Smash His Camera (2010)

Recensie Smash His Camera

“Smash his camera” zijn woorden die je meteen doen afvragen waarom iemand die roept, maar als je deze documentaire bekijkt wordt al snel duidelijk wat de reden ervoor. De film gaat over Ron Galella, die voor z’n werk beroemdheden fotografeert. Niet in studio’s met mooie belichting en perfect aangeklede en verzorgde mensen, maar op de straat als paparazzo. Dat doet hij als sinds de jaren vijftig en hij is daarmee één van de eerste fotografen die aan de wieg stond van de huidige roddelcultuur als het om bekendheden gaat. Deze documentaire kijkt naar zijn carriere, die niet door iedereen gewaardeerd wordt.

Smash his Camera

Galella, die nog steeds werkt, door de jaren heen erg veel meegemaakt en een aantal aanvaringen gehad met onder andere Marlon Brando, waardoor hij tanden kwijtraakte en daarnaast met Jackie Kennedy Onassis (de vrouw van JFK) die de woorden uit de titel riep omdat ze voor Galella bijna een obsessie was. Het zou uiteindelijk tot een rechtszaak leiden waarbij de persvrijheid en recht op privacy met elkaar zouden botsen.

Recensie Smash His Camera

De documentaire geeft een boeiend beeld van deze “oer”paparazzi. Hij laat zelfs zijn technieken zien door bijvoorbeeld een besloten feest binnen te dringen, maar je krijgt ook een kijkje in zijn archief, waarin hij miljoenen foto’s bewaard van allerlei bekendheden en waar hij nog steeds de financiële vruchten van plukt. Regisseur Leon Gast zorgt er echter voor dat de documentaire niet eenzijdig is en laat ook critici van zijn werk aan het woord. Het resulteert in een boeiend film die z’n licht schijnt op het werk van een paparazzo, ook al worden mensen die dit werk doen vaak gezien als een soort parasieten. Maar als de vraag er is, dan zijn er mensen als Ron Galella die daar aan voldoen.

Deze documentaire is te zien via Netflix.

2 reacties op “Smash His Camera (2010)

Leave a Reply

Your email address will not be published.