verbonden was aan de tsaar, die uiteindelijk door een revolutie het veld moest ruimen kon hij echter z’n winkel niet openhouden en de productie stopte. Veel van z’n stukken uit de verzameling van de tsaar werden voor kleine bedragen van de hand gedaan en zo kwamen de sieraden overal in de wereld terecht. De vraag naar z’n stukken nam over de jaren echter toe en verzamelaars dreven de prijzen omhoog. De eieren worden bijvoorbeeld voor tientallen miljoenen gekocht.

Faberge A Life of its own review

Deze documentaire laat duidelijk de pracht en precisie zien van z’n werk zien door vele stukken in closeups in beeld te brengen. Een voiceover vertelt over de geschiedenis van de tsaren en Fabergé, maar ook over hoe de merknaam in de jaren zeventig voor allerlei producten gebruikt werd. De rechten op de naam gingen naar verschillende bedrijven en in 2007 werden alle rechten opgekocht en werden er weer plannen gemaakt om sieraden te maken en nieuwe eieren.

Het is allemaal interessante informatie die helaas erg droog wordt gepresenteerd. Als kijker is het al snel duidelijk hoe prachtig Fabergé’s originele werk was, maar nergens heeft het verhaal een bepaalde spanningsboog. Ik had graag een kritische noot willen horen over het nieuwe Fabergé of interviews met juweliers die meer inzicht geven in het proces van het maken van een ingewikkeld stuk. Dat mist helaas. De film eindigt met twee “exclusieve” momenten waarin de kijker een verloren gewaand ei getoond wordt dat eigenlijk gekocht was om versmolten te worden en het nieuwe ei dat door het nieuwe Fabergé gemaakt is. Na het zien van zoveel closeups van sieraden voelen die momenten echter niet bijzonder. Voor Fabergé fans is er genoeg om je aan te vergapen, maar die verder weinig met het merk hebben zullen het geheel vrij droog vinden.

De film wordt op 20 juli in Pathé Buitenhof en Pathé Tuschinski gepresenteerd door Pathé Art

4 reacties op “Fabergé – A Life of Its Own (2014)

Leave a Reply

Your email address will not be published.