Een beamer en scherm voor je thuisbioscoop kopen

Thuisbioscoop beamer kopen

Eén van mijn dromen was al jaren om een bioscoopkamer te hebben. Ik heb een goed plasmascherm en een mooie surroundset, maar ik wilde een projector hebben zodat het beeld een stuk groter zou zijn. Helaas bood de huidige woning geen extra ruimte hiervoor en was de planning om het huis uit te breiden om m’n droom te realiseren. Helaas zijn de prijzen van zo’n uitbreiding in een paar jaar bijna verdubbeld en dit betekende dat ik de realiteit onder ogen moest zien en naar een andere oplossing moest zoeken. De oplossing hiervoor zou het installeren van een beamer en een projectiescherm in de woonkamer zijn. Aangezien ik niet alleen in huis ben betekende dit een oplossing die uit het zicht is, maar ook snel op te zetten is. M’n zoektocht hiernaar begon…

Onderzoek

google
Natuurlijk kan je niet naar de eerste de beste webwinkel gaan om een beamer en een projectiescherm aan te schaffen. Als ik nieuwe “gadgets” ga kopen doe ik altijd veel onderzoek. En aangezien ik nog bijzonder weinig wist van beamers was het eerste wat ik deed kijken welke zaken belangrijk zijn.

Beamer

benq
Met wat googlen kom je er snel achter dat zaken als lichtopbrengst, “throw distance”, de hoeveelheid geluid die de ventilator maakt en het aan kunnen passen van het beeld belangrijk zijn. Vervolgens besloot ik richting de site te gaan die ik altijd gebruik bij het aanschaffen van nieuwe electronica, The Wirecutter. Het mooie aan deze site is dat er verschillende categorieën zijn waarbij er veel onderzoek is gedaan en verschillende producten met elkaar vergeleken zijn (ook op basis van recensies op diverse sites). M’n budget voor de beamer was tussen de 700 en 1000 euro, dus de categorie van “Best $1000 projector” was daarvoor perfect. De Benq HT 1075 werd als beste koop aangeraden. Helaas is dat het Amerikaanse model, dat hier niet beschikbaar is, maar na even doorzoeken kwam ik er achter dat deze beamer hier verkocht wordt als de Benq 1070W+.

Vervolgens ben ik diverse recensies gaan lezen, heb ik Youtube video’s bekeken en bezocht ik AVForums om een idee te krijgen van de sterke en zwakke punten van de beamer om te zien of ik daar mee zou kunnen leven. Het gevoel was goed. Toch ben je er dan nog niet. Het is namelijk belangrijk om te kijken waar je deze beamer in je kamer zal gaan zetten. Op basis daarvan kan je namelijk zien hoe groot het geprojecteerde beeld gaat zijn. Ik wist al dat ik een mobiel scherm zou aanschaffen, dus het beeld had qua oppervlak een beperking. Gelukkig biedt BenQ, maar ook andere sites, calculators die dat precies kunnen berekenen. Ik had twee plekken waarop ik de beamer zou kunnen zetten, namelijk de salontafel of op de vensterbank (achter m’n bank). De calculator liet zien dat wanneer ik de beamer op de tafel zou zetten, ongeveer 3 meter van het scherm, deze het scherm volledig zou vullen.

Projectiescherm

Celexon ultramobil
Wanneer het gaat over projectieschermen zijn er verschillende oplossingen mogelijk. Het mooiste is natuurlijk een scherm dat aan het plafond bevestigd is en je met de druk op de knop naar beneden kan laten komen. Toch valt zo’n scherm op, dus zoals gezegd ging ik voor een mobiel scherm. Ook daar wilde ik gemak, dus schermen waar je eerst een standaard op moet zetten vielen meteen af. Het merk Celexon biedt schermen waar dat niet nodig is, deze werken met veren waardoor je het scherm simpelweg omhoog trekt en deze op de stand die je wilt blijft staan. Het scherm zelf zit in een metalen koffer, die meteen ook de standaard is en het opzetten is binnen een minuut gedaan. De grootste versie van dat scherm is de Celexon Ultramobil Plus Professional, waarbij het scherm 200 x 113 is en de rest van het doek zwart is.

