Vraag van de week: Bekijk je de aftiteling van films?

Vraag van de week

Na een (heerlijk?) warm weekend is het weer een nieuwe week en natuurlijk een nieuwe vraag van de week. Wanneer je in de bioscoop zit is het patroon bij bijna elke film gelijk: Zodra de film eindigt en de aftiteling begint staat bijna de hele zaal op om het gebouw te verlaten. Nu heeft Marvel dit, met hun “after credits” teasers iets weten te veranderen, maar het betekent nog niet dat het publiek de aftiteling ook daadwerkelijk bekijkt. Dus ik vroeg me af:
Bekijk je de aftiteling van films?

Ik moet toegeven dat ik dit over het algemeen niet doe, tenzij ik bijvoorbeeld bij een animatiefilm wil weten wie een bepaalde stem heeft gedaan. Maar verder zal ik alleen blijven zitten als er tijdens de credits bijvoorbeeld bloopers zijn of een bijzondere animatie. Dat betekent echter nog steeds niet dat ik de aftiteling bekijk, maar juist dat wat daarvan afleidt. Hoe zit dit bij jou?

Bekijk je de aftiteling van films?

12 reacties op “Vraag van de week: Bekijk je de aftiteling van films?

 1. Ja die bekijken wij zeker. Vaak vanwege de muziek die in de film zat. Door de aftiteling weten we dan wie het nummer gezongen heeft en hoe het nummer heet. Grappig om te zien trouwens hoeveel grappige namen er ook voorbij komen, maar dat terzijde.

  • Muziek valt me over het algemeen bijna nooit op, waarschijnlijk omdat ik zo op ga in andere elementen van de film. Als ik een keertje blijf zitten vallen bepaalde namen me ook op 🙂

 2. Ja, ik kijk wel de aftiteling, maar niet altijd! Inderdaad, als ik het vermoeden heb dat er nog iets komt, of als ik iets wil weten. Maar ik kijk ook een aftiteling af als deze enorm tof is vormgegeven (denk aan de Marvel-films, of Inherent Vice). Of als de muziek erg goed is, zoals bij The Dark Knight.

 3. Ja dat doen we meestal wel. Vooral vanwege de muziek. Zo kwamen we bijvoorbeeld de geweldige popgroep October Project op het spoor die te horen is in The Perfect Storm (Return to me). Soms willen we ook een naam van een acteur weten.

  • Leuk om te horen dat films sommige films nieuwe muziek aan je introduceren. Ik had dat met het prachtige nummer Adagio for Strings. Werd in de opening van de film Simone (met Al Pacino) gespeeld en ik vond het prachtig. De film zelf was niet goed, maar die muziek luister ik nog steeds.

 4. Ik doe het lang niet altijd. Wel als ik nog iets verwacht, dan blijf ik lekker zitten. Ook als een film hele diepe indruk op mij heeft gemaakt wil ik nog wel wat langer blijven zitten. Maar wanneer ik naar de bios ga is het vaak ook haasten om de volgende film mee te pakken.

  • Ik had het bij Inside Out, daar ben ik tijdens de aftiteling nog even blijven zitten omdat die film indruk op me maakte.

   Dus jij kijkt regelmatig meerdere films achter elkaar in de bios?

 5. Ik bekijk de afititeling wel, maar vaak alleen voor de namen van de acteurs. Om één of andere reden vind ik het erg fascinerend om te zien in welke volgorde acteurs hun ‘billing’ krijgen.

  • Ja, dat is inderdaad interessant. Ik weet nog dat een klasgenoot die een grote filmfanaat was (ik was dat nog niet) rond de tijd van de eerste Batman film boos was dat iedereen Michael Keaton als hoofdrolspeler noemde en niet Jack Nicholson die als eerste bij de opening genoemd werd. Heb nooit gecheckt of dat daadwerkelijk zo is, maar dat is me altijd bijgebleven.

 6. Ik bekijk de aftiteling altijd als het mogelijk is Deels om na te genieten en uit de film te “stappen” deels om te zien wie er allemaal hebben meegewerkt.Ik blijf het verbazingwekkend vinden om te zien hoeveel mensen er aan een film hebben meegewerkt Varierend van de acteurs tot de koffieschenker en de chauffeurs.Ik vindt ook dat ze dat op tv ook weer in ere moeten herstellen ipv dat je na de laatste scene metten met de nieuwste wasmiddelen om de oren wordt geslagen…..

  wee

  • Ja, bizar om te zien hoeveel mensen samen zoiets maken. Ben het met je eens dat ik me ook al jaren stoor aan het feit dat de aftiteling op de commerciële zenders er uit geknipt wordt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.