I Am Evel Knievel (2014)

I Am Evel Knievel recensie

Elke sport heeft z’n pioniers nodig en als het om stuntrijden op een motor gaat dan kan je eigenlijk maar één naam noemen: Evel Knievel. Ook al zullen er veel mensen niet precies weten wat hij gedaan heeft, z’n naam klinkt velen bekend in de oren. Deze documentaire kijkt naar deze legende en laat zien hoe een simpele jongen uiteindelijk z’n roeping vond en er een carrière van maakte die hem uiteindelijk miljoenen zou opleveren.

I Am Evel Knievel bespreking

De man zelf is er niet meer, maar door middel van interviews en archiefmateriaal proberen regisseurs Derik Murray
en David Ray de kijker te laten wie hij was en wat hij bereikt heeft. Niet alleen z’n vrouw en zoons vertellen over hun vader, maar ook leden van zijn crew en bekendheden als Matthew McConaughey (die enkele jaren bevriend met hem was en al eerder een documentaire over hem maakte), Michelle Rodriguez en Kid Rock komen aan het woord.

Voordat Knievel z’n roeping vond met het springen over allerlei obstakels (of dit nu auto’s of ratelslangen waren) had hij allerlei baantjes, maar bewandelde hij regelmatig het criminele pad (zo brak hij bijvoorbeeld in bij banken). Een man die graag grote risico’s nam, wist wat de mogelijke gevolgen waren en daardoor volop van alles wilde genieten. Hij gaf het geld dat hij verdiende graag uit (soms sneller dan hij het verdiende) en leefde als een koning met mooie auto’s, twee privé vliegtuigen (zodat hij vanuit de één z’n naam op de andere kon zien) en, ondanks z’n gezin, veel vrouwen. Tijdens de jaren zeventig was hij immens populair (bijvoorbeeld met een speelgoedlijn) en was hij de inspiratie voor diverse films.

I Am Evel Knievel review

I Am Evel Knievel maakt duidelijk wat voor een “daredevil” hij was, iemand die met zware motoren (Harleys) sprong die niet gemaakt waren om door de lucht te vliegen, die de droom had om over een ravijn te springen en dat wist te realiseren, ondanks problemen dat geregeld te krijgen. Evel Knievel was een bijzondere persoon, die misschien niet iedereen zal kennen, maar die aan de wieg stond van sommige extreme sports zoals we die nu kennen.

2 reacties op “I Am Evel Knievel (2014)

    • Vond het ook wel interessant en alhoewel ik zeker weet dat ik geen Evil Knievel speelgoed gehad heb liet deze documentaire me wel twijfelen…er was een lichte herkenning, maar zal het speelgoed wel online vaak gezien hebben ofzo

Leave a Reply

Your email address will not be published.