Vraag van de week: Wat is jouw favoriete bioscoop in je stad en waarom?

Vraag van de week

Zoals je waarschijnlijk weet woon ik in de buurt van Rotterdam en bezoek altijd films in deze stad. Helaas heeft Rotterdam niet meer zo veel bioscopen als vroeger (zie m’n “verdwenen bioscopen van Rotterdam” serie) en de bioscopen die er zijn, zijn bijna allemaal modern. Er is echter een uitzondering, namelijk Cinerama. Het zette me aan het denken voor de vraag van deze week:

Wat is jouw favoriete bioscoop in je stad en waarom?

De reden dat ik zo van Cinerama hou is omdat het een oudere bioscoop is en het er niet uitziet als een plek die puur gebouwd is op efficiency en om zoveel mogelijk mensen er door heen te loodsen. De grote multiplexen hebben maar weinig charme, voelen niet echt gezellig aan en deze bioscoop heeft dat niet. Er zijn kleine details waar ik van kan genieten, zoals het feit dat er een doos met filmposters staat die je mee kan nemen. Ook de versnaperingen zijn er anders (niet dat ik iets speciaals neem, maar het geeft een ander gevoel). Een ander detail wat ik bijzonder vindt is dat de hoeken van de schermen in sommige zalen rond zijn, iets wat de eerste keer vreemd is, maar wat ik wel kan waarderen (niet dat het iets toevoegt aan een voorstelling maar het geeft de bioscoop iets unieks).

Wat is jouw favoriete bioscoop in je stad en waarom?

8 reacties op “Vraag van de week: Wat is jouw favoriete bioscoop in je stad en waarom?

 1. Ik ga het liefste naar LantarenVenster in diezelfde stad. Naast dat ik het een fijne bioscoop vind, draaien daar ook de meeste arthouse films.

  Op een goede tweede plek komt Cinerama. Wie weet zijn we elkaar daar ooit wel tegen gekomen 😉 Inderdaad een ouderwetse bioscoop, in de goede zin van het woord.

  Op de derde plek staat Chassé in mijn ‘hometown’ Breda. Een beetje vergelijkbaar met LantarenVenster, maar dan een iets minder aanbod en zonder restaurant.

 2. Ik ben niet zo gek op publieke bioscopen. Het gedrag van veel bezoekers staat me tegen. Ik kies dus voor besloten filmvoorstellingen

 3. In mijn hometown Tilburg hebben we 2 multiplexen in de vorm van Pathé en Euroscoop. Voor de liefhebber van arthouse en wereldcinema kunnen we naar Cinecitta.

  Toch ga ik nog het meest naar de minst favoriete omdat dat de enige bioscoop is die een abonnement aanbiedt. Dat is jammer want hierdoor kom ik veel minder (lees: zelden) in Euroscoop (veel meer beenruimte, mooiere zalen) en Cinecitta (interessanter filmaanbod).

  • Dat abonnement is inderdaad voor mij ook de belangrijkste reden dat ik het meest naar Pathé ga (plus dat parkeren daar in de buurt gratis is).

 4. Ik ga bijna altijd naar Pathé Schouwburgplein. Niet omdat het zo’n geweldige bios is, maar meer uit gewoonte.

  Vroeger ging ik graag naar Lumière, want daar draaiden ze vaak horrorfilms. 🙂

  • Lumière ging ik vaak in m’n tienerjaren naar toe, nachtvoorstellingen met m’n vrienden. Kan me nog goed herinneren dat het altijd dringen was tijdens de pauzes om snacks te kopen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.