Andere dingen om rekening mee te houden

Aansluiten

BenQ w1070+ achterkant
De beamer heeft diverse aansluitmogelijkheden, waarbij ik zelf eigenlijk alleen de HDMI ingang gebruik. Ik wilde m’n Apple TV aansluiten, dus heb dat gedaan door een HDMI kabel van 5 meter aan te sluiten. Zo is het slechts een kwestie van de HDMI kabel naar m’n TV er uit te trekken en die naar de beamer toe er in te stoppen. Bijkomend voordeel is dat de audio gewoon nog via een optische aansluiting naar m’n receiver kan blijven gaan.

Licht

De lichtopbrengst van deze beamer is goed, maar films kijken bij daglicht is niet echt mogelijk. Als tijdelijke oplossing heb ik voor de raampjes waar veel licht doorkomt wat hout gekocht en uitgezaagd zodat ik het snel kan blinderen, maar ik ben nog van plan om te investeren in gordijnen die geen licht doorlaten.

3D

Alhoewel de BenQ die ik aangeschaft heb 3D ondersteunt is het geen functie die ik van plan ben te gaan gebruiken. Wil je dit wel doen, dan moet je nog rekening houden met extra kosten voor 3D brillen, want de passieve brillen van de bioscoop werken hier niet mee. Je moet namelijk “actieve” brillen aanschaffen waarbij de bril zelf ervoor zorgt dat je ogen om de beurt een beeld zien en zo het 3D effect creëren.

Conclusie

Ik heb deze setup nu een aantal maanden en ben er zeer tevreden mee. Het neerzetten van alles is in een paar minuten gedaan. Door gebruik te maken van de Apple TV kan ik makkelijk films van Netflix, maar ook films vanaf m’n laptop afspelen. Het is een prachtige toevoeging aan m’n setup en heb nu ook thuis echt het bioscoop gevoel.

Wat voor setup heb je zelf om films thuis te kijken?

8 reacties op “Een beamer en scherm voor je thuisbioscoop kopen

 1. We gebruiken een LG LCD televisie met een 47 inch scherm om films, tv series en andere zaken te kijken. We hebben een surround set van Onkyo. Alle films en tv-series zijn opgeslagen op een QNAP Nas en voor het streamen gebruiken we de Plex media server. Deze combinatie bevalt ons prima. De kwaliteit van beeld en geluid is uitstekend. Zijn er dan geen wensen meer? Jawel, die zijn er zeker. Onze volgende tv zal een groter scherm moeten hebben en als we ooit nog eens een nieuwe receiver aanschaffen zal die meer HDMI ingangen moeten hebben. Onze receiver heeft er vier en we komen er nu twee tekort; voor een Dune mediaspeler die we sporadisch gebruiken en de dvdspeler die we ook maar zelden gebruiken (eigenlijk alleen maar om muziek te luisteren). Nu hebben we dat (tijdelijk naar ik hoop) opgelost met een HDMI switch. Alles overziend: we zijn heel erg tevreden met wat we hebben maar er zijn wensen.

  • Mooie setup! Kan die grotere tv wel begrijpen, want ik kan me ook nog herinneren dat m’n 42 inch tv in een paar dagen steeds kleiner leek. Dat gevoel heb ik met m’n beamer tot nu toe nog niet gehad 🙂 Dat is geen optie die je zou overwegen?

   Eigenlijk zou ik ook wel een nieuwe receiver moeten hebben. Die van mij heeft een blikseminslag net overleefd, maar mist wel diverse aansluitingen. Iets nog voor de toekomst.

 2. Leuk artikel! Ik moet bekennen dat ik niet veel verstand heb van dit soort dingen. Wij hebben gewoon een grote flatscreen en gebruiken de PS4 om Netflix te kijken.

