De Vijf Zintuigen blogathon: Mijn associaties

Vijf zintuigen blogathon
Na de aankondiging van de Vijf Zintuigen blogathon is het leuk om te zien hoe diverse bloggers hier invulling aan geven. Bekijk bijvoorbeeld al die van de Filmliefhebber, De Protagonisten en Be Cool, Sodapop. Ik kijk uit naar de artikelen van andere bloggers.

Tijd om zelf ook m’n eigen keuzes te delen:
Welke film/film gerelateerde associaties heb je bij elk zintuig?

Zien

Enter the Void

Enter the Void

Dit is een film die die net zo goed genoemd kan worden in de geluid en gevoel zintuigen, maar zicht leek me het meest toepasselijk. Als er één film is die je gezichtsvermogen aanvalt dan is het wel deze film. Als je de film nog nooit gezien hebt, dan hoef je alleen de opening te kijken om te begrijpen wat ik bedoel (het is overigens een opening die een epilepsie waarschuwing zou moeten hebben):

Het is simpelweg een overdosis aan informatie en kan me herinneren dat ik tijdens de film regelmatig even m’n ogen dicht deed omdat het af en toe te veel was. Aangezien de film daarnaast voornamelijk geschoten is vanuit de ogen van de hoofdpersoon is zicht er toepasselijk.

Horen

Trailer

Filmtrailers

Toen ik initieel bezig was met het verzinnen van een toepasselijke keuze dacht ik als eerste aan de introductie van geluid in film, maar uiteindelijk besloot ik dat er een betere keuze was: De fantastische geluidmixes die gemaakt worden voor filmtrailers. Het is een ware kunst om te horen hoe verschillende geluiden samengevoegd worden om iets te maken waardoor je hart sneller gaat kloppen (vooral bij de blockbusters). Het is prachtig om te horen wanneer het geluid hard is, langzaam weggezogen lijkt te worden en opgevolgd wordt door een explosie of diepe bas om terug te komen met een leuke quote of actie. Alhoewel ik geen fan ben van trailers (ik kijk ze vaak pas nadat ik een film gezien heb), kan ik de manier waarop ze gemaakt worden, helemaal op het gebied van geluid, erg waarderen.

Proeven

Recensie Chef's Table

Chef’s Table

Natuurlijk is het onmogelijk om smaak van films te krijgen en natuurlijk zou je kunnen denken aan het voedsel dat je eet tijdens het kijken van de film, maar dat leek me te makkelijk (als je het echter wil weten, het zijn pinda M&M’s). Daarom besloot ik m’n keuze te laten vallen op een documentaire serie waarbij ik wenste dat ik kon proeven wat ik op het scherm zag. Niet lang geleden wist de film Chef dat al te doen, maar de Netflix serie Chef’s Table kies ik echter liever omdat er verschillende koks en heel veel verschillende keukens langskomen. Het aantal heerlijk uitziende gerechten doet je watertanden en ik ben al van plan om in de toekomst één van de restaurants uit deze documentaire serie te gaan bezoeken.

Ruiken

Pathe

Bioscopen

Dit was voor mij wel het moeilijkste zintuig om iets filmgerelateerd bij te verzinnen. Ik wilde niet iets kiezen wat erg voor de hand lag, zoals de film Perfume bijvoorbeeld. Ik dacht buiten het bioscoopscherm en moest denken aan de geur die in bioscopen hangt. Natuurlijk is er de geur van popcorn in de meeste bioscopen, maar elke bioscoop heeft z’n eigen geuren (gelukkig geen vieze bij de bioscopen die ik bezoek). Het maakt ze uniek en het is iets dat je niet hebt als je thuis een film kijkt. Het voegt iets toe aan de ervaring (ook al is het maar een klein beetje) van het bekijken van een film.

Voelen

ET

E.T. the Extra-Terrestrial

Gevoel gaat voornamelijk om de sensatie dat iets echt is (omdat je het kan aanraken). Ik moest meteen denken aan E.T., niet alleen omdat hij z’n vinger gebruikt om Elliot beter te maken, maar ook omdat de film de kijker het gevoel geeft van een specifieke periode. De film is in staat om de jaren tachtig terug te brengen en je een idee te geven hoe het was om in het begin van de jaren tachtig te leven. Het laat je weer kind voelen omdat de film vanaf hun ooghoogte gefilmd is. Het is ook een film die me elke keer weet te raken wanneer E.T. dood aan het gaan is. Een perfecte keuze dus voor voelen.

Wat vind jij van deze keuzes?

Wil je ook meedoen aan deze blogathon? Hier kan je de details vinden.

9 reacties op “De Vijf Zintuigen blogathon: Mijn associaties

 1. Gwen en wij hadden ook al Chef. en Perfume zijn wij beide benieuwd naar, aanradertje?

  Toch leuk om al de verschillende keuzes te lezen en te zien hoe iedereen de zintuigen soms toch anders ervaart.

  • Ik heb Perfume zelf nooit gezien, maar weet dat die over geuren gaat, dus ik weet niet of die film de moeite waard is.

   Inderdaad leuk om te zien hoe iedereen het invult.

 2. Mooie lijst Nostra! De muziekmontage in filmtrailers is vaak enorm goed! Daar kan ik ook wel van genieten. En Enter The Void, want een bijzondere filmervaring is dat toch. Je kunt van die beelden een soort van high worden. Echt geweldig.

 3. Pingback: De vijf zintuigen Blogathon « Naar de Film

 4. Heel bijzonder. Ik heb net mijn invulling aan de blogathon gegeven en ik benoem eveneens popcorn, Perfume en E.T. Nice!

  Welk restaurant uit Chef’s Table wil je nog gaan bezoeken?

  Enter the Void heb ik niet gezien maar wat een opening zeg. Om gek van te worden!

  • Great minds think alike 😉

   N/Naka in Los Angeles

   Enter the Void moet je een keertje bekijken, het is een ervaring die je tenminste één keer mee moet hebben gemaakt.

 5. Ik had nog nooit van Enter the Void gehoord, maar goede keus! Ik moest die intro na 15 sec al afzetten, omdat ik het niet meer trok! 😉

  Trailers is een originele keus voor ‘horen’. Ik had er zelf niet aan gedacht, maar kan me helemaal in je keus vinden.

  • Dat kan ik me helemaal voorstellen. Heb tijdens die film een aantal keer even m’n hoofd weg moeten draaien omdat het even te veel vondt.

   Thanks 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.