  • Thanks Gwen. Ik ben zelf wel van de gadgets, maar lees me altijd in. In ieder geval een tip om The Wirecutter te bezoeken, heeft me al veel geholpen bij diverse producten.

   Maar kriebelt het niet om als filmliefhebber thuis op een nog groter scherm te kijken? Het is wel een investering, maar je hebt een scherm dat veel groter is dan een flatscreen van dezelfde prijs 🙂

   Heb zelf nog geen nieuwe spelcomputer aangeschaft omdat ik afgelopen jaar toch een stuk minder gespeeld heb en er op de PS4 en Xbox One niet echt games zijn waarvoor ik het aan zou willen schaffen.

 3. Inderdaad een meer dan interessant artikel maar qua opzet heb ik hetzelfde als die van Gwen.

  Een grote flatscreen, een DVD speler die stof staat te happen en een XBox 360 en PS4. Die laatste gebruik ik dan ook voor Netflix.

 4. De thuisbioscoop staat ook nog op mijn lijst om te realiseren, maar ik ben al meer dan tevreden over mijn filmkamer (https://filmliefhebber.wordpress.com/2015/04/03/bestaan-filmverzamelaars-nog/).

  Mocht ik ooit voor een thuisbioscoop gaan, dan moet ik een ruime kelder of zolder hebben die ik ook volledig donker kan maken. Het moet dan een combinatie van loungeruimte/bioscoopkamer worden waar ik ook mijn filmcollectie kan stallen. Anders eis ik twee kamers op en daar krijg ik thuis nooit goedkeuring voor 😛

  Echter heb ik nu al een aantal keren in een thuissituatie een film op een beamer gekeken en ik word er niet blij van terwijl ik ook de prijs/kwaliteitsverhoudingen niet vind kloppen. Ik zou dan ook gaan voor een 65inch UHD. Hopelijk tegen die tijd dat het realiteit kan worden zijn de prijzen van OLED gedaald en worden deze schermen ook door andere fabrikanten dan LG gemaakt. Laatst heb ik wel even een blik mogen werpen op de 65inch OLED van LG en wat een beeld! Ongelofelijk scherp! Hoewel je dan ook weer afhankelijk bent van het bronmateriaal natuurlijk 🙂

  Op dit moment ben ik nog zeer tevreden met de opstelling thuis. Ik zit ongeveer op 3,5m afstand van een Sony 55inch LED en voor het geluid heb ik een Bose TV Solo. Een surroundopstelling is in mijn huidige situatie geen optie, omdat ik 1) in een huurwoning zit en niet ga hakken en boren om de kabels in de muren weg te werken en 2) omdat ik dat mijn buren niet aan kan doen. We wonen namelijk in een appartmentencomplex 🙂

  Leuk artikel Nostra! Leuk om te lezen hoe je dit heb aangepakt en het geeft ook een beter beeld hoe jij thuis je films kijkt en ervaart. Top!

  • Die filmkamer ziet er inderdaad goed uit 🙂

   Ik heb van de week blinderende gordijnen besteld, dus over (hopelijk) een week of 3 kan ik ook gedurende de dag op een groot scherm kijken.

   Als ik een aparte kamer zou hebben dan zou ik zelf daar ook m’n DVD verzameling neerzetten, maar dat gaat dus niet gebeuren. Twee kamers is inderdaad wel veel voor een hobby. Begrijp dat je daarvoor geen toestemming krijgt 😉

   Waarom wordt je niet blij van een beamer? Vond je het beeld niet goed? Of had het meer met licht te maken? Nu ik dit heb zou ik zelf niet voor een grote TV gaan. De vraag is inderdaad of als je een UHD scherm zou hebben de content er ook is. Op het moment is Netflix volgens mij (en misschien Youtube) het enige dat materiaal in dat formaat aanbiedt (4K).

   Mooie setup! Zelf heb ik een 42 inch Panasonic plasma, een Rotel receiver en een Sib & Cub surround set. Maar ook ik moet rekening houden met de buren hoor 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.